-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Durys užsidarė – neigiamo atsakymo iš prezidentūros sulaukusių ledo šokėjų Pekine nebus

Lietuvai atstovaujančių čiuožėjų Sauliaus Ambrulevičiaus ir Allison Reed Pekino olimpinėse žaidynėse neišvysime.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

15min jau rašė, jog Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus rezultatai nepadarė įspūdžio Pilietybės reikalų komisijai – gruodžio viduryje darsyk nutarta nepatenkinti A.Reed prašymo suteikti jai Lietuvos pilietybę, nes esą čiuožėja neturi išskirtinių nuopelnų, reikalingų gauti pilietybę išimties tvarka.

Stebuklą pajėgiausiai Lietuvos šokių ant ledo porai galėjo sukurti nebent Gitanas Nausėda, bet taip neatsitiko – naujų argumentų keisti sprendimą neatrado nei Pilietybės komisija, nei prezidentas.

Dabar tai oficialiai pranešė ir S.Ambrulevičius, pasidalijęs jautriu įrašu feisbuke.

Pateikiame visą S.Ambrulevičiaus įrašą:

„Na, pagaliau, žengiam pirmus žingsnius naujuose metuose. Tai lyg naujas šansas rašyti naujas gyvenimo istorijas švariame lape, paliekant senus nutikimus už nugaros. Bet nutikimų visgi būta nemažų...

Praėjusią savaitę gavom atsakymą dėl mano partnerės Allison naujo prašymo Lietuvos pilietybės suteikimui. Deja, jame žinutė vėl buvo neigiama. Todėl su dideliu gailesčiu užsidarė ir galimybė mums atstovauti Lietuvai artėjančiose olimpinėse žaidynėse Pekine.

Norėčiau labai stipriai padėkoti mūsų federacijos prezidentei Lilijai Vanagienei, kuri ėjo už mus iki pat paskutinės minutės. Tikrai smagu žinoti, jog yra toks žmogus, kuris vis dar kovoja už šio sporto gyvavimą Lietuvoje ir jo atstovų gėrį, šią šaką kultivuojant.

Taip pat labai ačiū mūsų olimpiniam komitetui, kuris palaikė ir padėjo viskuo, kuo tik jų jėgomis buvo įmanoma.

Na, o mano šeima, draugai ir visi kiti, kurie jau tiek metų seka mane ir mūsų poros žingsnius, jūs esat mano favoritai. Jūsų stovėjimas šalia, nutikus bet kam, yra, buvo ir bus papildomas variklis, stumiantis pirmyn, per visus kalnus ir jūras. Myliu!

Ir galiausiai, mieloji Allison. Tu esi ir būsi Lietuvė! Ačiū tau už viską – kas buvo ir kas dar tik bus.

Visgi, tai nėra pabaiga. Ką veikt, kol kas, dar tikrai turim. Spardomės, bet judam toliau.

„Mano likimo kalvis esu aš. Tai ne pabaiga. Papildžiau krosnį naujom žarijom ir formuoju jį toliau.““

Primename, kad A.Reed prašymas suteikti Lietuvos pilietybę pirmąsyk buvo nagrinėtas gegužės 27 dieną.

„Nėra duomenų apie ypatingus nuopelnus“, – tada pranešta čiuožėjams iš prezidentūros.

Toks sprendimas, priimtas be jokio pokalbio ar platesnių argumentų, įskaudino S.Ambrulevičių, kuris dar nėra dalyvavęs olimpinėse žaidynėse, skirtingai nei A.Reed, karjeros pradžioje atstovavusi ir Sakartvelui, ir Izraeliui.

Suprasti akimirksniu

  • Allison Reed jau yra startavusi Vankuverio olimpinėse žaidynėse 2010 metais, kai atstovavo Sakartvelui, čiuoždama su Otaru Japaridze. Paskui ji, atstovaudama Izraeliui, čiuožė su Vasilijumi Rogovu, o nuo 2017 metų sulipo į šokių ant ledo porą su S.Ambrulevičiumi, kuris karjerą pradėjo asmeninėse varžybose, o paskui trejus metus čiuožė su amerikiete Taylor Tran.

„Tiesiai šviesiai galiu pasakyti – šiandien nesuprantu, kas mūsų šalies sporte laikoma laimėjimais ar nesėkmėmis. Mūsų šalies padėtyje, kai šiame sporte neturime sąlygų normaliai treniruotis ir vis tiek sugebame atsidurti tarp stipriausių pasaulio atletų, į tai neatsižvelgiama. Kalbu ir apie kitas sporto šakas. Susidaro įspūdis, kad laukiama, jog medaliai turėtų pasipilti iš dangaus, – man tai nesuprantama ir dėl to labai gaila, – interviu 15min sakė S.Ambrulevičius. – Dėl to kenčiame ne tik mes. Nukenčia visas sportas, nes negalime jo labiau reklamuoti. Juk po kiekvieno čempionato per žiniasklaidos kanalus, televiziją pasirodanti informacija apie mūsų šalies atstovus suteikia platesnį žinomumą sporto šakai, vaikai pradeda labiau domėtis sportu, mūsų šalis nuskamba vis geriau kitose šalyse, tarp kitų sportininkų.

Šiuo atveju valstybei net nereikia nieko daryti papildomai, kad gautų iš sportininkų naudą. Tačiau patys pastatome kliuvinį.”

Po pirmojo „ne“, atkeliavusio paštu iš prezidentūros praėjusią vasarą, Lietuvos čiuožimo federacija ir abu sportininkai vylėsi, jog pavyks pakartotinis bandymas.

Tikėta, kad Pilietybės komisijos narių nuomones pakeis geri A.Reed ir S.Ambrulevičiaus rezultatai 2021–2022 metų sezono pradžioje.

Suprasti akimirksniu

  • 15min gruodį paprašė šalies prezidento patikslinti, ką galima būtų laikyti išskirtiniais nuopelnais.
  • Toks buvo prezidentūros komunikacijos grupės atsakymas: „Spręsdamas, ar suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka prezidentas vertina, ar pilietybės prašantis asmuo turi Lietuvos valstybei ypatingų nuopelnų kiekvienu atveju individualiai. Tokių nuopelnų valstybei sąrašo nėra nei sprendžiant sportininkų, nei kitų profesijų atstovų prašymus. Yra tik bendras principas, kad asmens, prašančio suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka, nuopelnai Lietuvos valstybei turi būti tokie ir taip pagrįsti, kad dėl jų buvimo nekiltų abejonių.

Jie pasirodė keturiuose skirtingo lygio turnyruose. „Budapest Trophy 2021“ varžybose Vengrijoje mūsų šalies pora užėmė antrąją vietą. Tačiau per „Grand Prix Internationaux de France“ etapo trumpąją programą duetas parkrito ant ledo, o klaida Grenoblyje stumtelėjo link aštuntosios vietos tarp dešimties porų.

Lapkričio pabaigoje „Grand Prix Rostelecom Cup“ varžybose Sočyje A.Reed ir S.Ambrulevičius buvo septinti, o gruodį „Golden Spin of Zagreb“ varžybose Lietuvai atstovaujanti pora vėl buvo antra.

Naujausiame ledo šokių porų pasaulio reitinge Lietuvos čiuožėjai rikiuojasi trylikti.

Realu, kad į panašią vietą jie būtų taikę žiemos olimpinėse žaidynėse, tai patvirtina ir pastarieji rezultatai planetos pirmenybėse.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Praėjusį sezoną pasaulio čempionate užimta 15-oji vieta A.Reed ir S.Ambrulevičiui leido užsitikrinti vieną iš 19-os pirmenybėse pateiktų kelialapių, kurie atitenka ne porai, o valstybei.

Tad raudona šviesa pajėgiausiai Lietuvos porai uždega žalią kitai mūsų porai.

Šiuo atveju Deividas Kizala su Paulina Ramanauskaitė gali vykti į Pekino olimpines žaidynes, kurios prasidės už vos daugiau nei mėnesio – vasario 4 dieną.

AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala
AJTL nuotr./Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala

„Tačiau ši pora drauge šoka tik antrus metus. Jos net nėra pasaulio reitinge, tad nevertėtų lyginti, – žurnalui „Olimpinė panorama“ prieš kurį laiką kalbėjo Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos vadovė Lilija Vanagienė. –Turime išskirtinę porą, kurią mato ir pripažįsta visas pasaulis ir kurios rezultatai yra puikūs, tai kodėl reikėtų atimti iš jos galimybę atstovauti Lietuvai ir garsinti jos vardą Pekine, į kurį kelialapį pati ir iškovojo?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius