Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2023 08 04

Rūta Meilutytė nenorėtų duoti šanso rusėms laimėti. O ar jos būtų pajėgios?

Kai viso pasaulio plaukimo žvaigždės praėjusią savaitę varžėsi planetos pirmenybėse Fukuokoje, už tarptautinių varžybų borto dėl Ukrainoje vykdomo karo palikti Rusijos plaukikai stojo į startus vietos pirmenybėse. Paraleliai vykę plaukimo startai parodė, kad su elitu galėtų varžytis tik pora šalies-agresorės atstovų.
Vargu, ar Julija Jefimova (kairėje) ar Jevgenija Čikunova (dešinėje) prilygtų Rūtai Meilutytei.
Vargu, ar Julija Jefimova (kairėje) ar Jevgenija Čikunova (dešinėje) prilygtų Rūtai Meilutytei. / „Scanpix“ nuotr.

Pasaulio sportas dar neturi atsakymo į svarbų klausimą: ar bus rusai olimpinėse žaidynėse?

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimo laukiama rudenį, bet ženklai nėra palankūs nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Thomo Bacho vadovaujama sporto valdininkų organizacija šiemet jau pateikė rekomendacijas įsileisti į varžybas neutralius Rusijos ir Baltarusijos sportininkus, nepaisant ukrainiečių ir kitų šalių protestų bei šias rekomendacijas lydinčio chaoso.

Keliolikos sporto šakų tarptautinės federacijos, kuriose didelę įtaką pastaraisiais metais turėjo rusai, pasekė IOC rekomendacijomis.

Yra sporto šakų, kaip lengvoji atletika, kurios atvirai nesutinka su rusams palankia IOC pozicija, yra tokių, kurios dar laukia ir nėra apsisprendusios.

Tarp jų ir plaukimas, kurio tarptautinės varžybose Rusijos ir Baltarusijos sportininkai negali varžytis nuo karo Ukrainoje pradžios, bet kurie tikisi patekti į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Ukrainos paramos klausimas visada rūpėjo Rūtai Meilutytei, ketvirtadienį su dviem aukso medaliais sugrįžusios iš pasaulio čempionato Fukuokoje.

„Nežinau, – paklausta, ar rusų dalyvavimo klausimas olimpinėse žaidynėse galėtų prisidėti ir prie jos pačios asmeninio sprendimo plaukti Paryžiuje, sakė R.Meilutytė. – Iš vienos pusės, norėtųsi dalyvauti ir taip neduoti jiems šanso laimėti. Iš kitos pusės, visa olimpiada netenka moralės, jei leistų jiems dalyvauti. Tada nesinori būti to dalimi.

Manau, kad būtų teisinga šiuo laikotarpiu, kai vyksta vis dar karas, kad tų šalių atletai visgi būtų ribojami, manau, kad tai būtų dalis reikalingų žingsnių tam, kad kažkada būtų taika.”

Pasaulio pirmenybėse 50 ir 100 m krūtine lenktynes laimėjusi, o trumpesnėje distancijoje pasaulio rekordą pasiekusi R.Meilutytė nepaliko šansų jokiai varžovei.

Tačiau Rusijoje yra krūtine plaukianti sportininkė, kurios ambicijos būtų didelės, jei tik IOC uždegtų žalią šviesą šalies-agresorės sportininkams ir leistų varžytis Paryžiuje.

Ir tai ne Julija Jefimova.

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Ilgametė R.Meilutytės varžovė plaukiant distancijas krūtine nėra

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius