Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pieno rūgštis

Visos temos

Pieno rūgštis – (jos druskos – laktatai), yra organinė rūgštis, dalyvaujanti įvairiuose biocheminiuose procesuose. Pieno rūgštį pirmąkart išskyrė švedų chemikas Karlas Vilhelmas Šėlė (Carl Wilhelm Scheele) 1780 m. Pieno rūgštis gaminasi raumenyse esant intensyviam fiziniam krūviui, kai organizmas nebespėja aprūpinti raumenų deguonimi. Didžioji dalis pieno rūgšties įprastai iš raumenų per kraują pernešama į kepenis. Čia dalis skaidoma iki anglies dvideginio ir vandens, kita dalis panaudojama gaminti gliukozei, kurią kraujas perneša atgal į raumenis.

Varškė

Kas ketvirtas lietuvis netoleruoja laktozės. Ką tuomet valgyti?

Testo juostelės - pH nustatymui

Kas nutinka, kai sutrinka organizmo pH

Užsisakykite 15min naujienlaiškius