Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bandys įtikinti prezidentą apsigalvoti: „Šiai porai pasiekiami ir olimpiniai medaliai“

Šokių ant ledo pora – Saulius Ambrulevičius ir amerikietė Allison Reed – jau šiose žiemos olimpinėse žaidynėse Pekine patektų į dešimtuką, o kitose, po 4-erių metų Milane, galėtų varžytis dėl istorinių medalių – pirmųjų Nepriklausomos Lietuvos istorijoje žiemos olimpinėse žaidynėse, įsitikinusi šalies čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“ nuotr.

Šį savaitgalį, dalyvaudami pirmose savo varžybose po Prezidentūros atsisakymo suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka amerikietei A.Reed, pora iškovojo sidabrą Vengrijos sostinėje Budapešte.

„Svarbiausia, kad pagerinome visus pasaulio čempionato rezultatus. Reiškia – einame teisingu keliu“, – pirmadienį Vilniuje džiaugėsi L.Vanagienė.

Lyginant su pavasarį vykusiu pasaulio čempionatu, kuriame S.Ambrulevičius ir A.Reed užėmė 15 vietą ir iškovojo Lietuvai bilietą į 2022-ųjų žiemos olimpiadą, Vengrijoje poros ritminis šokis buvo įvertintas geriau 0,76 taško, o laisvoji programa – net 2,07 taško. Iki aukso medalių Budapešte jiems pritrūko vos 0,04 taško.

„Jie rankų nenuleidžia, – pridūrė L.Vanagienė. – Toliau sunkiai dirba ir tikisi, kad pavyks pakeisti prezidento nuomonę.“

LČF nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius su medaliais Vengrijoje.
LČF nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius su medaliais Vengrijoje.

Po varžybų Budapešte sugrįžę į Monrealį, Kanadą, S.Ambrulevičius su A.Reed dabar ruošiasi dviem lapkritį vyksiantiems aukšto lygio turnyrams: lapkričio 11-14 d. „Challenger“ serijos varžyboms „Cup of Austria“ Grace (Austrija) ir lapkričio 18-21 d. „Grand Prix“ etapui „Internationaux de France“ Grenoblyje (Prancūzija).

Pora tiki, kad sėkmingas pasirodymas juose galėtų pakeisti prezidento Gitano Nausėdos nuomonę – padaryti išimtį, suteikiant Lietuvos pilietybę amerikietei A.Reed. „Nėra duomenų, kurie neabejotinai patvirtintų asmens ypatingus nuopelnus Lietuvos Respublikai“, – taip skambėjo pirmasis Prezidentūros atsakymas, nustebinęs L.Vanagienę.

„Ši pora turi aukščiausius pasiekimus visame mūsų žiemos sporte. Jie – elite, juos rodo televizijos, juos mato visas pasaulis. Mūsų šaliai tai būtų labai didelis nuostolis, jei jie neišvyktų į žiemos olimpiadą.

Jau Tokijo vasaros olimpinės žaidynės parodė, kaip yra sunku. Laimėjome tik vieną medalį šią vasarą, o jūs visi puikiai žinote, kokia yra padėtis mūsų šalyje su žiemos sportininkais.

S.Ambrulevičius ir A.Reed olimpinėse žaidynėse 17 minučių būtų rodomi tiesioginiame eteryje. Tai yra pora, kuri jau yra elite, kuri su viena programa pateko į Europos čempionato dešimtuką. Pasaulio čempionate užėmė 15 vietą, aplenkė daugiau nei pusę porų. Pasaulio reitinge jie užima 20 vietą“, – tęsė L.Vanagienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liija Vanagienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liija Vanagienė

„Manau, kad prezidentas turėtų pakeisti savo nuomonę“, – vylėsi Lietuvos čiuožimo federacijos galva.

Jei vis dėlto taip neįvyktų, į Pekino olimpiadą keliautų kita Lietuvos pora – 18-metė Paulina Ramanauskaitė ir 23-ejų Deividas Kizala. Jų tarp 118-kos šokių ant ledo porų pasaulio reitinge kol kas nėra.

„Iš mūsų čiuožimo federacijos, nė vienas sportininkas neišėjo atstovauti kitai šaliai. Bet mišrios poros – tai įprasta visame pasaulyje. Mes to nepakeisime. Net ir tokie banginiai, kaip JAV, Kanada, Prancūzija – pas juos visos poros – mišrios. Turėdami tiek čiuožyklų, tiek sportininkų – jie nesujungia dviejų tos pačios šalies atstovų į vieną porą. Tai yra labai sudėtinga, ypač – šokiuose ant ledo“, – pasakojo L.Vanagienė.

Jos teigimu, S.Ambrulevičius ir A.Reed jau šiose olimpinėse žaidynėse kovotų dėl aukščiausių vietų, o kitose netgi pretenduotų į medalį.

„Jeigu Saulius su Allison dabar išvyks į žaidynes, tai kitoje olimpiadoje, kuri vyks Milane, jie tikrai galės kovoti dėl pačių aukščiausių vietų. Dėl prizinių – tikrai. Žinote, kad olimpiadoje 1-8 vietos yra prizinės. O gal ir aukščiau? Galbūt jiems pirmiems pavyks padaryti tai, kas nepavyko Povilui Vanagui ir Margaritai Drobiazko? Kai jie užėmė 5 vietą, nors dvi poros krito, bet medalio Lietuvai vis tiek teisėjai nedavė“, – skaudžia 2002-ųjų istoriją Solt Leik Sityje priminė L.Vanagienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Vanagas, M.Drobiazko, A.Reed ir S.Ambrulevičius.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Vanagas, M.Drobiazko, A.Reed ir S.Ambrulevičius.

„Jau šitoje olimpiadoje jie turėtų patekti į dešimtuką, – tęsė LČF prezidentė. – Tuomet ateityje ir mūsų antroji pora gautų teisę dalyvauti. Gal kitais metais ir pasaulio čempionate Saulius su Allison patektų į dešimtuką – ir ten galėtume vežti antrą porą. Jų taškai tada būtų sumuojami ir jei viskas gerai, galbūt Milano olimpiadoje jau galėtų dalyvauti dvi mūsų poros. Visiems tai būdų didžiulė nauda. Žinote, kiek nedaug sportininkų mes siunčiame į žiemos olimpiadas.“

Beje, A.Reed jau yra startavusi olimpinėse žaidynėse – 2010 metais Vankuveryje, kai atstovavo Sakartvelui, čiuoždama su Otaru Japaridze.

Paskui ji, atstovaudama Izraeliui, čiuožė su Vasilijumi Rogovu, o nuo 2017 metų sulipo į šokių ant ledo porą su S.Ambrulevičiumi, kuris karjerą pradėjo asmeninėse varžybose, o paskui trejus metus čiuožė su amerikiete Taylor Tran.

„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“ nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Saulius – pats geriausias Allison partneris. Visas aukščiausias savo vietas ji užėmė tik su Sauliumi, – pabrėžė L.Vanagienė. – Allison turi ir lietuvių kalbos mokytoją. Aš su ja kalbu angliškai, ji su manimi – lietuviškai. Jos tėvai patys investuoja į mūsų poros pasiruošimą. Ji – labai šiltas, labai darbštus žmogus ir labai stengiasi, nori bei kovoja, kad Saulius galėtų išvykti į olimpines žaidynes.“

„S.Ambrulevičius šitos svajonės siekia 26-erius metus. Jam 29-eri ir jis čiuožia nuo trejų. Nenuleido rankų, kai jam nesisekė čiuožti asmeninėse varžybose Europos ir pasaulio čempionatuose“, – teigė LČF prezidentė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulius Ambrulevičius karjerą pradėjo asmeninėse varžybose.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Saulius Ambrulevičius karjerą pradėjo asmeninėse varžybose.

Žiemos olimpinės žaidynės Pekine startuos jau po 109 dienų – 2022 metų vasario 4 dieną. Kol kas dokumentai tvarkomi ir S.Ambrulevičiaus su A.Reed, ir P.Ramanauskaitės su D.Kizala porai.

„Laiko apsispręsti turime iki sausio pabaigos. Dabar siunčiame abiejų porų dokumentus, bet sausio 20-ąją turės likti tik viena“, – teigė L.Vanagienė.

Iki šio laiko Lietuvos čiuožimo federacija ir A.Reed prašys prezidento G.Nausėdos pakeisti nuomonę dėl Lietuvos pilietybės.

„Visi dokumentai, viskas buvo pateikta – mes nieko naujo neišgalvosime. Tik pasikeistus aplinkybėms, mes galėsime papildyti prašymą tomis naujomis aplinkybėmis. Bandysime pagerinti poros meistriškumą, pasaulinį reitingą, vietas varžybose. Ir, aš manau, kad prezidentas turėtų tai suprasti“, – pridūrė L.Vanagienė.

Pilietybės klausimas dailiojo čiuožimo varžybose keliamas ne pirmą kartą. Povilas Vanagas kartu su ruse Margarita Drobiazko atstovavo Lietuvai net penkiose olimpiadose (1992 m. – 16 vieta, 1994 m. – 12, 1998 m. – 8, 2002 m. – 5, 2006 m. – 7). Pora susituokė 2000-aisiais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./I.Tobias verkė iš laimės, išimties tvarka gavusi Lietuvos pilietybę.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./I.Tobias verkė iš laimės, išimties tvarka gavusi Lietuvos pilietybę.

2014-ųjų olimpiadoje Lietuvos garbę gynė Deividas Stagniūnas ir amerikietė Isabella Tobias. Pora užėmė 17 vietą. Amerikietei Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka. Tiesa, po tos olimpiados D.Stagniūnas baigė karjerą, I.Tobias priėmė Sakartvelo pilietybę ir čiuožė su tuo pačiu O.Japaridze, su kuriuo laimę bandė ir A.Reed.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius