Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 25 /13:19

Užkeikimas – vėl diskvalifikuota Lietuvos rinktinė pyko ir aiškinosi: „Kuris?“

Kai Lietuvos plaukimo rinktinė pasileido į estafetės startą, visų keturių plaukikų galvose degė vienintelė svarbi užduotis – nesuklysti ir išvengti diskvalifikacijos varžybose, kurios svarbios dėl plaukimo finansavimo. Tačiau vėl įvyko klaida.
Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.
Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę. / Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr.

Dvi estafetės – dvi diskvalifikacijos. Taip baigėsi Lietuvos plaukikų ketvertų pasirodymai pasaulio vandens sportų šakų čempionate Vengrijoje.

Po trečiadienį padarytos Deivido Margevičiaus klaidos per anksti įšokus į vandenį mišrioje estafetėje, šeštadienį keturi Lietuvos plaukikai baigė pasirodymą pasaulio vandens sporto šakų čempionate, startavę kombinuotoje estafetėje 4 po 100 m.

Erikas Grigaitis pradėjo nugara, Andrius Šidlauskas plaukė krūtine, Deividas Margevičius – peteliške, o po kaklo traumos atsigavęs Danas Rapšys – laisvuoju stiliumi.

Jie savo plaukimą baigė šešti per 3 min. 37,36 sek., be didesnių iliuzijų patektų į finalą, bet tada nutiko dar prastesnė žinia. Prie Lietuvos komandos užsidegė trys raidės: DSQ.

Po minutės Lietuvos rinktinės vyrai pokalbių su žiniasklaida erdvę pasiekė vis dar emocingai besiaiškindami, kas nutiko.

„Tiesiog įdomu, kurį nuėmė, nes nežinome“, – sakė D.Rapšys

„Negali būti, aš dar išlindau į viršų“, – stebėjosi E.Grigaitis.

„Atrodo, kad visi šokome labai saugiai. Palaukdavome, kol palies sienelę. Bent jau, kai Erikas priplaukė prieš man įšokant“, – kalbėjo A.Šidlauskas.

„Aš kai šokau, jau buvai palietęs“, – tikino kitas.

„Aš tai tikrai“, – prisiekti buvo pasirengęs dar vienas.

„O gal ne už startą, gal buvo koks kitas pažeidimas, gal posūkis viena ranka ar kažkas tokio panašaus?“ – svarstė A.Šidlauskas.

Dariaus Kibirkščio/LFF nuotr./Andrius Šidlauskas
Dariaus Kibirkščio/LFF nuotr./Andrius Šidlauskas

Jie jau buvo nuėję, kai paaiškėjo, kad A.Šidlauskas buvo teisus. Šįkart suklydo būtent jis.

Nuo jo plaukimo pusės Lietuvos rinktinės laikas nebuvo skaičiuojamas, nes 25 metų plaukikas atlikdamas posūkį suklydo.

Kaip 15min po varžybų pasakojo pasaulio čempionate dirbant teisėja Milda Šeibokaitė, klaidą užfiksavo povandeniu judesius filmuojančią kamerą sekantis teisėjas. O tai reiškia, kad plaukikas suklydo prieš pat posūkį atlikdamas papildomą judesį dubeniu, kitaip tariant peteliške kojomis – to taisykles neleidžia.

„Galėjo būti tik kojos, – įsitikinusi ilgametė plaukimo teisėja, šio plaukimo metu stebėjusi kitą taką. – Šiai taisyklei skiriamas dėmesys, sportininkai būna informuojami, bet jaudulys padaro savo.“

Klaidos kaina – finansavimas

Šeštadienį ryte lietuvių parodytas laikas nebuvo stebuklingas.

Lietuvos rekordas, 2018 m pasiektas D.Rapšio, D.Margevičiaus, A.Šidlausko ir Simono Bilio, buvo keturiomis sekundėmis greitesnis (3 min. 33,7 sek.), o pasaulio čempionate Lietuvos komanda būtų likusi tik 15-a.

Tačiau ir tokia pozicija būtų atnešusi tam tikrą pinigų sumą, kuri skiriama Lietuvos plaukimo federacijai ir už komandinius rezultatus pasaulio pirmenybėse. Diskvalifikacija finansavimo dalį nuima. Dvi diskvalifikacijos nuima dukart daugiau.

Ar tai užkeikimas?

„Man tai tikrai. Iš keturių plaukimų trys diskvalifikacijos“, – linksėjo E.Grigaitis, kuriam taisyklių pažeidimas buvo užfiksuotas ir per asmenines varžybas nugara, kai jis per giliai paniro finišuodamas.

„Vienas iš prastesnių pasaulio čempionatų“, – nusivylimo neslėpė D.Margevičius, savaitęs viduryje plakęs save už klaidą mišrioje estafetėje. – Pavedėme trenerį.“

„Vienintelė užduotis buvo, kad nenuimtų. Vienintelė, – tūžo D.Rapšys. – Ir tos nepadarėme.“

Liko vienintelis startas

Tokia taisyklių klaida, nutikusi lietuviams šeštadienį, pasitaiko labai retai plaukimo varžybose. A.Šidlauskas yra vienas labiausiai patyrusių Lietuvos rinktinės plaukikų, asmeninėse varžybose be priekaištų atlikęs šimtus plaukimų įvairaus lygio varžybose.

Plaukikai yra taip įgudę, kad įprastai nerepetuoja estafečių. Anot Lietuvos plaukikų, šįsyk repeticijos vyko tik pastarąsias tris dienas jau Budapešte.

Devynias dienas trukusios plaukimo pirmenybės Budapešte pasibaigs šeštadienio vakarą, kai į dar vieno medalio medžioklę pasileis Rūta Meilutytė.

100 m krūtine bronzą savaitės pradžioje laimėjusi 25 metų kaunietė penktadienį 50 m krūtine pusfinalyje parodė antrąjį rezultatą ir šįvakar 19 val. 9 min. startuos finale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius