Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Eurika Masytė sukėlė audrą feisbuke: kodėl popiežių oro uoste pasitiko būtent ši mergaitė?

Šeštadienio rytą popiežiaus Pranciškaus Vilniaus oro uoste laukė būrys žmonių. Hito „Laisvė“ atlikėjai Eurikai Masytei užkliuvo organizatorių pasirinkimas, kad prie lėktuvo popiežių pasitiko ir tautiniais drabužiais aprengta tamsiaodė mergaitė.
Popiežius Pranciškus ir Eurika Masytė
Popiežius Pranciškus ir Eurika Masytė / 15min nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ E.Masytė nerinko žodžių. „Jau geriau ufo su LT tautiniais drabužiais nei juodaodė... Neprisikapstau iki gilios semantikos. Paaiškinkite, prašau. Kas atsakingas už tokią idėją?!“ – rašė E.Masytė.

Šis įrašas užvirė aršią diskusijų bangą. Dalis komentatorių atkreipė atlikėjos dėmesį, kad jos įrašas socialiniame tinkle – nekorektiškas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus

„Su visa pagarba, gerb. Eurika. Jums nepatinka ta mergaitė? Jūs dainavote apie laisvę. Kuo kaltas tas vaikas, kad jos odos spalva tamsesnė už Jūsų. Ar jos mama ne lietuvė? Ji gyvena Lietuvoje, tai ji neturi teisės pasveikinti Popiežiaus? Ar ten, kur Jūs dabar gyvenate, kitaip? Ta mergaitė, manau, moka naudotis internetu“, – feisbuke rašė vienas komentatorių.

Tačiau Eurika savo įraše nieko blogo nematė: „Nekalbu apie rases, pabrėžiu tautos tradicijas, simbolius akcentuoju tautos autentiką. Tad nepradėkime kalbėti apie rasizmą.“

15min E.Masytė teigė, kad savo įraše kalbėjo ne apie mergaitės rasę, o apie organizatorių pasirinkimą.

„Nei mergaitė, nei jos odos spalva mano pasisakymuose neaktualizuojama. Mano galva, toks tautos ir valstybės prisistatymas yra iškreiptas, parodijuotas. Lietuviškosios tolerancijos apraiškų nebūtina aprenginėti tautiniais motyvais“, – 15min sakė E.Masytė.

15min susisiekė su popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje organizatoriais. Atstovė žiniasklaidai Santa Kančytė teigė:

„Šventąjį tėvą pasitiko katalikiškų mokyklų vaikai, o juos pakvietė Nacionalinė katalikiškų mokyklų asociacija.“ Su šia asociacija sekmadienį susisiekti nepavyko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurika Masytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurika Masytė

Portalui delfi.lt mergaitės mama, žurnalistė Jovita Valeikaitė sakė, kad organizatoriai norėjo, jog Šventąjį Tėvą pasitinkantys vaikai jį suprastų ir galėtų trumpai pasikalbėti. Jovitos dukra buvo parinkta todėl, kad ji laisvai kalba itališkai.

J.Valeikaitė kurį laiką gyveno Italijoje, šiuo metu su šeima gyvena Lietuvoje, jos dukra kaip ir Italijoje, čia lanko katalikišką mokyklą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jovita Valeikaitė su vyru
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jovita Valeikaitė su vyru

Diskusijų bangą soc.tinkluose sukėlė ir fotografo Martyno Siruso komentaras, kuriuo dalijosi E.Masytė.

„Na ir dar apie pakazūchą. Tamsiaodė mergina su lietuvišku tautiniu kostiumu pirmame plane reportaže, kurį platins per pasaulį, nes:
a) Lietuvoje nuo seno gyveno ir lietuviškus tautinius kostiumus nešiojo įvairių rasių žmonės,
b) mergina išrinkta burtų keliu,
c) niekas daugiau nenorėjo šalti, o ji pasiaukojo,
d) mūsų valdžios komjaunuoliai ir kiti padlyzos nori Lietuvą parodyti kaip nugalėjusios tolerancijos, brandaus socializmo (oi, laisvos ekonomikos) ir besivadovaujančią XXVII partijos suvažiavimo priesakais respubliką.

Aš linkęs galvoti apie „d“ variantą. O dabar galima apšaukti rasistu, naciu ir kitaip negražiai“, – feisbuke rašė M.Sirusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius