Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus patenkintas net prezidentas – Rūta Meilutytė iškeliauja į plaukimo šalį

Nuo barmeno iki prezidento. Regis, visi turėjo patarimų Rūtai Meilutytei, siūlydami įvairias šalis geriausios Lietuvos plaukikės karjeros tęsiniui. Ji pasirinko gyvenimo etapą be nuolatinių namų, šiais metais daugiau laiko praleidusi užsienio šalyse, o ne Kaune. Rugsėjo pirmosiomis dienomis R.Meilutytė išskris dar viena, iki šiol nepažinta kryptimi.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Scanpix“ nuotr.

Net Valdas Adamkus neišlaikė ir įsitraukė į gausų R.Meilutytės patarėjų būrį.

Kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas buvo vienas iš tų, kurie siūlė plaukikei karjerą tęsti Jungtinėse Valstijose.

Tačiau prieš naują žiemos sezoną R.Meilutytė sulaukė kito intriguojančio pasiūlymo.

Nuo rugsėjo iki lapkričio ji treniruosis Australijoje – šalyje, kuri garsėja aukšta plaukimo kultūra ne mažiau nei Jungtinės Valstijos.

Priims ne tik plaukikę, bet ir trenerį

Lietuvos plaukimo federacija dar pernai po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, kai R.Meilutytė suko galvą, kur tęsti sportinę karjerą, kaip vieną variantų siūlė Australiją.

Tai bus naudinga ne tik Rūtai, bet ir jos treneriui, nes australai ne visus įsileidžia.

Tada Australijos plaukimo bendruomenė sutiko įsileisti tik plaukikę, be jos trenerio. Dabar aukščiausio lygio plaukikais garsėjanti šalis sutiko priimti ne tik R.Meilutytę, bet ir Paulių Andrijauską.

„Tai bus naudinga ne tik Rūtai, bet ir jos treneriui, nes australai ne visus įsileidžia, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis. – Australijos plaukimo mokyklos lygis nekelia abejonių, galbūt tai net dar geriau nei amerikietiškasis variantas.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Paulius Andrijauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Paulius Andrijauskas

R.Meilutytės ir trenerio P.Andrijausko vizitas Australijoje bus padalytas į dvi dalis – šešias savaites ji treniruosis drauge su Australijos plaukikėmis, paskui pervažiuos kitur ir dar šešias savaites darbuosis atskirai.

Tai tolima ir nepigi kelionė, bet ir Lietuvoje sąlygos treniruotis nėra jau tokios paprastos, kaip galėtų atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Kaune neveikia nė vienas baseinas

Pastarąsias porą savaičių mūsų šalies pajūryje ir užsienyje atostogavusi R.Meilutytė šią savaitę grįžo į baseiną, bet jo nerado savo gimtajame mieste.

Kaune iki rudens neveikia nė vienas baseinas. Rūta priversta keliauti į Vilnių, kur plaukioja viename iš sporto kompleksų.

Nuo rugsėjo Kaune vėl bus atvertos Girstučio baseino durys, bet ten treniruočių kaina yra aukštesnė nei Australijoje.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./R.Meilutytė Kaune.
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./R.Meilutytė Kaune.

Siekdama sudaryti patogias sąlygas treniruotis ryte ir vakare po dvi valandas, Lietuvos plaukimo federacija nuomoja plaukimo takelį Rūtai ir dar keliems plaukikams, o tai per savaitę kainuoja 624 eurus, net ir sumokant mažesne nei rinkos kaina.

Amžina problema yra tai, kad, turint itin mažą baseinų pasirinkimą didžiuosiuose šalies miestuose, galimybė plaukioti vandenyje po stogu yra brangus malonumas – tai patvirtintų ir plaukimo mėgėjai, už vienkartinį bilietą mokantys daugiau nei Skandinavijoje ar Vakarų Europos šalyse.

Australijoje plaukimas yra nacionalinis sportas, tad ir įkainiai mažesni – už R.Meilutytės plaukimo treniruotes mėnesiui tereikės mokėti 350 eurų.

Australijoje Rūta ir jos treneris turėtų viešėti iki lapkričio pabaigos ir namo sugrįš likus porai savaičių iki Europos plaukimo pirmenybių 25 metrų baseine Kopenhagoje gruodžio 13–17 dienomis.

Diskvalifikacija – nesusipratimas, kuris neturėtų kartotis

Australijoje R.Meilutytė pradės versti naują sezono lapą, nes svarbiausi vasaros reikalai jau baigėsi.

Buvo kilę rimtų abejonių dėl 20-metės plaukikės sportinės formos ir jos naujo trenerio metodų metų pradžioje, kai rezultatai buvo kritę kaip niekada žemai. Tačiau pasaulio čempionate liepos mėnesį Budapešte Rūta buvo greita ir nedaug atsiliko nuo savo geriausių pasiekimų, kurie buvo virtę pasaulio rekordais 2013 metais.

Plaukimo krūtine sprinto rungtyse – 50 ir 100 m – R.Meilutytė buvo ketvirta, nusileidusi tik amerikietėms Lilly King, Katie Meili bei rusei Julijai Jefimovai.

Šios plaukikės nesivaržė po pasaulio pirmenybių, tad Rūta rugpjūčio pirmojoje pusėje pagriebė vieną kitą medalį pasaulio taurės varžybose, kur jos svarbiausia varžovė buvo dar viena sprinterė jamaikietė Alia Atkinson, nestartavusi pasaulio čempionate, bet sugebėjusi aplenkti lietuvę taurės etapuose.

Vienas iš R.Meilutytės tarpsezonio uždavinių bus patobulinti startą, dėl kurio ji nukentėjo pasaulio taurės etape Vokietijoje – Berlyne Rūta buvo diskvalifikuota, teisėjui užfiksavus papildomus mostus kojomis, plaukikės atliktus iškart panėrus į vandenį.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

„Skrendant į vandenį nėra paprasta išlaikyti rankų ir kojų balansą – išlieka nevalingų judesių galimybė“, – sakė P.Andrijauskas.

Rūtos papildomi judesiai kojomis buvo užfiksuoti norvegų plaukimo specialistų ir per pasaulio čempionatą Budapešte, kur stebint vaizdo įrašą po vandeniu susidaro įspūdis, kad įlįsdama į vandenį lietuvė suplaka kojomis tris kartus.

Pagal plaukimo taisykles, po starto panėrus galima atlikti tik vieną smūgį abiem kojomis, prieš vieną mostą rankomis ir kojomis plaukiant krūtine po vandeniu.

P.Andrijausko teigimu, ketinimų gudrauti tikrai nebuvo, nes tokie manevrai tiesiog būtų nenaudingi. „Po šuolio ji neria į vandenį 6 metrų per sekundę greičiu. Būtų neprotinga daryti papildomus judesius, kai greitis būna pats didžiausias, – sakė R.Meilutytės treneris. – Tai padarydama ji nelaimėjo nieko – tik pati sau sutrukdė.“

P.Andrijauskas yra pastebėjęs, jog ir kiti krūtine plaukiantys atletai kartais atlieka daugiau nei vieną mostą kojomis po vandeniu, bet ne visi yra baudžiami, nes teisėjui įžvelgti plaukikų judesius po vandeniu pro ištiškusius po starto purslus yra sunku. Apie tai 15min yra pasakojęs ir tarptautinis plaukimo teisėjas Saulius Binevičius.

„Situacija sudėtinga ir sunkiai paaiškinama, bet ji pasitaiko retai – gal vieną iš dešimties startų po stipraus šuolio – kalbėjo P.Andrijauskas. – Daugiau tai neturėtų pasikartoti.“

Ką darys Simonas Bilis?

Europos čempionatas gruodį Kopenhagoje bus svarbiausias Lietuvos elitinių plaukikų taikinys žiemos sezoną.

Danijos sostinėje turėtų varžytis visi geriausi, nors jų pasirengimas varžyboms labai skirsis.

Lietuvoje besitreniruojantys plaukikai, tarp jų ir auksu praėjusį savaitgalį Universiadoje sužibęs Danas Rapšys, dabar porą savaičių atsikvėps, o vėliau treniruosis Siera Nevados aukštikalnėse Ispanijoje ir į Europos čempionatą keliaus tiesiai iš Andalūzijos.

Giedrius Titenis jau treniruojasi Austrijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Bilis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Bilis

Didžiausias galvosūkis laukia Simono Bilio. Pernai pasaulio čempionato trumpajame baseine prizininku tapęs plaukikas pagaliau baigė Šiaurės Karolinos universiteto studijas, kurių egzaminus laikė net ir tarp pasaulio čempionato Budapešte startų.

S.Bilis galėtų likti treniruotis universitete, tačiau netikėtai, gavęs darbo pasiūlymą, į Virdžiniją kraustosi jo treneris Toddo DeSorbo.

Ką darys S.Bilis – liks ten pat, keliaus paskui trenerį ar pasirinks trečią variantą – nežinia. 23 metų plaukikas dabar yra pasirinkimo kelyje.

„Šiam Europos čempionatui nededame akcentų, varžybos bus labiau eksperimentinės, labiau tarsi tarpinė stotelė, – sakė E.Vaitkaitis. – Tačiau mūsų Kopenhagoje bus daug, o ir nebūdami geriausios sportinės formos mūsų geriausi plaukikai šturmuos prizines vietas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius