-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apžvalga: Ko galime tikėtis iš Europos dailiojo čiuožimo čempionato?

Kol teniso entuziastai mėgaujasi atvirosiomis Australijos teniso pirmenybėmis, dailiojo čiuožėjų akys netrukus kryps į Šveicariją. Jau šį pirmadienį Berne startuoja savaitę truksiantis Europos dailiojo čiuožimo čempionatas. Tai pirmosios šiemet tokios svarbios šios sporto šakos varžybos. Jose išvysime ir tris čiuožėjus, kurie atstovaus Lietuvai. Kas įdomaus mūsų laukia? Kokių žvaigždžių ant ledo jau nebebus? Kas kovos dėl medalių ir ko galime laukti iš mūsų tautiečių?
A.Savchenko ir R.Szolkowy vadinami vienais favoritų laimėti auksą porų varžybose.
A.Savchenko ir R.Szolkowy vadinami vienais favoritų laimėti auksą porų varžybose. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po vasarą vykusio Tarptautinės dailiojo čiuožimo federacijos kongreso buvo nuspręsta Europos ir pasaulio čempionatuose rengti kvalifikacines varžybas. Anksčiau pagrindinėse varžybose dalyvaudavo visi dalyviai, o dabar pirmosios dvi dienos bus skirtos atrankiniams turams. Tik po dešimt dalyvių iš vienetų ir po aštuonis duetus porų varžybose pateks į pagrindinį Europos dailiojo čiuožimo čempionatą ir tęs varžybas su stipriausiais senojo žemyno čiuožėjais. Būtent dėl šios priežasties Lietuvos šokių ant ledo pora Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias bei Saulius Ambrulevičius dar turės pakovoti dėl vietos Europos čempionate. Tiek Lietuvai atstovaujančios mišrios poros, tiek S.Ambrulevičiaus startų pradžia – sausio 24-oji.

Šokiai ant ledo

Netektys

Šokių ant ledo varžybose šiemet, deja, nepamatysime Europos, pasaulio čempionų bei olimpinių žaidynių prizininkų Rusijos čiuožėjų Oksanos Domninos bei Maksimo Šabalino. Ši pora iširo, o čiuožėja visai neseniai tapo mama.

Iš didžiojo sporto nusprendė pasitraukti ir daugkartiniai Izraelio čempionai brolis ir sesuo Aleksandra ir Romanas Zaretsky. Nors ant pjedestalo Europos ir pasaulio čempionatuose ši pora nė sykio nelipo, ji nuolat patekdavo į stipriausiųjų dešimtukus. A. ir R.Zaretsky nusprendė tapti dailiojo čiuožimo treneriais.

Skausmingas Rusijai tapo ir čempionų Janos Khokhlovos bei Sergėjaus Novitskio poros išsiskyrimas. Sergėjus dar prieš ketverius metus pateko į avariją ir nuolat turėjo sveikatos problemų. Būtent dėl šios priežasties S.Novitskis paliko didįjį sportą, o Jana čiuožia su nauju partneriu Fedoru Andrėjavu iš Rusijos.

Favoritai

Per žingsnį nuo medalių praėjusiais metais svarbiausiose varžybose likę prancūzai  Nathalie Pechala ir Fabian Bourzat šiemet galingai pradėjo sezoną. Jie laimėjo du „Didžiojo prizo“ etapus ir pirmą kartą savo karjeroje pasidabino tokio aukšto lygio varžybų aukso medaliais. Negana to, jie pagerino savo asmeninius rezultatus, o finaliniame „Didžiojo prizo“ etape laimėjo sidabrą. 

Europos ir pasaulio čempionatų prizininkai italai Federica Faiella ir Massimo Scali jau paskelbė, kad iš didžiojo sporto pasitrauks po šio sezono. Jie vadinami vienais pagrindinių favoritų laimėti medalius Berne ir šios viltys greičiausiai taps realybe.

Škotai Sinead Kerr ir jos brolis Johnas Kerras atstovauja Didžiajai Britanijai ir yra viena mylimiausių porų dailiojo čiuožimo šokių ant ledo varžybose. Jie tik kartą iškovojo bronzą Europos čempionate, tačiau Berne sulauks bene daugiausia žiniasklaidos dėmesio. Ši pora nuolat dalyvauja šou pasirodymuose ir visuomet susilaukia milžiniškų ovacijų.

Lietuviai

Senojo Žemyno čempionate 25–erių D. Stagniūnas ir šešeriais metais jaunesnė I. Tobias pirmadienį startuos atrankos varžybose. Praėjusį sezoną Lietuvos čiuožimo viltis dėl buvusios partnerės amerikietės Katherine Copely traumos praleido svarbiausius startus ir neužsitikrino tiesioginio kelialapio į pirmenybes.

ice-dancing.com photograpfy/I.Tobias ir D.Stagniūnas varžybose Dortmunde
I.Tobias ir D.Stagniūnas

„Labai norėtųsi, kad naujoji mūsų pora visiems padarytų gerą įspūdį ir patektų į pagrindines varžybas. Mano nuomone, šansų jie turi nemažai. Blogiausia, kad Deividas prieš kelis mėnesius vėl susižeidė koją ir kurį laiko negalėjo pilna jėga treniruotis. Vis dėlto dabar jie nusiteikę kovingai ir sieks prasibrauti į stipriausiųjų aštuntuką. Na, o pagrindinėse varžybose niekas jiems taip lengvai šauti į viršų neleis“, – 15min.lt kalbėjo Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė ir trenerė Lilija Vanagienė.

Atrankoje kovos 16 duetų, kurie atliks laisvąją programą. Beje, ji ir laikoma Lietuvos poros stipriąja puse. Į pagrindines varžybas pateks aštuonios stipriausios poros.

„Esu labai laimingas, kad sutikau Isabellą. Treneriui patiko kaip mes kartu atrodome, o ir mes norėjome čiuožti kartu. Šis sprendimas manau tikrai pasiteisins. Jau dabar per itin trumpą laiką velniškai daug dirbdami, pasiekėme rezultatą, kuris džiugina mus“, – 15min.lt atviravo Deividas Stagniūnas.

Vyrai

Netektys

Po Vankuverio žiemos olimpinių žaidynių iš mėgėjų sporto pasitraukė vienos didžiausių šio dešimtmečio dailiojo čiuožimo žvaigždžių šveicaras Stephane'as Lambielis ir rusas Jevgenijus Pliuščenka. Praėjusiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate Estijoje S.Lambielio, J.Pliuščenkos ir prancūzo B.Jouberto kova sulaukė milžiniško žiniasklaidos ir žiūrovų dėmesio. Iš „Didžiojo trejeto“ šiemet liko tik B.Joubertas, todėl šios pirmenybės neabejotinai praras dalelę spindesio, intrigos ir emocijų. Žinoma, kažkada atrodė, jog iš didžiojo sporto pasitraukus rusui Aleksėjui Jagudinui ilgai teks laukti tokios konkurencijos, kokia buvo tarp šio ruso ir jo tautiečio Jevgenijui Pliuščenkos. Bet ilgai laukti nereikėjo...

Tamsieji arkliukai

Kas Europoje pakeis neįtikėtinus dailiojo čiuožimo genijus šveicarą ir rusą kol kas sunku atsakyti, tačiau naujosiomis žvaigždėmis siekia tapti anaiptol ne vienas jaunas ir talentingas čiuožėjas.

Galbūt ja taps čekas Michailas Brezina? Praėjusiais metais šis čiuožėjas stebino stabilumu ir savo techninėmis galimybėmis, o pasiekti rezultatai taip pat suteikė daug optimizmo. Tiek Europos, tiek pasaulio čempionate jis liko per žingsnį nuo medalių ir iškovojo ketvirtąsias vietas.

17–metis rusas Arturas Gačinskis jau seniai buvo vadinamas naujuoju Jevgenijumi Pliuščenka. Nuo dvylikos metų jis jau dalyvavo garsiausiuose šou pasirodymuose, o nuo vienuolikos treniruojasi pas  J.Pliuščenkos trenerį garsųjį Aleksėjų Miščiną. Nuo praėjusių metų šis čiuožėjas perėjo į suaugusiųjų varžybas, tačiau dėl sunkaus infekcinio viruso Rusijos čempionate liko šeštas ir negalėjo dalyvauti Europos bei pasaulio čempionatuose. Šiemet savo šalies čempionate A.Gačinskis liko antras, nes trumpojoje programoje stipriai susižeidė kairįjį kelią ir nebegalėjo atlikti keturgubų šuolių. Atsigriebti jis ketina būtent Europos čempionate. Tai bus jo debiutas, iš kurio daug tikisi tiek pats čiuožėjas, tiek jo treneris ir gerbėjai.

Šių metų nacionaliniame Rusijos dailiojo čiuožimo čempionate netikėtai nugalėjo 27-erių Konstantinas Menšovas. Nė sykio Europos ar pasaulio čempionatuose nedalyvavęs rusas sieks pratęsti sėkmingą pasirodymą ir gali rimtai pakonkuruoti dėl aukščiausių vietų Berne.

Į dailiojo čiuožimo elitą sparčiai veržiasi italas Samuelis Contesti. Nors šiam čiuožėjui jau 27-eri, pastaraisiais metais jis patenka į stipriausiųjų dešimtukus.

Negalima pamiršti ir vyriausio čempionato dalyvio belgo Kevino van der Perreno. Prieš dvylika metų debiutavęs Europos čempionate jis tris kartus pasidabino bronzos medaliu, o po nesėkmingo praėjusio sezono sieks susigrąžinti sėkmę. 

Favoritai

Be jokios abejonės, didžiausiu vyrų varžybų favoritu šiemet vadinamas prancūzas Brainas Joubertas. 26–erių čiuožėjas dukart tapo Europos ir kartą pasaulio čempionu, nors praėjęs sezonas jam ir jo gerbėjams tapo kone didžiausiu košmaru. Bronzos medalį Europos čempionate iškovojęs ir traumą išsigydęs prancūzas, olimpinėse žaidynėse patyrė fiasko ir užėmė tik 16 vietą. Tiesa, netrukus po Vankuverio vykusiame pasaulio čempionate B.Joubertas vėl grįžo ant pjedestalo ir pasidabino bronzos medaliu. Kas Europos čempionate taps didžiausiu jo konkurentu?

„Scanpix“ nuotr./B.Joubertas neišbrenda iš nesėkmių liūno
„Scanpix“ nuotr./B.Joubertas

Vertindami šio sezono pradžios rezultatus ir pasirodymus atsakytume – čekas Tomas Verneris. 2008–iais tapęs Europos čempionu jis visuomet buvo vadinamas vienu favoritų laimėti medalius, tačiau psichologinės priežastys, ligos bei traumos jo žvaigždę gerokai prigesino. Vis dėlto, šiemet  sportininkas pakeitė savo trenerį, o naujoji jo trumpoji bei laisvoji programa jau spėjo maloniai nustebinti visus ekspertus ir gerbėjus.

Lietuviai

Sauliaus Ambrulevičiaus šiemet Europos čempionatą pradės pirmadienį atrankinėse varžybose. Jei sportininkas pateks į geriausiųjų dešimtuką, jam atsivers galimybė startuoti ir pagrindinėse varžybose. 18–metis čiuožėjas senojo žemyno pirmenybėse dalyvaus ketvirtąjį kartą. Praėjusiais metais Europos pirmenybėse S. Ambrulevičius užėmė 34–ą vietą.„Iš Sauliaus reikalaujame tik gero čiuožimo. Jam bus labai sunku patekti į pagrindines varžybas, bet ko tik sporte nebūna“, – sakė L.Vanagienė.

Moterys

Netektys

Didžiausia Europos čempionato moterų varžybų netektimi tapo suomė Laura Lepisto. 22–ejų čiuožėja šiemet patyrė sunkią traumą ir yra priversta palaidoti šį sezoną. Praėjusiais metais Vankuverio olimpinėse žaidynėse ši mergina laimėjo šeštąją vietą, pasaulio čempionate pasidabino bronzos medaliu, o senojo žemyno pirmenybėse liko per žingsnį nuo aukso. 2009–aisiais suomė laimėjo Europos čempionatą ir iki šiol vadinama viena geriausių visų laikų Suomijos čiuožėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Lepisto
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Lepisto patyrė traumą

Favoritės

Be jokios abejonės pagrindine šių metų Europos moterų dailiojo čiuožimo čempionato favorite vadinama italė Karolina Costner. Netrukus 24–ąjį gimtadienį švęsianti mergina tris kartus (2007, 2008, 2010 m.) tapo Europos čempione, nors ji anaiptol nėra stabili čiuožėja. Planetos pirmenybėse prieš ketverius metus ji pasidabino sidabro medaliu ir kartą bronziniu apdovanojimu, bet tai buvo viskas, ką šiai italei pavyko pasiekti per aštuonis pasaulio čempionatus. Ypač sėkmingas šiai sportininkei šis sezonas. Prestižinėse finalinėse „Didžiojo prizo“ varžybose ji laimėjo sidabrą bei triumfavo Japonijos etape.

Ledo princese savo šalyje Suomijoje vadinamai Kiira Korpi šis sezonas kol kas klostosi itin sėkmingai. Po jos tautietės pasitraukimo K.Korpi užtikrintai laimėjo nacionalines pirmenybės ir triumfavo dvejose tarptautinėse varžybose. Nors ši mergina nė sykio nekopė ant Europos ar pasaulio čempionatų pjedestalo, ji vadinama viena favoričių tą padaryti Šveicarijoje.

Gruzijos dailiojo čiuožimo gerbėjai viliasi, kad jų tautietei Elenai Gedevanishvili pavyks pakartoti praėjusių metų sėkmę senojo žemyno pirmenybėse. Ji pirmą kartą Gruzijos istorijoje laimėjo bronzos medalį ir kaip viena talentingiausių čiuožėjų pateko į ekspertų akiratį. Sausio 7-ąją šiai merginai suėjo 21-eri.

Žvaigždė

Be jokios abejonės didžiausia žvaigžde Berne taps dailiojo čiuožimo veteranė šveicarė Sarah Meier. Ar sugebės 26–erių Šveicarijos žvaigždė pasidabinti medaliu gimtinėje ir taip užbaigti savo ilgą sportinę karjerą? S.Meier jau patvirtino, kad po šio čempionato traukiasi iš didžiojo sporto. Per savo karjerą ji du kartus pasidabino sidabro medaliu senojo žemyno pirmenybėse, tačiau būtent šios varžybos jai taps svarbiausiomis ir įsimintiniausiomis karjeroje.

Lietuva

Šiose pirmenybėse po beveik dešimt metų pertraukos nebus nė vienos čiuožėjos iš Lietuvos. Tris metus Lietuvai atstovavusi Beatričė Rožinskaitė susilaužė ranką, o daugiau pajėgių tokio amžiaus čiuožėjų šiuo metu mūsų šalyje nėra. „Turime ne vieną jauną ir talentingą sportininkę, tačiau visos jos per jaunos, kad galėtų dalyvauti Europos čempionate. Jau kitąmet į senojo žemyno pirmenybes turėtų patekti penkiolikmetė Rimgailė Meškaitė, kuri demonstruoja puikius rezultatus tarptautinėje arenoje“, – sakė L.Vanagienė.

Poros

Netektys

Po Vankuverio olimpinių žaidynių iširo viena egzotiškiausių ir įdomiausių visų laikų dailiojo čiuožimo porų. Tai Prancūzijai atstovavusi mišri tamsiaodžių pora britė Vanessa James ir Yannickas Bonheuris. Praėjusiame Europos čempionate jie užėmė septintąją vietą, tačiau nusprendė pasukti skirtingais keliais.

Po žiemos olimpinių žaidynių dailiojo čiuožimo entuziastai neteko dar vienos stiprios ukrainiečių poros Tatjanos Volosozhar ir Stanislavo Morozovo. Tiesa, tai, kad pora išsiskyrė nenustebino. Tatjana nuolat buvo vadinama stipriąja poros puse, o jos partnerio klaidos iš šios poros atėmė ne vieną galimybę laimėti medalius. Šiemet T.Volosozhar išvyko į Rusiją ir sutiko atstovauti šiai šaliai su žymiu Rusijos čiuožėju Maksimu Trankovu. Ši pora iškart laimėjo Rusijos čempionatą ir įsiveržė į dailiojo čiuožimo porų varžybų elitą. Liūdniausia, kad dar dvejus metus ši nauja pora negalės atstovauti Rusijai Europos ir pasaulio čempionatuose, nes  žiemos olimpinėse žaidynėse T.Volosozhar atstovavo Ukrainai.

Favoritai

Didžiausia intriga vyks tarp vokiečių Alionos Savchenko ir Robino Szolkowy bei rusų Yuko Kawaguti ir Aleksando Smirnovo. Vokiečiai yra tris kartus Europos ir dukart pasaulio čempionai bei šių metų finalinių „Didžiojo prizo“ varžybų nugalėtojai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Didžiojo prizo“ finaliniame etape Japonijos čiuožėjai liko be aukso
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Savchenko ir R.Szolkowy.

Nors šiai porai jau dabar daugelis kabina aukso medalius, dėl čempionų vardų rimtai nusiteikę pakovoti ir rusai. Juk jie yra dabartiniai Europos čempionai ir šį titulą žūtbūt sieks apginti.

Lietuviai dailiojo čiuožimo porų varžybose niekada neturėjo savo atstovų. Ir vargu, ar artimiausiu metu turės. „Mūsų šalies dailiojo čiuožimo problema numeris vienas yra čiuožyklų trūkumas. Norinčiųjų yra labai daug, bet sąlygų – ne. Todėl ir vaikinų mums trūksta. Turime planų ateityje į porą statyti Godą Butkutę ir Deividą Kizalą, bet šiandien niekas negali to prognozuoti“, – teigė L.Vanagienė.

15min.lt jūs rasite visas naujienas, nuotraukas ir vaizdo įrašus iš Europos dailiojo čiuožimo čempiono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius