Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 sveikatai pavojingiausios prekybos centrų vietos

Jau prasidedantis švenčių šurmulys gali ir susargdinti, mat prekybos centruose, kuriuos greitai užplūs ieškantieji dovanų, pilna bakterijų.
Prekybos centre tuščios lentynos
Prekybos centre tūno bakterijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ir bet kurioje vietoje, kur gausu žmonių, prekybos centruose knibždėte knibžda įvairiausios bakterijos. Su pirkiniais galima parsinešti gripo virusą, E.coli bakteriją ar net stafilokoką. CNN kalbinti ekspertai išskyrė 8 pavojingiausias prekybos centrų vietas.

1. Kriauklės. Purviniausia vieta prekybos centre. Kriauklėje bakterijos laikosi ilgiau, mat jos mėgsta drėgnas vietas. Ekspertai taip pat pataria saugotis skysto muilo dozatorių, kur ir muilas esą gali saugoti bakterijas. Todėl ekspertai pataria itin kruopščiai nusiplauti rankas ir gerai jas nušluostyti, o atidarant bet kokias duris siūlo panaudoti tam servetėlę. Pravartu rankas dezinfekuoti alkoholio turinčiu skysčiu.

2. Restoranų stalai. Jei jie ir nuvalyti, tai dar nereiškia, kad ant paviršiaus netūno bakterijos. Kartais jų net pagausėja po valymo. Ekspertai siūlo su savimi nešiotis dezinfekuojančių servetėlių.

3. Keltuvų ranktūriai. Tirdami juos ekspertai ant paviršiaus rado maisto, šlapimo, išmatų, kraujo, gleivių dalelių. Patariama neliesti ranktūrių arba po to dezinfekuoti rankas.

4. Bankomatai. Ant jų randama E.coli bakterija, gripo virusas. Išvengti ligos ir čia padės rankų dezinfekcija.

5. Žaislų parduotuvės. Vaikai laižo žaislus, liečia juos prie kūno, volioja juos žeme. Daug tokių žaislų nenuperkami tiesiog keliauja atgal į lentyną. Prieš duodant vaikui žaislą reikėtų jį nuplauti vandeniu ir muilu, alkoholiu arba actu.

6. Matavimosi kabinos. Pasimatavus drabužį, jame lieka žmogaus odos dalelės. Todėl rekomenduojama matuojantis drabužius dėvėti apatinius, jei ant kūno yra žaizdų, būtinai jas užklijuoti. Prieš nešiojant drabužį derėtų jį išskalbti.

7. Telefonų, kompiuterių ar jų priedų parduotuvės. Nemažai bakterijų pasisavinti galima pažaidus su parduotuvės išmaniaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais. Nors parduotuvės įrangą valo, tačiau toli gražu ne po kiekvieno kliento.

8. Kosmetikos pavyzdžiai. Naudojant jau kitų naudotą kosmetiką galima užsikrėsti stafilokoku. Tyrimai rodo, kad 67 proc. kosmetikos pavyzdžių yra su bakterijomis. Patariama vengti naudoti kosmetikos pavyzdžius, geriau prašyti vienkartinio mėginuko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius