Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dailiojo čiuožimo naujovė tuština federacijų pinigines

Šį trečiadienį Berne (Šveicarija) prasidės Europos dailiojo čiuožimo čempionatas, įvyks iškilmingas jo atidarymas. Tačiau varžybos startavo jau pirmadienį. Tai – naujovė. Likus iki oficialaus čempionato pradžios trims dienoms, surengtos atrankos varžybos, kuriose geriausiai pasirodę čiuožėjai pateko į pagrindines pirmenybes.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas čiuoš pagrindinėse varžybose. / „Scanpix“ nuotr.

Lietuvai atstovavo Kauno žiemos sporto mokyklos „Baltų ainiai“ auklėtinis Saulius Ambrulevičius ir ledo šokėjų pora Deividas Stagniūnas bei Isabella Tobias.

25 metų D.Stagniūnas ir 19–metė amerikietė I.Tobias sėkmingai įveikė atrankos barjerą. Jie tarp 15 porų užėmė aštuntąją vietą.O būtent aštuoni duetai pateko į pagrindines varžybas, kuriose startuos ir dar 12 porų.

Tuo tarpu 18 metų S.Ambrulevičiui Europos čempionatas jau baigėsi. Jis tarp 20 čiuožėjų užėmė 17–ąją vietą, o kovą dėl medalių tęs 11 atrankoje geriausiai pasirodžiusių sportininkų ir 18 tiesiai į pagrindines varžybas patekusių solistų.

– Kuo šis Europos čempionatas išskirtinis? – paklausėme Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentės Lilijos Vanagienės.

– Pirmiausiai teko įveikti atrankos varžybų barjerą, ko nebūdavo ankstesniais metais. Taip buvo nuspręsta praėjusiais metais per Tarptautinės čiuožimo sąjungos kongresą Ispanijoje.

Be to, net į atranką irgi ne visi patenka. Pirmą kartą buvo nustatyta atitinkama taškų suma už techniką, kuri leidžia dalyvauti čempionato atrankos varžybose.

Tačiau nuo tos naujos sistemos labai kenčia mažų šalių čiuožimo federacijos, kurių kiekviena savo lėšomis turi deleguoti čiuožėjus į čempionato atrankos varžybas. Patiems reikia mokėtis už viešbutį, maitinimąsi, o anksčiau, kas vykdavo į čempionatus, viską apmokėdavo Tarptautinė čiuožimo sąjunga. Iškilo daug problemų, reikia nemažai lėšų.

Saulius, nepatekęs į stipriausiųjų čiuožėjų gretas, grįš ir tuoj pat lauks startas per pasaulio Universiados varžybas. Berne mūsų didžiausios viltys susietos su šokėjų pora.

– Kokią vietą mūsų šokėjų porai pranašaujate čempionate?

– Sunku pasakyti. Tai naujai susidariusi pora, kartu čiuožia tiktai nuo gegužės mėnesio. Ją teisėjai stengsis „spausti“, neleis pakilti aukštai. Lietuvos čiuožimo federacija jiems neplanuoja jokių vietų. Mane tenkina jau tai, kad Deividas su Isabella  dalyvauja čempionate. Jeigu mūsų pora pateks į pagrindinį čempionatą, varžybas pradės nuo trumposios programos, o iš viso jų bus dvi.

– Kaip vertinate čempionato naujovę – atrankos varžybas?

– Ta sistema jau buvo anksčiau, kai dar čiuožė Aidas Reklys, kai jis kovojo dėl teisės dalyvauti Sol Leik Sičio olimpinėse žaidynėse. Tai buvo labai sunki trikovė, kurią visi turėdavo atlikti.

Tarptautinė čiuožimo sąjunga pripažino, kad tai iš tiesų labai sunku ir po to varžybas čiuožėjai pradėdavo nuo trumposios programos. Finale kovodavo 24 poros ar čiuožėjai. Tačiau prabėgo treji metai ir vėl sugrįžta prie seno varianto.

Šitie metai parodys, ar ta varžybų sistema liks, ar kitais metais per Tarptautinės čiuožimo sąjungos kongresą vėl bus pakeista. Mažų šalių federacijos apskritai gali išnykti iš pasaulio dailiojo čiuožimo žemėlapio, nes gali nesugebėti finansuoti savo geriausiųjų sportininkų. Dabar Berne bus savotiškos žvalgytuvės. Lygiai pagal tokią pačią sistemą vyks ir pasaulio čempionatas.

– Netrukus Europos jaunimo žiemos olimpiniame festivalyje Liberece čiuoš ir du Lietuvos sportininkai. Ko tikitės iš jų?

– Rimgailė Meškaitė – jau patyrusi čiuožėja, prieš porą metų Šveicarijoje jinai laimėjo pasaulio vaikų žaidynes. Praėjusiais metais gerai pasirodė pasaulio jaunimo čempionate, debiutuodama aplenkė 20 sportininkių. Rimgailė – kandidatė dalyvauti Sočio olimpinėse žaidynėse, yra trečiajame sportininkų sąraše.

Jeigu festivalyje ji susitvarkys su jauduliu, psichologija, viską gerai atliks, turėtų užimti vietą čiuožėjų viduryje. Liberece dalyvaus ir Artūras Ganžėla, kuriam olimpinis jaunimo žiemos festivalis bus didelis meistriškumo egzaminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius