Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujas tyrimas atskleidė, kuo rizikuojate praleisdami pusryčius

Pusryčiai dažnai vadinami svarbiausiu dienos maistu. Tačiau pastaraisiais metais žmonės renkasi maitintis pagal vieną ar kitą mitybos sistemą, todėl požiūris į pusryčius keičiasi. Kai kuriems nėra visiškai neįprasta pusryčiauti netradiciniu laiku arba išvis pusryčius praleisti.
Tuščia lėkštė
Tuščia lėkštė / Shutterstock nuotr.

Keletas tyrimų atskleidžia, kad pusryčiai gali būti svarbūs fizinei būklei ir sveikatai, o tai, ką valgote ryte, turi didesnę reikšmę, nei galite įtarti. Pavyzdžiui, pradėdami dieną nuo maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą, galite padaryti daugiau žalos nei naudos, rašoma The Healthy.

Naujame tyrime, kuris bus paskelbtas 2024 m. kovo mėn. žurnalo „Journal of Affective Disorders“ numeryje, siekiama įvertinti pusryčių praleidimo ir uždegimą sukeliančio maisto valgymo pusryčiams poveikį depresijos rodikliams.

Tyrime buvo surinkti daugiau kaip 20 000 suaugusių 20 metų ir vyresnių (vidutinis amžius – 47 metai) JAV gyventojų duomenys iš Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo (NHANES). Tyrėjai nagrinėjo savo pačių pateiktų ir dalyvių pasirinktų maisto produktų rūšis.

Maisto produktai buvo palyginti su mitybos uždegiminiu indeksu (angl. Dietary Inflammatory Index, DII) – besiplečiančia duomenų baze, kurioje pateikiami maisto produktai, išanalizuoti pagal jų makroelementus, flavonoidus ir cheminę sudėtį, siekiant nustatyti, kiek jie yra linkę sukelti uždegimą organizme.

Tyrimo metu nustatyta, kad pusryčių praleidimas buvo depresijos rizikos veiksnys, tačiau uždegiminė mityba taip pat didino riziką susirgti depresija. Pusryčių valgymas gali sumažinti uždegimą ir depresiją, tačiau pirmenybę teikiant priešuždegiminiams maisto produktams per pusryčius būtų pasiektas dar didesnis geros savijautos postūmis. „Be to, kaip dažnai valgote pusryčius, su lėtiniu uždegimu buvo susiję ir tai, ką valgote pusryčiams“, – sakė autoriai.

Paaiškėjo, kad depresijos simptomus patiriantys dalyviai, linkę praleisti pusryčius ir valgyti uždegiminį maistą, dažniau buvo moterys, mažiau aktyvūs, rūkantys, sergantys diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis bei

Taigi, ne tik maisto pasirinkimas, bet ir kiti sveiko gyvenimo būdo pasirinkimai neabejotinai turėjo įtakos psichikos sveikatai. „Rekomenduojame suaugusiesiems išsiugdyti įprotį reguliariai valgyti pusryčius, koreguoti netinkamą gyvenimo būdą ir tada sumažinti depresijos riziką“, – sakė tyrimo autoriai.

Ką valgyti pusryčiams, kad sumažėtų uždegimas

Maisto produktai, kurie mažina organizmo uždegimą, gali būti sveikų ir visaverčių pusryčių dalis. Patariama rinktis neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, avižinius dribsnius, neriebų jogurtą be pridėtinio cukraus, šviežius vaisius ir daržoves, kiaušinius ir neriebius baltymų šaltinius.

Uždegimą sukeliantys maisto produktai, kuriais turėtumėte vengti pradėti dieną, yra pyragaičiai ir keksiukai, perdirbta mėsa ir daug sočiųjų riebalų turintys produktai, pavyzdžiui, šoninė ir dešra, balta duona, bandelės ir saldūs dribsniai. Deja, stipriai saldintas kavos gėrimas taip pat priskiriamas prie šių produktų.

Kalbant apie valgymo laiką, vis tiek galite laikytis protarpinio badavimo ir į savo mitybą įtraukti pusryčius. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad pasirinkus tokią mitybą į kurią buvo įtraukti pusryčiai, yra naudingesnė bendrai sveikatai ir svorio metimui nei praleidus pusryčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius