Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukikai apie R.Meilutytės palikimą: „Kaip ir antro Sabonio, antros Rūtos gali niekada nebūti“

Paskelbus apie Rūtos Meilutytės karjeros pabaigą Lietuvos plaukimo atstovai tikina, kad 22-metės kaunietės pasiekimus galima palyginti tik su Arvydo Sabonio. „Kaip ir antro tokio kaip Sabonio, taip ir antros Meilutytės, Lietuvoje gali niekada neatsirasti“, – pabrėžė buvęs plaukikas Vytautas Janušaitis.
Rūta Meilutytė ir Arvydas Sabonis
Rūta Meilutytė ir Arvydas Sabonis / 15min.lt montažas

Europos čempionate 2008 metais bronzą iškovojęs V.Janušaitis nenustebo išgirdęs apie R.Meilutytės sprendimą.

„Įtarimų turėjau. Nebuvo labai jau netikėta. Tiesiog gaila, kad tokiame amžiuje nusprendė baigti karjerą. Bet toks jos sprendimas ir reikia jį gerbti“, – trumpai trečiadienį Lietuvoje nugriaudėjusią naujieną komentavo 37-erių buvęs plaukikas.

Kai Rūta pradėjo laimėti aukščiausius apdovanojimus, prie manęs priėjo kažkas iš užsienio delegacijos ir sako: „Sveikiname. Štai ir pas jus gimė.“

V.Janušaitis net pritrūko žodžių, kalbėdamas apie Rūtos indėlį į Lietuvos plaukimo istoriją.

„Nėra žodžių, kaip apibūdinti jos pasiekimus. Maksimaliai gerai. Tokio lygio sportininko Lietuvos plaukimas neturėjo. Septynerius metus ji garsino Lietuvą ir privežė medalių. Kaip bebūtų keista, ji buvo viena populiariausių sportininkių, įskaitant ir krepšininkus. Tai yra kiekvieno sportininko svajonių svajonė šitiek pasiekti.

Tai tas pats kas kalbėti apie antrą Sabonį. Kai Rūta pradėjo laimėti aukščiausius apdovanojimus, prie manęs priėjo kažkas iš užsienio delegacijos ir sako: „Sveikiname. Štai ir pas jus gimė.“ Tai čia per šimtmetį kartą tokie sportininkai gimsta, kurie atranda savo sporto šaką ir gali šitaip save realizuoti“, – kalbėjo pats Lietuvą Europos čempionatuose garsinęs vyras.

Facebook.com nuotr./Rūta Meilutytė, Michaelas Phelpsas ir Vytautas Janušaitis
Facebook.com nuotr./Rūta Meilutytė, Michaelas Phelpsas ir Vytautas Janušaitis

Buvęs plaukikas atsargiai kalba apie galimą 22-ejų R.Meilutytės sugrįžimą į sportą po kurio laiko.

„Galbūt. Pavyzdžių yra. Michaelas Phelpsas po Londono olimpinių žaidynių sakė, kad jau viskas, bet pusantrų metų sugrįžo ir vėl su medaliais Rio olimpinėse žaidynėse. Bandė grįžti australų žvaigždė Ianas Thorpe'as po penkerių metų, bet į elitą negrįžo, į finalus nepateko. Visaip gali būti. Didelės pertraukos plaukime yra sunkiai įmanomos ir būtų sunku sugrįžti, bet metų ar dvejų metų pertrauka yra įmanoma.

Bet tai priklauso nuo jos norų. Ar ji to norės ir jai tai teiks džiaugsmą? Sportas nėra lengvas užsiėmimas – reikia penkias valandas per dieną žiūrėti į baseino plyteles ir būti su savimi. Turi turėti begalinį norą ir aistrą tam sportui. Tik tada gali sugrįžti ir po ilgos pertraukos“, – pabrėžė V.Janušaitis.

Šilainių baseine Kaune R.Meilutytę atradęs ir meilę plaukimui įskiepijęs pirmasis treneris Giedrius Martinionis apsidžiaugė sužinojęs apie buvusios auklėtinės sprendimą.

„Aš manau, kad viskam ateina galas. Jos karjera truko apie 10 metų. Tai yra ilgas laiko tarpas individualiame sporte. Tiesiog, gyvenimas bėga ir ji turi daug asmeninių reikalų, kuriuos tvarkytis yra pats laikas. Ji pasaulyje yra pasiekusi viską absoliučiai. Asmeniniai reikalai buvo apleisti ir galima puikiai suprasti žmogų. Ji neturėjo sąlygų susitvarkyti normaliai mokslų, nei gyvenimo susikurti – turėti kažkokią normalią gyvenimo vietą. Nuolat viešbučiai, varžybos, stovyklos. Įsivaizduoju, kaip jai sunku. Aš manau, kad sprendimas yra vykęs ir apgalvotas. Labai džiaugiuosi, kad ji jį priėmė ir pagaliau galės ramiai gyventi. Ji nejaus diskomforto, kad nesportuoja ir visą laiką skirs sau“, – apie Rūtos atsitraukimą nuo sporto kalbėjo G.Martinionis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Rūta Meilutytė, Dalia Grybauskaitė ir Giedrius Martinionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Rūta Meilutytė, Dalia Grybauskaitė ir Giedrius Martinionis

Kalbėdamas apie plaukikės indėlį Lietuvos sporto istorijoje, treneris taip pat minėjo krepšinio legendą Arvydą Sabonį.

„Didesnio indėlio istorijoje nebuvo. Aš kalbu ne tik apie olimpinį auksą. Indėlis yra nepamatuojamas. Istorijoje tokių žmonių nepamiršta niekas. Negali tiesiog pamiršti. Tai istorijos dalis, kurią sukūrė Rūta.

Laikas parodys, ar atsiras kas nors panašaus. Ir antro Sabonio iki šiol neturime. Na, turime sūnų, bet kalbu apie rezultatus. Nežinome, kaip bus viskas ateityje, tačiau tokį super žmogų surasti yra labai sunku. Čia ne iš milijono, o iš trijų milijonų tikimybė. Greičiau jau žaibas nutrenktų, nei atsirastų antras toks“, – apie tikimybę Lietuvoje išauginti tokio lygio plaukiką kalbėjo patyręs treneris.

Socialiniame tinkle R.Meilutytei padėkojo ir kita Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys.

„Dėkui, Rūta! Už visas linksmas ir rimtas akimirkas baseine, stovyklose ir varžybose. Už pasilazdavojimus. Už paprastus klausimus: kaip tu?

Už tai, kad galiu didžiuotis galėjęs būti vienoje komandoje su tavimi. Gerbiu tavo pasirinkimą ir linkiu atrasti save“, – rašė plaukikas.

LTOK prezidentė: gerbiame R.Meilutytės sprendimą

Olimpinei, pasaulio ir Europos čempionei, pasaulio rekordininkei plaukikei Rūtai Meilutytei stabdant karjerą, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė teigia gerbianti tokį sportininkės sprendimą.

„Rūta – keturiskart geriausia Lietuvos sportininkė, savo šaliai iškovojusi ne vieną aukščiausios prabos medalį, įskaitant ir olimpinį auksą. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vardu dėkoju Rūtai už jos darbą, medalius ir emocijas, padovanotas Lietuvai. Žinia apie karjeros pabaigą – netikėta, tačiau gerbiame bet kokį jos apsisprendimą,“ – sako D.Gudzinevičiūtė.

Priminsime, jog per savo karjerą R.Meilutytė iškovojo visus įmanomus titulus: tapo Londono olimpinių žaidynių čempione (100 m krūtine), Nandzinge iškovojo jaunimo olimpinių žaidynių auksą (100 m krūtine), laimėjo pasaulio ir Europos čempionatų varžybas tiek olimpiniame, tiek trumpajame baseine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius