Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atviras Jono Sakalausko laiškas teatro bičiuliams: „Likime orūs, saugokime save ir savo artimuosius“

Penktadienį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriui Jonui Sakalauskui diagnozuotas koronavirusas, laikinai stabdoma teatro veikla. Teatro direktorius dėl nemalonios situacijos apmaudą išreiškė specialiai bičiuliams parašytame laiške.
Jonas Sakalauskas
Jonas Sakalauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Taip, tai yra tiesa, šį rytą gavau teigiamus duomenis, kad koronavirusas yra. Šiuo metu vyksta procedūros, nustatinėjami kontaktiniai asmenys, su kuriais aš bendravau“, – teigė LNOBT vadovas.

Jis sako pirmuosius ligos simptomus pajutęs trečiadienį, o ketvirtadienį kreipėsi į privačią kliniką dėl koronaviruso tyrimų. Teatro direktorius teigia nežinantis, kur galėjo užsikrėsti koronavirusu, kadangi pastaruoju metu nebuvo išvykęs į užsienį, nebendravo su asmenimis, kuriems būtų diagnozuotas koronavirusas.

J.Sakalauskas sako išvengęs bendravimo su teatro kolektyvais, o šią savaitę artimiau bendravo su keliolika teatro darbuotojų, daugiausiai – vadovybe. Teatro direktorius nemalonios situacijos akivaizdoje parašė ir atvirą laišką bičiuliams, kuriame lieja apmaudą dėl netikėtų žinių.

„Mieli teatro bičiuliai, kaip žinote, penktadienį sulaukiau blogos žinios – mano COVID-19 testo rezultatas buvo teigiamas. Apgailestauju, jog dėl to visas LNOBT kolektyvas artimiausiu metu negalės grįžti prie įprasto darbo: teatro patalpos bus dezinfekuojamos, visiems jose dirbusiems bus atlekami nemokami COVID-19 testai.

Labiausiai gaila, kad negalės vykti kitą savaitę (rugpjūčio 12, 13, 14 d.) planuoti baleto „Žizel“ premjeriniai spektakliai. Šiai premjerai pandemija pakiša koją jau antrą kartą. Tuo pačiu norėčiau nuraminti ir patikinti klasikinio baleto išsiilgusią teatro publiką: „Žizel“ spektakliai bus perkelti į rugsėjo mėnesį ir tikrai įvyks, o pauzė nepakenks puikiai parengtos premjeros meninei kokybei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

Tuo pačiu norėčiau pabrėžti, kad visi tiek į baleto „Žizel“ , tiek į operos „Ana Bolena“ repeticijas atvykę užsienio kūrėjai bei atlikėjai, prieš pradėdami darbą su LNOBT kolektyvu, buvo patikrinti COVID-19 testais. Visais atvejais gauti neigiami atsakymai.

Iš Italijos atvykęs LNOBT Operos meno vadovas Sesto Quatrini, dalyvaujantis „Anos Bolenos“ repeticijose, taipogi pristatė liepos 29 d. išduotą pažymą, jog nėra užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Jokiais sveikatos sutrikimais, priešingai nei viešai teigia nenorintys savo vardo viešinti teatro darbuotojai, šis dirigentas nesiskundė. Tad raginčiau teatro bendruomenę ateityje susilaikyti nuo sąmoningai klaidinančios ar nepatikrintos informacijos skleidimo.

Nenorėčiau sutikti ir su kaltinimais, kad teatre nebuvo pakankamai rūpintasi darbuotojų apsaugos priemonėmis. Nei muilo, nei dezinfekcinio skysčio, nei vienkartinių pirštinių, nei veido kaukių teatre tikrai netrūko. Visi po vasaros atostogų į teatrą sugrįžtantieji privalėjo informuoti savo tiesioginius vadovus apie apsilankymus rizikingomis pripažintose šalyse bei kontaktus su galimai užsikrėtusiais, saviizoliacijoje esančiais asmenimis. Mes, teatro vadovai, stengėmės visais įmanomais būdais priešintis pandemijai ir kontroliuoti situaciją kolektyve.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

Visgi man, teatro žmogui, sunku įsivaizduoti, kaip su kvėpuoti trukdančiomis veido kaukėmis praktiškai galėtų repetuoti sunkiai fiziškai dirbantys baleto šokėjai ar tuo labiau dainininkai. Dėl šios priežasties veido kaukių dėvėjimas teatro patalpose darbuotojams ir spektaklių kūrėjams nebuvo privalomas. To, beje, nereikalavo ir Lietuvos Vyriausybės šią vasarą platinamos rekomendacijos.

Norėčiau nuraminti visus teatro darbuotojus, kad jiems priklauso valstybinio sektoriaus darbuotojų socialinės garantijos. Taigi neverta nerimauti dėl darbo atlygio bei kitų jiems priklausančių išmokų: visa tai bet kokiu atveju bus išmokėta laiku.

Deja, man pačiam šiuo metu tenka patirti, kad nuo klastingos COVID-19 infekcijos niekas – nei senas, nei jaunas – negali jaustis saugus. Todėl norėčiau palinkėti visam teatro kolektyvui sudėtingoje situacijoje išlikti oriam, saugoti save ir savo artimuosius, o Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojams suteikti visą prašomą informaciją. Nuo mūsų atvirumo ir geranoriškumo priklausys, kada galėsime grįžti į savo mylimą teatrą ir pratęsti ilgai bei kantriai ruoštų premjerų repeticijas.

O gerbiamosios teatro publikos prašau dar truputėlio kantrybės: visos negandos galiausiai baigsis. Ir tas nuostabus vakaras, kai lubų lemputėms merkiantis visi vėl sėdėsime puošnioje teatro salėje, tikrai ateis. Stiprybės Jums“, – savo laiške į bičiulius kreipėsi J.Sakalauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius