Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybių pasas – už ar prieš? Žinomų moterų nuomonės išsiskyrė

Galimybių pasas jau kuris laikas plačiai aptariamas viešajame gyvenime – kol dalis žmonių negali atsidžiaugti jį turėdami, kiti šį dokumentą deda į šuns dienas ar kelia klausimų dėl jo diskriminacinio pobūdžio. Panašu, kad nuomonės išsiskyrė ir tarp žinomų Lietuvos moterų: Daina Bosas, Natalija Bunkė ir Rūta Ščiogolevaitė su Emilija Latėnaite dėl galimybių paso stojo ginti priešingų stovyklų.
Natalija Bunkė, Emilija Latėnaitė, Rūta Ščiogolevaitė, Daina Bosas
Natalija Bunkė, Emilija Latėnaitė, Rūta Ščiogolevaitė, Daina Bosas / 15min, Rimvydo Riaubos ir organizatorių nuotr.

Vyriausybė oficialiai paskelbė, kad nuo pirmadienio su galimybių pasais leidžiami didesni renginiai, į kuriuos galės susirinkti iki 2 tūkst. žmonių. Galimybių pasas taip pat leis teikti maitinimo paslaugas patalpų viduje, organizuoti laisvalaikio pramogas ir asmenines šventes, be to, panaikins apribojimus apgyvendinimo įstaigoms, darbuotojams leis grįžti į kontaktinį darbą.

Vis dėlto ne visi dokumentą sutinka plojimais – štai garsių Lietuvos moterų nuomonės dėl galimybių paso išsiskiria.

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė 15min pasakojo, kad nelaiko savęs protestuotoja prieš galimybių pasą, tačiau ir negali vienareikšmiškai pasakyti, kad jis yra geras sprendimas.

Asmeninio albumo nuotr./Rūta Ščiogolevaitė
Asmeninio albumo nuotr./Rūta Ščiogolevaitė

„Tikrai neimčiau galimybių paso dėl kavinių. Nesu protestuotoja, bet jeigu turėsiu galimybę jo neimti, neimsiu. Manau, kad laikas parodys, ar tie pavojai, kurie dabar yra svarstomi dėl ateities, bus trumpalaikiai. Teigiamai šio dalyko nevertinu, per daug skaičiau įvairiausių tyrimų rezultatų, todėl negaliu vienareikšmiškai pasakyti, ar tai būtų geras sprendimas.

Aš nesu ekspertė, negaliu pasakyti, ar galimybių pasas sumažins užsikrėtimo riziką, ligoninių apkrovą. Galbūt tai būtų verta apskaičiuoti, paprognozuoti, nes yra šalių, kurios išmano tikimybių teoriją ir bando skaičiuoti“, – samprotavo R.Ščiogolevaitė.

Baimių dėl naujojo galimybių paso turi ir „DOMINO“ teatro, taip pat televizijos aktorė Emilija Latėnaitė, kuri nuogąstavimus apie demokratiją ir laisvę išreiškė savo feisbuko paskyroje. Žinoma moteris sako čia įžvelgianti diskriminaciją.

Viganto Ovadnevo nuotr./Emilija Latėnaitė
Viganto Ovadnevo nuotr./Emilija Latėnaitė

„Mane baugina idėja, kad demokratiškos šalies pasas ir jo suteikiamos teisės ir galimybės tampa nebepakankamos. Man šita situacija yra ne apie skiepus, o apie pavojų demokratijai. Antrą skiepą gausiu birželio pabaigoje. Skiepijuosi, nes taip nusprendžiau, o ne todėl, kad jaučiuosi priversta. Nesiskiepijantys man niekaip neatrodo prastesni už mane, ir visiškai nesvarbu, ar jie negali skiepytis dėl ligos, dėl didelės baimės ar bet kokio kito jų sprendimo.

Noriu ir toliau gyventi demokratiškoje šalyje, kurioje paisoma žmogaus teisių, galėjimo rinktis ir turėti savo nuomonę. Nepritariu įteisinamam žmonių skirstymui. Turiu pasą, kuris demokratiškoje šalyje man suteikia visas galimybes, todėl galimybių paso neimsiu. Jaučiuosi gerokai apsigavusi ir gailiuosi, kad balsavau už Laisvės partiją – partiją, kuri kelia realų pavojų žmonių laisvei. Tikiu ir tikiuosi, kad žmonės apgins savo ir kitų orumą, atsisakydami galimybių paso“, – rašė E.Latėnaitė.

Kitaip mano verslininkė Daina Bosas, nusprendusi galimybių pasu pasinaudoti. Ji 15min pasakojo, kad jau ketvirtadienį gaus antrą skiepą, todėl pirmas dalykas, ką padarys – pasiims ir galimybių pasą. Verslininkės vyras Antanas Bosas galimybių pasą jau turi.

Gedimino Žilinsko nuotr./Daina Bosas
Gedimino Žilinsko nuotr./Daina Bosas

„Matote, yra dalykų, kuriems gali pritarti ar nepritarti – nelabai ką tai keičia. Atsižvelgdama į visas taisykles, kuriomis bus vadovaujamasi, galimybių pasą belieka turėti. O žmonių nuomonės išsiskyrė jau nuo pat pradžių – tiek dėl skiepų, tiek dėl viruso. Labiausiai žmonėms nepriimtinas tas faktas, kad jie kaip ir neturi pasirinkimo, tai tarsi priverstinis reikalas.

Nors tai galbūt daugelį erzina, aš vis tiek pasitikiu medicina, aš skiepijausi, mano visa aplinka – ir tėvai, ir vaikai – tai darė. Kadangi mėgstame pramogauti ir keliauti, dėl grįžimo į normalų gyvenimą verta turėti galimybių pasą. O tiems, kurie niekur nekeliauja, galimybių pasas galbūt ir nėra aktualus. Kiekvienas pagal savo gyvenimo būdą nuspręs, kaip pasielgti“, – dėstė D.Bosas.

Už galimybių pasą pasisako ir dainininkė, verslininkė Natalija Bunkė. Tik gavusi šį pasą moteris žada surengti koncertą.

Asmeninio archyvo nuotr./Natalija Bunkė
Asmeninio archyvo nuotr./Natalija Bunkė

„Laukiu, kada turėsiu galimybių pasą. Kiekvienas turime savo nuomonę, bet yra ir įstatymai. Man norisi, kad greičiau atlaisvėtų renginiai, kad turėtume daugiau galimybių. Organizuodami renginius su 150 žmonių supratome, kad jie yra utopija: juose visada balansuoji ant baudos ribos, o aš baudų mokėti nenoriu. Ir net nebūtinai dėl savęs, bet ir dėl kitų: tarkim, gal žmogus kažkaip ne taip pasielgs, o aš turėsiu atsakyti už jį kaip įmonė.

Man norisi, kad viskas būtų kuo laisviau ir laisviau. Kiekvienas esame atsakingas už savo sveikatą, todėl turime patys laikytis tam tikrų nurodymų“, – nuomone dalijosi N.Bunkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius