-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs olimpietis jau anksčiau matė blogus signalus: „Tai nėra tas Danas“

Vytautas Janušaitis jau stebėdamas Europos plaukimo čempionatą gegužės mėnesį įžvelgė grėsmes Dano Rapšio plaukime. Deja, bet triskart olimpinėse žaidynėse dalyvavęs plaukikas buvo teisus – Lietuvos olimpinė viltis Tokijuje šeštadienį į finalą nepasibrovė.

3:46,32 min. laikas, kurį užfiksavo olimpiniame baseine D.Rapšys, plaukęs 400 metrų laisvuoju stiliumi, buvo 13-tas.

„Dano plaukimas priminė Europos čempionatą, kuris mane labai išgąsdino, buvo nebūdingas jam, – prisiminė 15min kalbintas V.Janušaitis gegužę vykusias pirmenybes, kuriose D.Rapšys iškovojo bronzą plaudamas 400 metrų laisvuoju stiliumi. – Jis visada antroje plaukimo pusėje taip pat stipriai plaukia, kaip ir pirmoje. 400 metrų plaukimo esmė nuo senų laikų – kaip pradedi, taip turi ir baigti. Danas pradėjo galingai, turėjo taip ir baigti, bet deja...“

Trijose olimpiadose dalyvavusio V.Janušaičio minėtame Europos čempionate D.Rapšys iškovojo bronzą 400 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje, o 200 metrų distancijoje užėmė ketvirtąją vietą.

Ilgesnį nuotolį tada Budapešte panevėžietis įveikė per 3:45,39 min. – dar greičiau nei Tokijuje šeštadienį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis

„Tada pamačiau, kad yra kažkas negerai, kad tai nėra tas Danas, kurį esame įpratę matyti. Per du mėnesius stebuklai neatsitinka, tai buvo signalas, kad tai gali pasikartoti olimpinėse žaidynėse. Taip ir įvyko“, – 15min sakė daugkartinis Europos čempionatų prizininkas, profesionalo karjeros metu plaukęs kompleksiniu būdu.

V.Janušaitis svarstė, kad D.Rapšio technika nėra pakitusi, tad galbūt buvo padaryti pakeitimai treniruočių procese.

„Būna taip, kad treniruojiesi, dirbi dar sunkiau, dar ilgiau, atiduodi visą save, bet rezultato nėra. Taip nutinka sporte. Galime su krepšiniu palyginti: vieną dieną išeina krepšininkas, nepataiko nieko ir viskas, o kitą dieną išeina į aikštę ir viskas gerai. Palyginimų galime daug rasti, bet esmė tokia, kad šie metai – ne Dano. Deja“, – kalbėjo V.Janušaitis, Atėnų olimpinėse žaidynėse užėmęs 7-ąją vietą 200 metrų nuotolyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis

Su psichologija D.Rapšio nesėkmingo rezultato buvęs plaukikas nesieja, tačiau svarsto, kad toks pasirodymas gali kyštelti koją, kai panevėžietis varžysis kitoje savo mėgstamoje rungtyje – 200 metų laisvuoju stiliumi.

„Kai tu esi geros formos, tu finišuoji ir jausmas toks lyg „vau, viskas gerai“! Atrodo, kad net nepavargai. Bet, kai nesi formoje, taip sunku būna... Atrodo, visas išsunktas iki negalėjimo. Tie psichologiniai ir fiziniai dalykai nevaikšto atskirai, – tikino 39-rių buvęs plaukikas. – Bet rytojus – nauja diena, naujas baltas lapas. Tai praeitis, reikia koncentruotis į ateitį, į tą rungtį, kuri taip pat Dano yra labai stipri. Tikėkimės, kad jis mus visus nustebins.“

Kitas lietuvis Andrius Šidlauskas šeštadienį 13-tu rezultatu pateko į 100 metrų krūtine rungties pusfinalį. Bet ar jam pasiekiamas finalas?

„Taip, pasiekiamas, – neabejojo V.Janušaitis. – Viso pusfinalio rezultatai nėra kažkokie stebuklingi. Šidlauskas turi visus šansus papulti į finalą. Matėsi ir Europos čempionate, kad jis yra teisingame kelyje, tad šiandien atliko tą darbą, kurį ir turėjo atlikti. Džiaugiuosi dėl jo, kad jis užduotį įvykdė. O dabar – žingsnis po žingsnio.“

Giedriaus Titenio pasirodymas nebuvo toks sėkmingas. Jis, varžydamasis toje pačioje rungtyje kaip A.Šidlauskas, tarp 16-kos pajėgiausių plaukikų nepateko – liko 36-tas.

„Galbūt, vertinant patį plaukimą, kažkiek matėsi nuovargis. Giedrius labai gerai slenka vandenyje, o dabar matėsi, kad labai stengiasi ir plaukė labai dideliu tempu, kas jam nėra būdinga. Gal pritrūko kiek jėgų, gal vėliavos nešimas atidarymo ceremonijoje nuvargino. Giedriui jau 32 metai, džiaugiuosi, kad jis įvykdė A normatyvą, pateko į olimpines žaidynes. Tikrai iš savęs išspaudė viską, ką galėjo“, – gyrė V.Janušaitis G.Titenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius