Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ledo ritulio bendruomenei dėl Baltarusijos skylant pusiau, lietuviai į politiką nesivelia: „Mūsų niekas neklausia“

Tarptautinė ledo ritulio bendruomenė skilo į dvi dalis. Atėmus iš Baltarusijos teisę rengti dalį šių metų pasaulio čempionato, didžioji dalis Vakarų pasaulio sveikina tokį ėjimą, o Baltarusijoje ir Rusijoje kalbama apie sporto ir politikos maišymą. Savo ruožtu Lietuvos ledo ritulio atstovai nuo drąsesnių vertinimų susilaiko.
Dainius Zubrus (dešinėje) įvertino sprendimą atimti pasaulio ledo ritulio čempionatą iš Baltarusijos
Dainius Zubrus / Scanpix ir 15min nuotr.

Dar 2017 metais gavęs teisę kartu su Ryga rengti planetos pirmenybes, jos Minskas neteko pirmadienį, kai neatlaikiusi vis kylančio spaudimo Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) nutarė atimti teisę iš Baltarusijos organizuoti pirmenybes.

Dar prieš gerą savaitę tokia tikimybė atrodė mažai tikėtina. IIHF prezidentas Rene Faselis sausio 11-ąją lankėsi Minske, kur glėbesčiavosi su Aliaksandru Lukašenka – tuo metu atrodė, jog čempionato perkėlimas iš Baltarusijos yra sunkiai tikėtinas ėjimas.

Kelis mėnesius tik kalbėjusi apie galimybę perkelti turnyrą, IIHF palūžo tik tada, kai vienas po kito nuo ledo ritulio pagrasino atsiriboti stambūs rėmėjai – „Škoda“, „Nivea“, „Liqui Moly“. Visi jie tikino nutrauksią paramą, jei čempionatas vyks Minske, kurį pastaruosius penkis mėnesius krečia protestai dėl laisvės ir žiaurus jų malšinimas.

Apie boikotą praėjusios savaitės pabaigoje prabilo ir ledo ritulininkai, tarp jų – žymus švedas Erikas Gustafssonas, pareiškęs, jog nevyks į pasaulio čempionatą, jei šio kovos bus rengiamos Minske.

Priremtas prie sienos, R.Faselis pirmadienį po organizacijos narių susirinkimo pranešė apie galutinį sprendimą, lėmusį čempionato perkėlimą iš Minsko.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Rene Faselis
„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Rene Faselis

Tokį ėjimą sveikino kone visų didžiųjų ledo ritulio šalių, išskyrus Rusiją, atstovai.

„Toks sprendimas – labai geras ir teisingas. Tai gerai visam ledo ritulio įvaizdžiui, kuris galėjo sušlubuoti, jei vyktume į Baltarusiją“, – sakė Suomijos rinktinės treneris Jukka Jalonenas.

„Švedijos ledo ritulio federacija maloniai sutiko naujieną apie pasaulio čempionato perkėlimą iš Baltarusijos. Manau, kad toks sprendimas yra vienintelis įmanomas tokioje situacijoje. Dabar pagaliau galime susitelkti į sporto problemas“, – sakė švedų ledo ritulio galva Andersas Larssonas.

Tai gerai visam ledo ritulio įvaizdžiui, kuris galėjo sušlubuoti, jei vyktume į Baltarusiją.

„Kanados ledo ritulio federacija visiškai pritaria IIHF sprendimui perkelti čempionatą iš Minsko“, – pritarė ir Kanados ledo ritulio federacijos atstovas Dominicas Saiyanas.

Pasipiktinę liko tik Rusijos ir Baltarusijos ledo ritulio atstovai. Štai dukart olimpinis čempionas rusas Aleksandras Koževnikovas pareiškė, jog dėl visko kalta politika, Rusijos ledo ritulio treneris Andrejus Nazarovas tokį sprendimą įvertino kaip puolimą prieš jo šalį ir jos strateginius partnerius, o karčią piliulę nurijo ir Baltarusijos ledo ritulio federacijos vadovas Dmitrijus Baskovas.

„Jūs atėmėte pasaulio čempionatą iš tūkstančių vaikų, žaidžiančių ledo ritulį. Per tas 17 dienų, kai vyksta pasaulio čempionatas, mūsų šalis būtų priėmusi ne tik ledo ritulio įžymybės, į kurias lygiuojasi milijonai berniukų visame pasaulyje, bet ir dešimtis tūkstančių sirgalių ir žiniasklaidos atstovų, kurie pamatytų Baltarusijos grožį“, – sakė D.Baskovas.

Scanpix ir Baltarusijos ledo ritulio federacijos nuotr./Dmitrijus Baskovas (dešinėje)
Scanpix ir Baltarusijos ledo ritulio federacijos nuotr./Dmitrijus Baskovas (dešinėje)

Tiesa, R.Faselio ir IIHF sprendimas buvo sutiktas nevienareikšmiškai ir tarp tų, kurie norėjo, kad Baltarusija netektų teisės organizuoti pirmenybes.

Šveicaras ir jo vadovaujama organizacija neišvengė kritikos, nes oficialiame pranešime buvo teigiama, jog „čempionatą perkelti iš Minsko tapo būtina dėl saugumo priežasčių, kurių IIHF negali kontroliuoti“, ir nieko nebuvo pasakyta apie politines priežastis – protestus, smurtą prieš jų dalyvius, tarp jų – ir žymius sportininkus bei suklastotus prezidento rinkimus.

Dar daugiau strėlių šveicaras IIHF vadovas sulaukė po to, kai pažadėjo, jog „kol vadovaus šiai organizacijai, padės baltarusiams suorganizuoti čempionatą kaip įmanoma greičiau“ bei pridūrė, jog kompensuos Baltarusijos patirtą žalą už prarastą turnyrą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ledo ritulio vadas be čempionato likusiems baltarusiams žada kompensaciją: „Nenorime pyktis“

Tai neprasprūdo pro akis ledo ritulio ir sporto bendruomenei, įvertinusiai sprendimą atimti čempionatą iš Minsko, bet nevengusiai kritikos R.Faseliui ir visai Tarptautinei ledo ritulio federacijai.

Daugkartinė olimpinė prizininkė, į Vilnių nuo A.Lukašenkos režimo ištrūkusi ir Baltarusijos sporto solidarumo fondą įkūrusi plaukikė Aliaksandra Gerasimenija negailėjo karčių žodžių R.Faseliui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aliaksandra Gerasimenija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aliaksandra Gerasimenija

„Jei atvirai, dėl jo elgesio net neketinome su juo kalbėtis. Šis žmogus susigadino savo reputaciją ir parodė pasauliui, kad viso pasaulio tarptautinių organizacijų pripažinti kankinimai ir represijos prieš Baltarusijos piliečius jam reiškia mažiau nei geri santykiai su geru jo draugu Lukašenka. Net jeigu jis kviestų mus susitikti, atmestume Faselio kvietimą“, – portalas meduza.io cituoja A.Gerasimeniją.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baltarusijos sporto žvaigždė: apie tai, už ką kovoja Vilniuje, baimę tėvynėje ir apie R.Meilutytę

Po galutinio sprendimo pakito ir kai kurių IIHF narių retorika.

Štai vienas pagrindinių čempionato perkėlimo iš Minsko šalininkų, IIHF viceprezidentas suomis Kalervo Kummola po pirmadienį priimto sprendimo pabrėžė, jog taip nuspręsta dėl saugumo, o ne dėl kokių kitų priežasčių.

„Tai buvo būtinas sprendimas, kurį turėjome priimti. Nemanau, kad kas nors šioje situacijoje laimėjo. Baltarusija yra didelė jėga ledo ritulyje. Gaila, kad situacija taip susiklostė, kad turėjome perkelti čempionatą. Tačiau tai nėra politinis sprendimas, jis priimtas dėl saugumo. Negalėtume jo užtikrinti Minske. Be to, Baltarusija nepateikia tikslios COVID-19 informacijos, tad nežinome, ar galėtume jaustis saugūs ten gegužę“, – sakė K.Kummola.

Anot buvusio Čekijos ledo ritulininko, o dabar – IIHF nario Petro Brižos, svarstydama dėl pasaulio čempionato Baltarusijoje likimo IIHF taryba dėliojo argumentus remdamasi trimis kriterijais – socialiniais, saugumo ir COVID-19. Visgi pastarieji du, o ne pirmasis, tapo pagrindine priežastimi, kodėl nutarta pasaulio čempionatą atimti iš Minsko.

Kaip tokią IIHF poziciją vertina lietuviai? Tokį klausimą 15min uždavė „Hockey Lietuva“ asociacijos generaliniam sekretoriui Vaidui Budrauskui.

hockey.lt nuotr./Vaidas Budrauskas
hockey.lt nuotr./Vaidas Budrauskas

„Neteko girdėti [kodėl sprendimas aiškinamas saugumo, o ne politiniais motyvais]. Mes sutinkame su tuo sprendimu, bet jo priėmime nedalyvavome. Nei ten mūsų kas klausia, nei mes kažką galėjome pasakyti, tad nieko negaliu komentuoti“, – sakė vienas Lietuvos ledo ritulio vadovų.

Į politinį IIHF sprendimo vertinimą nesiryžo veltis ir „Hockey Lietuva“ prezidentas, bene geriausias visų laikų Lietuvos ledo ritulininkas Dainius Zubrus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Zubrus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Zubrus

„Aš manau, kad tarptautinė federacija supranta, kad nėra labai saugu ir nėra kaip įvykdyti čempionato, dėl to taip ir pasielgė, – pokalbyje su 15min tikino D.Zubrus. – Man atrodo saugumas yra svarbiausia, o į politiką aš nelendu. Šiuo klausimu palaikau mūsų prezidentą ir Vyriausybę, tai, kaip tai sprendžiama, ir pasitikiu jais. Aš esu sportininkas ir kalbu apie sportinę dalį.“

Lietuvos ledo ritulio atstovai šiuo metu labiau rūpinasi galimu pasaulio ledo ritulio čempionato perkėlimu į Lietuvą. Apie tai daugiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius