-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nematoma „Eurovizijos“ pusė: vaizdo įraše – tai, ko neišvysta televizijos žiūrovai

„Eurovizijos“ dainų konkursas – ilgiausiai transliuojamas televizijos projektas pasaulyje, didžiausias muzikinis šou, kurį kasmet seka net penkių žemynų gyventojai. Tad ir pasiruošimas tokio masto renginiui kiekvieną kartą verčia stebėtis. 15min sukurtame vaizdo įraše – unikalios akimirkos iš „Eurovizijos“ užkulisių, kurių televizijos žiūrovai neišvysta.

65-ąjį kartą rengiama „Eurovizija“ šiemet vyksta Roterdame, nors dar prieš metus atrodė, kad toks scenarijus bus vargiai įmanomas. Tad ir juokauja šou gerbėjai – 2020 metais praradęs galimybę pasauliui parodyti unikalų šou, šiemet Roterdamas pasistengė dvigubai.

„Euroviziją“ pasirinkta rengti „Ahoy“ arenoje, kurioje yra įkurtos trys didžiulės erdvės. Čia iš viso galima talpinti 15 tūkst. žmonių, o tokio dydžio erdvė yra viena iš šou rengiančios Europos transliuotojų sąjungos (EBU) nuostatų. Žinoma, pagrindinis „Ahoy“ arenos akcentų – unikali scena.

Ją suprojektavo vokietis Florianas Wiederis, pasiūlęs minimalistinės, modernios ir besitransformuojančios scenos idėją. Tokią konstrukciją įkvėpė ir šių metų „Eurovizijos“ šūkis „Open Up“, kuris simbolizuoja viltį apie vėl netrukus atsiversiantį pasaulį, taip pat Nyderlandų gamtovaizdis, lygumos. Tiesa, F.Wiederis taip pat buvo atsakingas už Izraelyje vykusios scenos įvaizdį, tad atsirado kalbančių ir apie matomus panašumus.

„Kurdami šią sceną siekėme jungti dangaus, jūros ir lygumų simboliką, kuri puikiai atspindi Nyderlandus. Ši scena yra ypatinga ir tuo, kad pasistengėme, jog atlikėjai jaustųsi kuo arčiau auditorijos, artumą jaustų ir televizijos žiūrovai“, – portalui „Eurovision.tv“ pasakojo idėjos autorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ pirmojo pusfinalio repeticija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ pirmojo pusfinalio repeticija
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ užkulisiai Roterdamo „Ahoy“ arenoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ užkulisiai Roterdamo „Ahoy“ arenoje

Už visą transliaciją šiemet atsakingas iš Nyderlandų kilęs Erwinas Rintjema, kurį EBU išrinko už patirtį dirbant su skirtingais tarptautiniais projektais, milijonus žiūrovų pritraukiančiais televizijos šou. Interviu portalui „LSI Online“ prodiuseris pasakojo, kad darbas su „Eurovizijos“ šou išties yra nelengvas išbandymas stengiantis suderinti tiek logistines detales, tiek techninius sprendimus.

„Šou būtų galima apibūdinti kaip sudėtinį ir daugiafunkcį maratoną, kuris jungia iššūkius dirbant tiek su tiesiogine transliacija, tiek su dideliu skaičiumi kamerų. Galiu tik pasidžiaugti, kad prie šou dirba tokia gausi ir profesionali komanda žmonių, prižiūrinti kiekvieną niuansą“, – pasakojo E.Rintjema.

Prie „Eurovizijos“ vairo sėdintis prodiuseris pabrėžia, kad apšvietimas, pokyčiai scenoje ar kameros vaizdai yra iki detalių suplanuoti ir režisuoti, tad šou metu jokių nesklandumų ar improvizacijų tikrai nėra. Kad viskas veiktų tarsi gerai sutepta mašina, tikisi ir kiekvienos šalies delegacijos atstovai, kuriems nepriekaištingas pasirodymas scenoje yra itin svarbus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Eurovizijos“ scenos darbuotojai

Tiesa, organizatoriai neslepia, kad visgi dėl pandemijos teko pakoreguoti nemažai arenos niuansų: „Kad renginys dėl COVID-19 pandemijos vyktų sėkmingai, mes privalėjome perorganizuoti scenos išdėstymą, taip pat buvome pasiruošę net keturis skirtingus scenarijus. Tai lėmė didesnius atstumus, taip pat performavome arenos logistiką, pakeitėme atstumus iki „žaliojo kambario“, išskyrėme auditoriją“.

Ruošdamasi „Eurovizijai“ komanda konsultavosi su kitomis šou rengusiomis šalimis, bet, kaip sako šių metų šou pagrindinis prodiuseris, šou neturi „savo Biblijos“, kuri padėtų pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams. „Šou kasmet rengiamas vis kitoje šalyje, todėl daugybė niuansų yra unikalūs. Vis dėlto būtent todėl dirbti su „Eurovizija“ yra taip įdomu“, – teigė jis.

Tai, kad viskas suderinta iki mažiausių smulkmenų ir vyksta minučių tikslumu, galima matyti ir 15min fotografo užfiksuotose akimirkose iš generalinių repeticijų. Po kiekvieno pasirodymo scena yra kardinaliai pakeičiama, ją rekonstruoja kelios dešimtys darbuotojų, tiksliai žinančių, už kokį procesą yra atsakingi.

Kaip atrodo „Eurovizijos“ užkulisiai – išvyskite vaizdo įraše:

VIDEO: Nematoma „Eurovizijos“ pusė: vaizdo įraše – tai, ko televizijos žiūrovai neišvysta

Ir nors televizijos žiūrovai gali džiaugtis gražiu reginiu ir preciziškai sudėliotu šou, užkulisiuose vis dėlto tenka laikytis itin griežtų taisyklių. Kaip Roterdame dirbanti 15min komanda jau pranešė, daugelis anksčiau įprastų taisyklių darbuojantis „Eurovizijoje“ šiemet buvo pakeistos.

Kadangi Nyderlanduose vis dar fiksuojamas nemažas COVID-19 atvejų skaičius, šou užkulisiuose taip pat reikalaujama laikytis itin griežtų taisyklių. Bendrose arenos erdvėse griežtai prašoma laikytis pusantro metro atstumo, čia galima patekti tik dėvint respiratorių.

Atlikėjams kaukes galima nusiimti tik duodant interviu ar lipant į sceną, tiesa, tai darydami jie turi stovėti.

Užkulisių akimirkos – galerijoje:

Tokia pati taisyklė galioja šou stebintiems arenoje. Suderinus su Nyderlandų vyriausybe leista, kad šiemet „Euroviziją“ gyvai stebėtų 3,5 tūkst. žiūrovų. Tik šiemet galimybės įsigyti bilietą nebuvo – pateko praėjusiais metais į muzikos konkursą bilietus pirkę ir juos išsaugoję gerbėjai. Tačiau, kaip ir minėta, kasmet arenoje vykęs gerbėjų „vakarėlis“ dabar tikrai kitoks.

Griežtai prieš ir po renginio testuojami žiūrovai gali arenoje tik sėdėti, jiems taip pat leidžiama nedėvėti kaukių. Pakilus nuo kėdės būtina veidą dengti respiratoriumi.

Persirengimo kambariuose taip pat įvesti ribojimai – vienu metu jame gali būti ne daugiau nei 7 žmonės. Jeigu komandą sudaro daugiau narių, kitų atstovų prašoma palaukti bendrose zonose.

Priduriama, kad šie renginiai su žiūrovais taps „Fieldlab Events“ tyrimų programos dalimi, kuriam galios griežtos taisyklės, tokios kaip ne vėliau kaip prieš 24 valandas atlikto galiojančio neigiamo koronaviruso testo pristatymas; dar vieną testą žiūrovai turės atlikti praėjus penkioms dienoms po dalyvavimo renginyje, o į areną žiūrovai turi atvykti tik jiems skirtu laiku.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jėgas atgavę „The Roop“ – apie antro pusfinalio favoritus ir žinutes mylimosioms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius