Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsūs svečiai Kauno širdyje šventiškai paminėjo filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ premjerą

Kauno dramos teatre trečiadienio vakarą atgimė lietuviškas kinas. Raudonas kilimas, išsipuošusios žvaigždės ir dėmesys artėjančiai Vasario 16-ajai – tokiomis nuotaikomis čia buvo pristatyta nauja režisieriaus Donato Ulvydo juosta „Emilija iš Laisvės alėjos“.
Filmo premjeros akimirka
Valdas ir Alma Adamkai su filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ kūrėjais / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“ buvo parodytas svečiams išskirtinėje vietoje – Kauno dramos teatre. Tai pirmas kartas lietuviško kino istorijoje, kuomet filmo premjera rengiama teatre.

Anot kūrėjų, tokį iššūkį jie priėmė neatsitiktinai. Filmas žiūrovus nukelia būtent į Kauno dramos teatrą aštuntajame dešimtmetyje. Nes tuo metu Kaune skleidėsi laisvės pumpurai.

Pasižiūrėti „Emilijos iš Laisvės alėjos“ – filmo apie kultūrinį, pilietinį pasipriešinimą Lietuvos okupacijai ir pragariškos sovietinės sistemos daužomus likimus – atvyko ir būrys žinomų žmonių: verslininkai, menininkai, politikai, tarp jų prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma, Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, legendinių šokėjų pora Jūratė ir Česlovas Norvaišos ir daugelis kitų.

Premjeros svečiai fotografams pozavo prie bareljefo, kuris buvo dramos teatre 1972 metais – šis laikotarpis vaizduojamas filme.

„Taip, filmas yra istorinis, jo veiksmas vyksta 1972 metais. Tačiau koks aktualus jis šiandien! Juk šiandien kiekviename žingsnyje ir vėl esame verčiami daryti kompromisą su savo sąžine – dėl karjeros, dėl pinigų, dėl padėties visuomenėje. Ir tuomet verčiau patylime, nusprendžiame rūpintis savo reikalais, padejuojame, kad nieko negalime pakeisti ir tylomis leidžiame keroti blogiui. O juk ko reikia, kad pasaulį užgrobtų blogis?

Kodėl ne visa tauta išėjo į gatves, po R.Kalantos susideginimo, o tik drąsiausi? Nes dauguma nuoširdžiai smerkė tuos, kurie išdrįso atvirai stoti prieš sistemą.

Tik vieno vienintelio dalyko – kad visi geri žmonės nedarytų nieko, kad tai sustabdytų. Man labai įstrigo viena aktoriaus Česlovo Stonio pasakyta frazė, kurią mes vėliau įamžinome ir filme. „Sovietinės santvarkos pamatas Lietuvoje buvo ne okupacinė kariuomenė ar partiniai funkcionieriai, bet kiekvieno doro lietuvio baimė prarasti savo suskilusią geldą!“

Pagalvokite apie tai. Kodėl ne visa tauta išėjo į gatves, po R.Kalantos susideginimo, o tik drąsiausi? Nes dauguma nuoširdžiai smerkė tuos, kurie išdrįso atvirai stoti prieš sistemą. Drausmino tuos, kurie bandė kalbėti tiesą. Nes triukšmadariai trukdo sočiai ir ramiai gyventi. Štai apie ką yra mūsų filmas“, – sako režisierius D.Ulvydas.

Filmui pasibaigus, savo įspūdžiais pasidalijo keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius: „Apsiašarojau. Ir man ne gėda. Filmas labai įtraukiantis, sukrečiantis ir jaudinantis. Buvo sukurta ypatinga aura, nes būtent šiame teatre ir vyko filmo veiksmas.“

Jo bičiulis kolega Martynas Starkus režisieriui D.Ulvydui įteikė savo dukros piešinį, kuriame pavaizduota pagrindinė filmo herojė – mažoji Emilija.

„Gaila ji pati negalėjo įteikti dėl ligos“, – pridūrė keliautojas.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Filmo premjeros akimirka
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Filmo premjeros akimirka
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Filmo premjeros akimirka
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Ignas Krupavičius

V.Radzevičiaus nuomone, Lietuvos istorija verta daugybės filmų. „Man šiek tiek apmaudu, kad nesukuriam istorinių filmų, kurie jaudintų, mus, lietuvius, ir būtų įdomūs visam pasauliui“, – mintimis dalinosi V.Radzevičius.

Po filmo premjeros sutiktas laidų vedėjas Ignas Krupavičius prisipažino, kad „Emilija iš Laisvės alėjos“ privertė susimąstyti: „Nors tuo metu aš dar nebuvau gimęs, pagalvoju, kaip būčiau elgęsis, ką man reiškia laisvė. Labai stiprias emocijas suteikia žinojimas, kad filmas pristatytas Vasario 16-osios išvakarėse.“

Po premjeros režisierius D.Ulvydas pagerbė gausią filmo kūrybinę komandą, pakviesdamas ją ant scenos. Ypatingą dėmesį skyrė aktoriui Česlovui Stoniui.

„Kai jis pasakojo detales apie spektaklį ir apie tai kaip jį išvarė iš teatro, kaip jis išėjo ir niekada negrįžo, aš pagalvojau: kaip aš noriu šio momento jūsų teatre, kad būtų įrodyta, jog Česlovas niekur neišėjo. Česlovas – ekrane“, – džiaugėsi režisierius, perduodamas žodį Č.Stoniui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Česlovas Stonys

„Mes to nerepetavome, o aš jam norėjau padėkoti. Dėkoju Donatui Ulvydui, kad po 45 metų pertraukos aš ir vėl stoviu šio teatro scenoje“, – šypsojosi aktorius.

Filme vaidina ir ne vienas garsus aktorius, tarp kurių – Ieva Andrejevaitė, Darius Gumauskas, Tauras Čižas, Česlovas Stonys, Remigijus Vilkaitis, Severija Janušauskaitė.

Tikrais faktais paremtą dramą sukūręs režisierius tikisi, kad jauniems žmonėms kvapą gniaužianti istorija leis kitaip pažvelgti į savo tėvų jaunystę, kuri nepaisant sudėtingo laikotarpio buvo audringa, kupina išbandymų, meilės ir gebėjimo būti laisviems baimės sukaustytoje visuomenėje.

Oficiali „Emilija iš Laisvės alėjos“ premjera – vasario 16 dieną.

TAIP PAT SKAITYKITE: Marijonas Mikutavičius sukūrė filmo garso takelį: uždainavo kartu su Gjan

VIDEO: AR TU ESI TAS (daina kino filmui "Emilija iš Laisvės alėjos") M.Mikutavičius
VIDEO: EMILIJA IŠ LAISVĖS ALĖJOS Trailer / Oficialus anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius