Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Beprotiška dieta jaunystėje, osteoporozė – senatvėje

Beprotiškai griežtos dietos, kurių laikosi milijonai jaunų moterų, gali padidinti tikimybę vėlesniame amžiuje susirgti osteoporoze, – praneša dailymail.co.uk
Viršsvoris – išgalvota problema?
Moteris / Photos.com

Atlikti tyrimai parodė, kad 3 iš 10 moterų, beviltiškai bandančių numesti svorio, labai rizikuoja atsisakydamos ištisos maisto produktų grupės.

Šis mokslininkų įspėjimas buvo išplatintas po to, kai aktorė Gwyneth Paltrow atskleidė, kad ji kenčia nuo osteopenijos, ligos, nuo kurios minkštėja kaulai ir kuri vėliau gali išsivystyti į osteoporozę.

37-erių metų Holivudo žvaigždė laikosi griežtos dietos, ji stengiasi vengti pieno, sūrio, sviesto ir kitų pieno produktų, kuriuose gausu kaulus stiprinančio kalcio.

Šis mineralas gyvybiškai svarbus ne tik dėl kaulus ir dantis stiprinančių savybių, bet ir dėl to, kad jis

Scanpix ir AOP nuotr./Gwyneth Paltrow prieš 5 mėn. ir dabar
Scanpix ir AOP nuotr./Gwyneth Paltrow prieš 5 mėn. ir dabar

padeda krešėti kraujui, padeda širdžiai ir raumenims. Manoma, kad kalcis mažina kraujo spaudimą ir tikimybę susirgti krūties bei žarnų vėžiu.

Didžiojoje Britanijoje atlikto tyrimo metu buvo apklaustos 4,500 bričių, iš jų 30 proc. prisipažino, kad vengia ištisos maisto produktų grupės tam, kad suplonėtų vasarai.

28 proc. respondenčių tvirtino visiškai atsisakiusios sūrio ir 11 proc. – iš meniu išbraukė visus pieno produktus. 41 proc. apklaustųjų visiškai atsisakė duonos, kuri, anot mokslininkų, yra prisotinta kalcio.

Kelia nerimą ir tai, kad daugiau nei ketvirtis apklaustųjų prisipažino, kad pirkdamos tam tikrus produktus jos atkreipia dėmesį tik į tai, kiek jame yra riebalų ir kalorijų, visiškai ignoruodamos maistinę produkto vertę.

Jeigu žmonės iki 35-erių metų per mažai stiprina savo kaulus, vėlesniame amžiuje jiems ypatingai padidėja osteoporozės rizika. Ši būklė kasmet paveikia maždaug 3 milijonus britų.

Dietologė Fiona Hunter perspėja visas moteris per daug nevertinti trumpalaikio lieknumo, kurį sukelia tokios dietos, patardama verčiau saugoti savo sveikatą: „Nutukimas išties kelia nerimą, tačiau nederėtų laikytis tokių rizikingų dietų, kurios vėlesniame amžiuje gali turėti ilgalaikių pasekmių. Manau, kad visuomenė turėtų būti labiau informuota apie maistinę tam tikrų produktų vertę“.

Kur gauti kalcio

„Maisto standartų agentūra“ (Food Standard Agency) tvirtina, kad suaugusieji per dieną turėtų gauti bent jau 700 mg. kalcio, kad ir kokios dietos jie laikytųsi.

Kalcio apstu ne tik duonoje ar pieno produktuose, bet ir brokoliuose, kopūstuose, sojų varškėje ir riešutuose.

Žmonės, kurie vartoja maisto papildus, turėtų žinoti, kad daugiau nei 1,500 mg. kalcio per dieną gali sukelti pilvo spazmus.

Nacionalinės osteoporozės draugijos atstovas tvirtina, kad, anot atliktų tyrimų, tiek kalcis, tiek riebalai ypatingai svarbūs kaulų stiprinimui, todėl jeigu visiškai atsisakoma tam tikros maisto grupės, organizmui tai gali būti nepaprastai pavojinga.

„Šiuo metu žmonės patiria labai didelį spaudimą, jie privalo būti gražūs ir liekni, tačiau visais būdais stengdamiesi to pasiekti, jie visiškai pamiršta apie savo sveikatą. Mes stengiamės lavinti jaunus žmones bandydami jiems įteigti, kad sveikas kūnas yra kur kas svarbiau už išvaizdą“, – teigia jis.

Vienintelė alternatyva, kurią siūlo daugelis dietologų – tai subalansuota dieta. Žmonės gali vartoti liesus pieno produktus, daugelyje jų kalcio yra netgi daugiau nei riebiuose produktuose. Dietologė F. Hunter pataria nepamiršti, kad yra gan platus pasirinkimas produktų, kuriuose kalcio yra labai daug: džiovintuose vaisiuose, žaliose daržovėse ar sezamo sėklose.

Daugiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius