Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Amerikoje: plaukimo čempionė kalnuose ryžtasi svarbiam pokyčiui

Ilgai svarsčiusi apie galimybę persikelti į Jungtines Valstijas, Rūta Meilutytė ten atsidūrė kelioms savaitėms. Ir ne dėl to, kad ten atšvęstų savo 20-ąjį gimtadienį ir iš arti pamatytų NBA čempionus.
Rūta Meilutytė Kolorado Springse
Rūta Meilutytė Kolorado Springse / „Instagram“ nuotr.

Keis plaukimo techniką

Būdama 1,6 km aukščiau jūros lygio, R.Meilutytė turi svarbų tikslą – pakloti pamatus ilgame kelyje link Tokijo olimpinių žaidynių ir pabandyti dar labiau patobulinti plaukimo techniką, kuri jai padėjo iškovoti auksą žaidynėse Londone ir pasiekti pasaulio rekordus.

Nuo kovo mėnesio vidurio Lietuvos plaukikė treniruojasi Kolorado Springse – kiek didesniame nei jos gimtasis Kaunas Jungtinių Valstijų mieste, kuriame 1978 metais buvo įkurtas pirmasis iš trijų JAV olimpinių sporto centrų.

R.Meilutytė su treneriu Pauliumi Andrijausku praleis dar tris savaites kalnuotoje, atviruką primenančioje aplinkoje.

„Kalnuose geriausia didinti ištvermę – kitaip tariant, aerobinį darbingumą. Rūta stengsis plaukti didesniais krūviais, ilgesnius nuotolius.

Be to, nors Rūtos grybšnis yra labai galingas, yra šiokių tokių detalių, kurias reikia nušlifuoti. Tikiuosi, kad per 3,5 savaitės Kolorado Springse tai pavyks pagerinti“, – 15min pasakojo Genadijus Sokolovas.

Iš Kauno kilęs 56 metų plaukimo guru daug prisidėjo, kad Rūta kartu su treneriu P.Andrijausku atkeliautų į kitą Atlanto pusę ir išbandytų svarbias naujoves.

Dar Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse prabilęs, jog R.Meilutytei atėjo laikas dairytis permainų, G.Sokolovas dabar pats prideda ranką, o tiksliau – savo modernias technologijas, kad Rūtos plaukimas keistųsi.

Teamunify nuotr./Genadijus Sokolovas
Teamunify nuotr./Genadijus Sokolovas

Su JAV plaukikais ir penkiakovininkais dirbantis G.Sokolovas yra sukūręs unikalią programą, kurios esmė yra tokia: plaukikas baseine filmuojamas iš įvairių kampų, o paskui sulėtintame vaizdo įraše mato ne tik savo plaukimo techniką, bet ir kiekvieno judesio rodiklius – greitį ir jėgą.

Analizuodamas R.Meilutytės grybšnius vandenyje, G.Sokolovas pastebėjo vieną svarbų dalyką.

„Rūtos grybšnis labai galingas, bet grybšnio pradžioje galima būtų pasiekti dar didesnę galią, – sakė sporto mokslininkas, kurio paslaugų ne kartą yra prireikę JAV plaukimo žvaigždėms, tarp jų ir Michaelui Phelpsui. – Dabar jos grybšnis yra ypač stiprus mosto viduryje. Galima būtų pagerinti grybšnio pradžią, bet tam reikia truputį pakeisti grybšnio kryptį. Jei atliekant grybšnį vanduo per daug spaudžiamas į šalis, pritrūksta galingumo – nepatraukia į priekį.

Rūtos grybšnis labai galingas, bet grybšnio pradžioje galima būtų pasiekti dar didesnę galią.

Pradėjus anksčiau traukti vandenį link pėdų, ir kūnas pradėtų judėti į priekį anksčiau. Dabar Rūta išeikvoja per daug energijos, stumdama vandenį į šalis grybšnio pradžioje.“

Kad perlaužtų plaukimo techniką, G.Sokolovas siūlo kelis pratimus, plaukiant vien rankomis: su specialiomis gumomis, svoriais (juos reikėtų kelti aukštyn ir taip nugalėti pasipriešinimą). Specialių pratimų derinys turėtų padėti keisti grybšnio kryptį, ypač jo pradžioje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

Treniruojasi, kad būtų greita per visus tris startus

Plaukimo technikos detalės yra viena iš R.Meilutytės vizito Kolorado Springse tikslų.

Apsistojusi olimpinio centro bendrabutyje, Rūta gavo paprastą būstą, bet labai geras treniruočių sąlygas, kurios gali padėti jai atsitiesti po nesėkmės Rio de Žaneire ir vėl sužibėti tarptautiniuose vandenyse.

Kolorado Springse R.Meilutytė du kartus per dieną treniruojasi 50 m baseine, taip pat naudojasi treniruoklių sale ir masažistų bei sporto medikų paslaugomis, kad padėtų gruntą ilgai kelionei.

Rezultatai pasaulyje gerėja ir 1 min. 7 sek. rezultatas ateityje nebūtinai garantuos vietą finale.

„Šioje stovykloje bus mažiau sprinto, nes Rūta ir taip galinga trumpoje rungtyje – 50 metrų krūtine. Visgi svarbiose varžybose jai teks plaukti 100 metrų ir tai daryti tris kartus per dvi dienas, – priminė G.Sokolovas. – Rezultatai pasaulyje gerėja ir 1 min. 7 sek. rezultatas ateityje nebūtinai garantuos vietą finale. Reikia įprasti plaukti greitai tris kartus, nes po atrankos ir pusfinalio plaukimų per vieną dieną reikia greitai atgauti jėgas ir pasirengti svarbiausiam startui – finalui.

Plaukiant 100 metrų, aerobinio darbingumo svarba yra labai didelė, nes tai padeda atsigauti po krūvių ir suteikia galimybę pasiekti aukštesnių rezultatų baseine. Dabartinis laikotarpis, t.y. likus pusketvirtų metų iki Tokijo olimpinių žaidynių, yra tinkamas pakelti aerobinį darbingumą, kuris labiausiai auga per treniruočių stovyklas aukštikalnėse.“

Atvykusi į Kolorado Springsą R.Meilutytė atliko testus – kelis kartus plaukė po 100 m vis didėjančiu greičiu, o paskutinį 100 m – maksimaliu greičiu. Po kelių savaičių šių testų rezultatai bus palyginti su tais rodikliais, kurie bus nustatyti stovyklos Amerikoje pabaigoje.

Naujasis treneris palieka gerą įspūdį

Iš Kauno į JAV prieš porą dešimtmečių su žmona Birute iškeliavęs G.Sokolovas dabar turi progą geriau susipažinti ne tik su R.Meilutyte, bet ir jos naujuoju treneriu P.Andrijausku.

Dirbant su tokio lygio sportininkėmis svarbu kalbėtis, nebijoti klausti: kaip tu jautiesi po šio pratimo? Ką tu galvoji?

„Paulius yra dar jaunas treneris – pirmą kartą dirba su tokio aukšto lygio plaukike. Bet, regis, jie rado bendrą kalbą. Svarbu, kad sportininkas pasitikėtų treneriu. Jei yra abipusis pasitikėjimas, rezultatai gali ateiti ir be patirties, – svarstė G.Sokolovas. – Be to, treneris mokosi. Dirbant su tokio lygio sportininkėmis svarbu kalbėtis, nebijoti klausti: kaip tu jautiesi po šio pratimo? Ką tu galvoji apie tą ar kitą sprendimą?

Aukšto lygio atletai pataria sportininkams. Gerai, kad Paulius važinėja į kitas šalis, pasižiūri, kaip dirba kiti, kokią naudoja aparatūrą. Jis – labai smalsus, taiko įvairias technologijas, pats įsigijo vieną testavimo aparatą, parodžiau jam kai kurias testavimo galimybes.

Gerai, kad jie atvažiavo čia. JAV plaukimas yra paties aukščiausio lygio, o ir aš pats galiu padėti – Jungtinėse Valstijose jie išmoks tokių dalykų, kurie Europoje yra retai naudojami.“

„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse
„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse

Laisvalaikiu – sniegas iki kelių ir NBA rungtynės

G.Sokolovas įsitikinęs, kad Rūta gerame kelyje ir dar pasieks ne vieną pergalę baseine.

Plaukimo specialistas prisiminė, jog jam pačiam yra tekę dirbti su Dara Torres – JAV plaukimo laisvuoju stiliumi žvaigžde, kuri 2008 metais olimpinėse žaidynėse iškovojo savo dvyliktąjį olimpinį medalį būdama 41 metų.

„Sprinteriai įprastai būna vyresnio amžiaus, todėl Rūta gali plaukti dar labai ilgai. Ji – labai galinga plaukikė, turi didelį potencialą ir yra jauna kaip sprinterė – prieš kelias dienas jai suėjo 20 metų.

Ji plauks ilgai, jei liks motyvuota, o dabar matau, kad ji pati ir jos naujasis treneris tikrai yra motyvuoti, dirba gera kryptimi.“

Kad mėnuo Kolorado Springse nebūtų vien juodas darbas, būtina prasiblaškyti. Šią savaitę R.Meilutytė patraukė pasižvalgyti po kalnus ir įsmuko iki kelių sniege.

„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse
„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse

Praėjusį savaitgalį Rūta vyko pasivaikščioti į Kolorado Springso miestą, o trečiadienį važiavo dar valandą kelio toliau – į didžiausią Kolorado valstijos miestą Denverį.

Ten vyko NBA rungtynės tarp vietos „Denver Nuggets“ klubo ir NBA čempionų „Cleveland Cavaliers“. Plaukikė iš tribūnų matė, kaip Denverio klubas, kurio vadovų pareigose svarbius vaidmenis turi Artūras Karnišovas ir Tomas Balčėtis, įveikė LeBrono Jameso komandą 126:113.

Sprinteriai įprastai būna vyresnio amžiaus, todėl Rūta gali plaukti dar labai ilgai.

„Jiems svarbu pailsėti ir prasiblaškyti, negali vien treniruotis kaip kalėjime. Kuo labiau pailsėjęs ateina sportininkas į treniruotę, tuo daugiau padaro“, – įsitikinęs G.Sokolovas.

Kolorado Springse R.Meilutytė ketina treniruotis dar tris savaites. Pagal P.Andrijausko planą, plaukikė turėtų pasirodyti varžybose Stokholme balandžio 8–11 dienomis, o svarbiausiu šio sezono taikiniu lieka pasaulio čempionatas Budapešte liepos pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius