-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po visą Europą išsibarsčiusius lengvaatlečius koronavirusas užklupo pačiame darbų įkarštyje

COVID-19 pandemija jaukia sportininkų planus, o ne išimtis ir lengvaatlečiai. Juos netikėtai išplitusi pavojingo užkrato banga užklupo pačiu netinkamiausiu laiku, o Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF) jau skaičiuoja, kiek olimpiečių jai gali kainuoti dabartinė situacija.
Lietuvos lengvaatlečiai
Lietuvos lengvaatlečiai / 15min koliažas

Pavasarį į Lietuvą sugrįžta paukščiai, o šalies stadionus įprastai taip pat užplūsta lengvaatlečiai.

Jiems tai – pats darbymetis, mat būtent tada vyksta pasirengimas prasidedančiam sezonui ir kraunamos baterijos prieš netrukus įsibėgėsiančias varžybas.

Šiemet pasirengimas turėjo būti dar įtemptesnis, kadangi ant nosies – Tokijo olimpinės žaidynės. Iki šiol olimpinius normatyvus yra įvykdę tik keturi šalies lengvaatlečiai (Andrius Gudžius, Edis Matusevičius, Živilė Vaiciukevičiūtė ir Diana Zagainova), tad likusiems sportininkams reikėjo žvelgti ne tik į svarbiausią sporto renginį per ketverius metus, bet ir į anksčiau vykstančias varžybas, kuriose jie dar tikėjosi išsikovoti bilietus į Japoniją.

Dabar jau aišku – didelė dalis tų varžybų neįvyks, o sportininkai, tikėjęsi šturmuoti olimpinius normatyvus, šiuo metu sėdi lyg ant adatų – jų dalyvavimas olimpinėse žaidynėse pakibo ant plauko.

Maratonininkų traukinys išvažiavo?

Ypač nepavydėtina maratonininkų situacija. Keturi Lietuvos tolimų distancijų bėgikai ruošėsi svarbiausiems startams, kurie jų laukė balandį, kai orai dar nėra pakankamai sušilę ir sąlygos bėgti lietuviams yra pačios palankiausios, tačiau paaštrėjus koronaviruso situacijai praktiškai visi balandį ir netgi gegužę suplanuoti maratonai buvo nukelti vėlesniam laikui.

„Mūsų maratono atstovams olimpinių žaidynių traukinys jau išvažiavo, – niūriai apie maratonininkų perspektyvas kalbėjo LLAF generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva. – Neįvyko ir neįvyks nė viena olimpinė atranka, kurioje jie turėjo dalyvauti – visos atšauktos arba nukeltos į laikotarpį, kuris bus jau po olimpinių žaidynių.“

Vytauto Dranginio nuotr./Nijolė Medvedeva
Vytauto Dranginio nuotr./Nijolė Medvedeva

NBe to, kad griūna sportininkų planai, šalies maratonininkams iškilo ir kita dilema. Prasidedančiam sezonui jie ruošėsi Portugalijoje, o iš šios šalies namo grįžti prieš paskelbiant karantiną spėjo tik Diana Lobačevskė.

Kiti į olimpines žaidynes prasibrauti tikėjęsi bėgikai – Remigijus Kančys, Monika Bytautienė ir Ignas Brasevičius vis dar liko tolimojoje Pietų Europos šalyje, o LLAF šiuo metu svarsto galimybes juos „parsigabenti“.

„Priimtas sprendimas, kad jie patys turi nuspręsti, ar nori likti, kol viskas nurims, ar nori važiuoti namo. Garantijų, kad juos pargabensime namo, duoti negalime, viskas priklausys nuo aviakompanijų. Bet stengsimės, kad jeigu atsiras norinčių, jie galėtų sugrįžti“, – kalbėjo N.Medvedeva.

Garantijų, kad juos pargabensime namo, duoti negalime

Būtent su maratonininkais LLAF sieja didžiausius galimus olimpinių žaidynių nuostolius – pasak N.Medvedevos, tikėtasi Tokijuje išvysti bent du 42 195 metrų distanciją bėgančius lietuvius, o situacijai drastiškai nepasikeitus tokias viltis teks užmiršti.

Dėl to, vietoje „optimistiškai, bet realiai“ besitikėtų 15 lengvaatlečių, Japonijos sostinėje, greičiausiai, galėsime išvysti jau tik 13 geltonai ir žaliai pasidabinusių atletų.

Ėjikai – ramesni

Panašus likimas į maratono atstovų galėjo ištikti ir ėjikus, tačiau juos gelbsti anksčiau užfiksuoti rezultatai.

Živilė Vaiciukevičiūtė olimpinį normatyvą įgyvendino viena pirmųjų iš visų Lietuvos sportininkų, o Marius Žiūkas, Arturas Mastianica, Brigita Virbalytė-Dimšienė bei Monika Vaiciukevičiūtė į olimpines žaidynes turėtų patekti pagal jau parodytus rezultatus. Ant ribos balansuoja tik Tadas Šuškevičius, tačiau ir jo nurašyti dar nevalia.

Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė
Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Vaiciukevičiūtė

N.Medvedeva išskyrė tik vieną nerimo ženklą – tai, kad kituose žemynuose varžybos vis dar vyksta, o tai reiškia, jog lietuvių anksčiau pademonstruoti rezultatai dar gali būti pagerinti.

„Sportinio ėjimo atranka turėjo baigtis gegužės pabaigoje, bet ji irgi nevyksta. Mūsų ėjikai praktiškai užsigarantavę dalyvavimą žaidynėse, nes niekas kitas per šį laikotarpį rezultatų neturėtų pagerinti. Aišku, kituose žemynuose dar kažkas vyksta ir rezultatai gali keistis, bet su šitais sportininkais viskas turėtų būti gerai“, – kalbėjo LLAF atstovė.

Nei pagauti, nei paleisti

Netikėtai koronaviruso protrūkio ir po jo sekusio karantino užklupti Lietuvos lengvaatlečiai yra išsibarstę praktiškai po visą Europą.

Dalis jų – A.Gudžius, Adrijus Glebauskas, Eglė Balčiūnaitė, Edis Matusevičius yra likę Lietuvoje, tačiau sąlygos treniruotėms jiems yra nevienodos.

Jei A.Gudžius su treneriu Vaclovu Kidyku daug dėmesio skiria svarmenims, kurių kilnojimu užsiima net ir namų sąlygomis, tai kitiems sportininkams situacija – gerokai sudėtingesnė.

Dėl uždarytų sporto objektų, gimtinėje likę atletai gyvena nežinioje ir sportinę formą gali palaikyti tik primityviausiais būdais.

„Balčiūnaitė liko Lietuvoje ir yra didelėje nežinioje – ji neturi galimybės treniruotis. Tuo tarpu Matusevičius turėjo išvykti į Portugaliją, bet liko čia ir taip pat neturi, kur treniruotis. Jis jau oficialiai yra olimpietis, yra įvykdęs normatyvą, bet stadionas uždarytas, niekas niekur neįleidžia. Sąlygų ruoštis nėra“, – pasakojo N.Medvedeva.

Dar didesnė Lietuvos sportininkų dalis jau buvo spėjusi pradėti ruoštis sezonui užsienyje, o dauguma iš jų svečiose šalyse lieka iki šiol.

Stadionas uždarytas, niekas niekur neįleidžia

Airinė Palšytė, D.Zagainova ir Liveta Jasiūnaitė sportuoja Turkijoje, kur ketina pasilikti ilgesniam laikui.

Garantuotos vietos Tokijuje dar neturinti A.Palšytė pluša Beleko kurorte, kur turėtų stovyklauti mažiausiai iki balandžio 3-osios. Vis dėlto tikėtina, kad Turkijoje ji užsibus ir ilgiau, mat LLAF yra pasirengusi sudaryti šuolininkei į aukštį sąlygas tęsti pasiruošimą geresnėmis sąlygomis, nei jos lauktų Lietuvoje. Juolab, kad A.Palšytė į Turkiją planavo dar sykį grįžti jau balandžio pabaigoje.

„Iš vienos pusės, man ir mano tautietėms pasisekė, kad spėjome atvykti į Turkiją ir galime tęsti treniruotes, tačiau iš kitos pusės baisu, kadangi grįžusios namo (jei sienos bus atviros kelionėms) galime patekti į karantiną, o tai reikštų, kad treniruotis negalėtume dvi savaites ar netgi ilgiau“, – prieš kelias dienas instagrame rašė A.Palšytė.

View this post on Instagram

Hey guys! Everything seems to be so crazy everywhere around the globe due to this #covid_19 ????????????‍♀️ On one hand me & my teammates were lucky enough to leave to @gloriasportsarena for our sports camp and we can keep training, but on the other hand we feel a bit scared that when we come back home (if the borders will be still open to travel internationally) we might get into quarantine and that means no proper training for at least two weeks or even more ???? Many countries are closing their borders and canceling the flights which also means more cancellations of the sports camps and ruined preparation for the upcoming season. And it’s #Olympic year! ???? Most of you might say that “oh, it’s just a sports event, there’s nothing more important than global issues, so you shouldn’t whine here”. And I agree. Healthcare and wellbeing of the people around the globe is really important. But we are not just people who’re trying to protect themselves, we’re also professional athletes who care about Olympics and proper preparation for that. Most of us work really hard towards @olympics and big part of athletes now lose their chances of even qualifying there (due to cancelled meetings across the Europe and elsewhere), not to mention the fact that so many of my teammates had to stay at home due to cancelled sports camps (and staying at home means trying to find a way of training somehow anyways cause every public sport places are closed due to this high awareness of the virus and quarantine) ???????? And the time is ticking.. ????⏳???????? I even started to wonder, whether the #OlympicGames in @tokyo2020 will happen at all? What do you guys think? ???? P.s. Please take care of yourselves and people around you. ???????? Wash hands more often ???? Stay at home if you feel sick ???? Avoid direct contact with others ???? Don’t forget to drink lots of water (which is just really healthy to your body), eat well and boost your immune system! ????????‍♀️ If you have any other recommendations - share it with me ????????☺️???????? Cheers ✌???? #AirinePalsyte #KallasManagement #coronavirus #athlete #sport #athletics #redbull #nike #sportland #givesyouwings #victorystartshere

A post shared by Airinė Palšytė OLY (@airinepalsyte) on

Įstrigę užsienyje yra ir Lietuvos bėgikai – Agnė Šerkšnienė Šveicarijoje, Modesta Morauskaitė Ispanijoje, o Simas Bertašius – Slovakijoje.

„Nesvarbu, ar tai – kelionė į Tokiją, ar kelionė į niekur“, – prieš kelias dienas pasidalintame „Instagram“ įraše rašė S.Bertašius, olimpinei vasarai besiruošiantis atokioje kalnų vietovėje, į kurią išvyko automobiliu – dėl to bėgikas nė nesvarstė grįžimo atgal, mat greičiausiai, kaip ir daugelis tautiečių, būtų beviltiškai įstrigęs prie Lenkijos sienos.

Kiek geresnė trišuolininkės Dovilės Kilty situacija. Už britų sprinterio Richardo Kilty ištekėjusi lietuvė sportuoja Didžiojoje Britanijoje, kur, bent jau kol kas, į koronaviruso situaciją žiūrima kitu kampu, nei Lietuvoje – kone visi treniruočių centrai vis dar lieka atviri.

Tiesa, trišuolininkei jau teko atšaukti savo planus vykti į treniruočių stovyklą Jungtinėse Valstijose, kurios nuo praėjusios savaitės nebeįsileidžia lėktuvų iš Europos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius