-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl „Olialia pupytės“ nužudymo įtariamas Nigelas Westas atgavo dukrą: „Esu neapsakomai laimingas“

Prieš pusę metų vienintelis Sandros Grafininos bylos įtariamasis – Nigelas Westas – gavęs DNR tyrimo rezultatus įsitikino esantis tikrasis šiuo metu dingusios „Olialia pupytės“ dukters tėvas. Tuo metu jis sakė pradėsiąs teisinius procesus – sieks oficialiai pripažinti tėvystę. Šiandien N.Westas tikina jau dvi savaites auginantis savo dukrą namuose.
Sandra Grafinina ir Nigelas Westas
Sandra Grafinina ir Nigelas Westas / Asmeninio albumo nuotr.

Dingus Sandrai Grafininai, jos 7 mėnesių dukra 2018 metų birželio pabaigoje buvo apgyvendinta Šiaulių sutrikusio vystymosi kūdikių namuose. Ten mergaitė praleido tiek laiko, kol buvo sutvarkyti laikinosios globos dokumentai, kiek vėliau apsigyveno budinčių globotojų šeimoje.

Moters artimieji kūdikiu iš pradžių atsisakė pasirūpinti. Tačiau praėjus mėnesiui apsigalvojo – kreipėsi į Vaikų teisių tarnybą dėl mergaitės priežiūros.

Mergaitė į artimųjų namus turėjo keliauti po kelių mėnesių. Kaip teigė tuometinė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė, vaikas į naują šeimą gali patekti praėjus visas reikalingas teisines procedūras, išklausius Globėjų ir įtėvių mokymus. Tai užtrunka apie 3–4 mėnesius. Tačiau tada mergaitė taip ir liko budinčių globotojų šeimoje, kur augo metus.

Visgi praėjus metams 15min pasiekė žinia, kad Nigelas Westas jau dvi savaites gyvena kartu su savo dukra. Susisiekus su juo, vyras tai patvirtino, tačiau teigė daug kalbėti šia tema negalintis. Anot S.Grafininos vyro, vos gavęs DNR rezultatus, patvirtinančius, kad jis – mergaitės tėvas, kreipėsi į teismą dėl mažylės globos.

„Kreipiausi į teismą, kad man būtų sugrąžinta dukra, taip pat turėjau įvykdyti kelis reikalavimus, tuomet man leido ją parsivežti namo. Kaip ir sakiau, negaliu daug kalbėti šia tema, bet taip, mes gyvename kartu. Esu labai laimingas, tai buvo labai ilgas procesas, kol ją susigrąžinau“, – 15min sakė N.Westas.

Tiesa, Nigelas Westas įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių miesto. Iš vyro paimtas asmens dokumentas. Anksčiau vyro advokatas E.Pavlovičius pasakojo, kad jo ginamasis gyvena antisanitarinėmis sąlygomis, neturi darbo.

„Kai susitikau su juo akis į akį ir pamačiau, kaip jis atrodo, pakraupau“, – sakė E.Pavlovičius.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Suėmimas Šiaulių apylinkės teisme
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Suėmimas Šiaulių apylinkės teisme

Pats N.Westas tuo metu taip pat tikino susiduriantis su sunkumais ir pripažino, kad situacija primena pragarą. „Tačiau dar nebadauju“, – teigė vyras.

15min paklausus, kaip šiuo metu jis išlaiko mergaitę, N.Westas tikino neturintis darbo, tačiau jau radęs išeitį, iš kur prasimanyti pinigų.

„Viskas labai pasikeitė, aš radau sprendimą – įkūriau savo verslą, bet plačiau apie tai kalbėti nenoriu“, – teigė pašnekovas.

Paklaustas, kas rūpinasi mergaite, kai jis turi apsilankyti policijoje ar išvykti dėl verslo reikalų, vyras bandė išsisukinėti ir sakė apie tai kalbėti negalintis, tačiau nuolat kartojo – ir Nigelas, ir jo dukra yra labai laimingi, kad mergaitės globa buvo vėl jam sugrąžinta.

„Turėjome praeiti labai ilgą kelią, kad ji vėl galėtų gyventi su manimi. Ir toliau stengsiuosi įrodyti, kad dukra man svarbi“, – 15min kalbėjo vyras.

Pasiteiravus, ar Nigelui niekas nepadeda prižiūrėti mergaitės, vyras nedaugžodžiavo ir vėl priminė šia tema kalbėti daug negalintis, tačiau tikino esantis vienintelis žmogus, šiuo metu auginantis kūdikį: „Rūpinuosi dukra 24 valandas per parą ir esu vienintelis žmogus, kuris dabar ją prižiūri.“

15min susisiekus su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausiąja specialiste Silva Šimkevičiene, ji patvirtino, kad vaikas iš šeimos buvo paimtas 2018 m. liepos 1 d. dėl nepriežiūros. Su šeima dirbo socialinis darbuotojas. Buvo teikiamos socialinės paslaugos pagal nustatytą poreikį, duoti įpareigojimai, kuriuos įvykdęs vaiko atstovas pagal įstatymą gali kreiptis dėl vaiko grąžinimo, kadangi laikinosios globos tikslas yra grąžinti vaiką į biologinę šeimą.

Asmeninio albumo nuotr. /DNR testas įrodė, kad Nigelas Westas – tikras jo ir Sandros Grafininos dukters tėvas
Asmeninio albumo nuotr. /DNR testas įrodė, kad Nigelas Westas – tikras jo ir Sandros Grafininos dukters tėvas

Įvykdęs visus įpareigojimus vaiko atstovas pagal įstatymą kreipėsi raštu dėl vaiko grąžinimo. Atvejo vadybos posėdyje, kuriame dalyvavo socialiniai darbuotojai, vadybininkas, vaiko laikinasis globėjas bei VTAS atstovas, buvo priimtas sprendimas, jog šiuo metu yra išnykusios priežastys, dėl kurių buvo nustatyta laikinoji globa ir nuspręsta vaiką grąžinti vaiko atstovui pagal įstatymą.

Kol įtariamojo kaltė nėra įrodyta, o faktų, liudijančių apie vaiko teisių pažeidimus vaiko atžvilgiu Skyrius šiuo metu neturi, Skyriaus nuomone, jog vaiko interesus geriausiai atitiktų vaiko gyvenimas kartu su jo tėvu.

Nuo vaiko grąžinimo vaiko tėvui šeimoje intensyviai lankosi su šeima dirbantis socialinis darbuotojas. Tėvas geranoriškai bendrauja ir bendradarbiauja su socialiniais darbuotojais, VTAS specialistais. VTAS lankėsi vaiko gyvenamojoje vietoje ir nustatė, kad šiuo metu vaikui sudarytos tinkamos gyvenimo sąlygos; netinkamos vaiko priežiūros nenustatyta, vaikui užtikrinama saugi aplinka.

Pažymėtina, jog nuo vaiko grąžinimo tėvui Skyrius nėra gavęs pranešimų apie netinkamą/nepakankamą vaiko priežiūrą šeimoje nei iš institucijų, įstaigų, nei iš asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius