Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interviu su iš viešumos dingusia Gabriele Bartkute Majid: kas ją paskatino po 9 metų grįžti į Lietuvą?

Paskutinį kartą apie aktorę, buvusią televizijos laidų vedėją bei „Mis Lietuva 1995“ titulą pelniusią Gabrielę Bartkutę Majid (44) girdėjome, kai Vienoje ji susituokė su austrų bankininku Bilalu Majidu. Po sutuoktuvių pora laimės ieškoti iškeliavo į platųjį pasaulį ir nuo tada apie šviežiai iškeptus sutuoktinius nebuvo jokios žinios. Tačiau dabar viskas pasikeitė ir po devynerių metų tylos Gabrielė grįžo į Lietuvą.
Gabrielė Bartkutė-Majid su Bilalu Majidu
Gabrielė Bartkutė Majid su Bilalu Majidu / Asmeninio albumo nuotr.

Apie aktorės G.Bartkutės Majid gyvenime atsiradusius pokyčius sužinojome visiškai netikėtai. Ji jau vasarą feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame minėjo, kad ieško būsto sostinėje.

Ir panašu, kad Gabrielė šį tikslą įgyvendino – po ilgų kelionių ji ne tik apsigyveno, bet ir iš naujo bando prisijaukinti Vilnių. Beje, dabartinį laiką Lietuvoje ji apibūdina kaip „kūrybines atostogas“, kurių metu tapo, rašo, lavina balsą bei tobulina aktorinius gebėjimus.

Labiausiai ilgėjosi Lietuvos

Devynerių metų kelionė po įvairiausius pasaulio kampelius G.Bartkutę Majid ne juokais išvargino. Ji tikina, kad per šiuos metus, kai reikėjo iš vienos šalies keliauti į kitą, nostalgija gimtinei tik gilėjo. O pagrindine priežastimi grįžti į Lietuvą laiko tėvynės ilgesį ir sutuoktinio Bilalo darbo pobūdį.

„Mano sutuoktinio darbo specifika darė didelę įtaką tokiam mūsų gyvenimo ritmui. Buvome Šveicarijoje, Vokietijoje, Singapūre, Džersio saloje... Niekada nežinojau, kada ir kur vėl teks išsikraustyti. O su tokia tarptautine darbo patirtimi, kokią turi Bilalas, Lietuvoje jam veiklos paprasčiausiai nėra“, – apgailestauja Gabrielė.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid su Bilalu Majidu
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid su Bilalu Majidu

Ji pati save vadina sėslia gyventoja, kuriai svarbios šaknys ir aplinka – tiek kultūrinė, tiek kalbinė. Anot jos, nors gyvenimas keliaujant buvo įdomus, tačiau gyvendama „ant lagaminų“ neturėjo galimybės savęs realizuoti kaip aktorės.

„Juk iš Lietuvos išvykau jau turėdama čia nemenką aktorinį įdirbį. Žinoma, patirtis užsienyje mane, kaip kūrybišką žmogų, labai praturtino ir subrandino, todėl manau, kad grįžau su daug platesniu socialiniu, kultūriniu matymu. Tad galiu teigti, kad galiu daug nuveikti Lietuvoje ir Lietuvai“, – svarsto aktorė.

Dabar ji mėgaujasi kultūrinių renginių gausa ir bando iš naujo prigyti Vilniuje, kuris per tiek metų stipriai pasikeitė. Buvusi TV laidų vedėja bando išnaudoti kiekvieną laisvą minutę, tyrinėja Lietuvą ir kasdien džiaugiasi čia sugrįžusi.

Visgi tėvynės ilgesys nebuvo vienintelis dalykas, dėl kurio G.Bartkutę Majid taip stipriai traukė grįžti. Lemiamą vaidmenį čia atliko aktorystė. Mat Gabrielė turi gilų menininkų giminės įspaudą.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid atlieka Mašos vaidmenį A.Čechovo sepktaklyje „Žuvėdra“, šalia jos aktorius Evaldas Leskauskas
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid atlieka Mašos vaidmenį A.Čechovo sepktaklyje „Žuvėdra“, šalia jos aktorius Evaldas Leskauskas

„Mano močiutė Kira Katerina Daujotaitė buvo modernaus šokio pradininkė Lietuvoje, senelis Petras Paliulis dainavo Kauno muzikinio teatro chore, vis kukliai atsisakinėdamas kvietimų atlikti solo partijas. Taip pat liejo nuostabias akvareles, kurias mano mama Rima Paliulytė išsaugojo. O ji pati yra pianistė, fortepijono dėstytoja, visą gyvenimą domėjosi menu ir kultūriniu gyvenimu.

Mamos sesuo, mano teta Inesa Paliulytė – Kauno dramos teatro aktorė, o pusseserė Kotryna Daujotaitė – talentinga scenografė“, – apie talentingą šeimą pasakoja aktorė.

Žinoma moteris atvirauja, kad augusi tokioje aplinkoje ir pati norėjo sukti aktorystės keliu. Todėl iš gimtosios Klaipėdos gyvenimo vėjai Gabrielę nupūtė į Kauną, kuriame ji mokėsi menotyros Vytauto Didžiojo universitete, o aktorystės – Teatro meistriškumo mokykloje Kauno valstybiniame akademiniame dramos teatre.

„Išvykau studijuoti į Kauną ir ten teko laimė suvaidinti pirmuosius vaidmenis Kauno dramos teatre. Dar būdama pirmakursė gavau nedidelį vaidmenį spektaklyje pagal T.Vailderio pjesę „Ilga Kalėdų vakarienė“.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid atlieka princesės Alisos vaidmenį pjesėse „Liūtas žiemą“
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid atlieka princesės Alisos vaidmenį pjesėse „Liūtas žiemą“

Mokydamasi trečiame kurse, kūriau vaidmenį spektaklyje pagal J.Goldmano pjesę „Liūtas žiemą“. Toje grandiozinėje pjesėje buvo tik du vaidmenys moterims ir man buvo didžiulė garbė, kad vienas jų – Alisos – teko man, studenčiokei“, – besišypsodama prisimena Gabrielė, akcentuodama, kad abiejų spektaklių režisierius buvo Gytis Padegimas.

Aktorę galima išvysti ne viename žymiame spektaklyje. Ir ji pati pabrėžia, kad teatras jos gyvenime užima itin svarbų vaidmenį: „Labai atsakingai ir su pagarba žvelgiau į savo darbą teatre. Teatras man ir tada buvo, ir dabar yra šventovė.“

Norėtų grįžti į kiną ir televiziją

Gabrielė nesutinka su tais žmonėmis, kurie aktorystę laiko profesija. Anot jos, tai gyvenimo būdas ir kelias, kurį pasirinkęs eisi visą gyvenimą. Teatro pasauliu ji susižavėjo ne veltui. Juk ne kiekvienas turi galimybę dirbti su daugybe žinomų aktorių, pedagogų iš užsienio.

„Prieš 20 metų it stebuklas mūsų kursui nutiko tarptautinis Michailo Čechovo vaidybos seminaras Antono Čechovo memorialiniame muziejuje-sodyboje Melichovo kaime, Rusijoje, kuriame intensyviai mokėmės ir dirbome ne tik su Rusijos kino bei teatro grandais, bet ir profesionalais iš viso pasaulio.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid

Esu dėkinga likimui, kad galėjau dirbti kartu su režisieriais G.Padegimu, Mara Kimele, Valium Terteliu, Viktoru Valašinu, Mariu Martinsonu, Ruslanu Korostenkiu, Sigitu Račkiu, su dideliu būriu įdomių talentingų aktorių“, – nepakartojama aktorių kasdienybe dalijosi Gabrielė.

Ir nors ji visada kartoja, kad jos tikrosios šaknys yra teatre, tačiau dar kitokios patirties įgavo vaidindama kine. Jame karjerą pradėjo 2004 metais, kai atliko Anos vaidmenį režisieriaus M.Martinsono filme „Savi ir svetimi“, o vėliau ir pramoginėse TV laidose – „Teleloto“, „Iššūkis žvaigždėms“, „Lietuvos dainų dešimtukas“, „Kapitonų mūšis“ bei nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos.

„Po to vaidinau kino filmuose „Anastasija“, „Paskutinė Sinbado kelionė“. Nedidelis Melitos vaidmuo TV serialuose „Nemylimi“, „Svetimi“ ir „Pasmerkti“ leido susipažinti su dar kitokia vaidyba. Gal būčiau daugiau patyrusi tos serialų virtuvės, bet filmuojant „Pasmerkti“ jau gyvenau užsienyje“, – prisiminimais dalijosi Gabrielė.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid

Išvykusi gyventi į užsienį, moteris dar bandė skraidyti į filmavimus. Tačiau laikui bėgant nepavyko prisiderinti prie filmavimų grafiko ir serialo kūrėjams teko išimti jos vaidmenį iš scenarijaus.

„Smagu matyti, kad kai kurie kolegos aktoriai, su kuriais prieš dešimtmetį dirbau televizijoje, atrado save joje. Ir dabar, kai grįžau į Lietuvą, matau juos sėkmingai pasirodančius įvairiose TV laidose.

Tačiau mano atveju taip nenutiko, bet „niekada nesakyk niekada“. Juk patirtys skirtingų kultūrų šalyse, kelionės, įvairios veiklos padėjo savyje atrasti daug platesnį galimybių spektrą, kurį kada nors galėčiau panaudoti ir televizijoje“, – galimybės pasirodyti televizijoje neatmeta G.Bartkutė Majid.

Laiką Lietuvoje atiduoda kūrybiškumui

Grįžusi į Lietuvą aktorė atkreipė dėmesį į lietuviško kino suklestėjimą, filmų gausą, o ypač – jų kokybę. Tokie pokyčiai Gabrielę džiugina, ji mano, kad šalyje atsirado ne vienas įdomus ir talentingas režisierius, suburiantis puikių aktorių komandą.

„Tai įkvepia norą ir vėl grįžti prie savo pašaukimo – aktorystės. Todėl Lietuvoje stengiuosi tobulinti savo gebėjimus įvairiuose scenaristų, aktorių mokymuose, kūrybinėse dirbtuvėse“, – džiūgaudama sako G.Bartkutė Majid.

Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid su Stevenu Ditmyeru
Asmeninio albumo nuotr./Gabrielė Bartkutė Majid su Stevenu Ditmyeru

Pasiteiravus, kokia pirma veikla užsiėmė tik atvykusi į gimtinę, Gabrielė papasakoja, kad atmintyje labiausiai įstrigo Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos „AVAKA“ organizuotos kūrybinės dirbtuvės.

Jų metu žinoma moteris turėjo išskirtinę galimybę susipažinti su Holivudo serialų, komedijų, animacinių serialų scenaristu Neilu Landau. Pasak jos, dirbtuvės buvo labai geros ir visi dalyviai tąkart pasisėmė išties daug patirties.

„Ypač nudžiugino profesoriaus įvertinimas man pristačius mini serialo formato idėją. Ne kiekvieną dieną iš tokio lygio profesionalo gali išgirsti, kad tavo kūryba jam atrodo „žavinga“. Gavau patarimą, kad pirmiau parašyčiau knygą, o tada pagal ją būtų galima kurti serialą. Dabar jau visai rimtai kaupiuosi šiam darbui“, – intrigavo aktorė.

Šiuo metu G.Bartkutės Majid kasdienybė Vilniuje ir vėl įgavo naują atspalvį – ji ką tik dalyvavo Steveno Ditmyero kūrybinėse dirbtuvėse, kurių nekantriai laukė ne vieną mėnesį.

„S.Ditmyeras dirba pagal JAV itin paplitusią Konstantino Stanislavskio mokinio Sanfordo Meisnerio mokymo sistemą. Pagal šią sistemą nuolat tobulinasi pasaulinio garso aktoriai, tokie kaip Robertas De Niro, Johny Deppas, Anthony Hopkinsas, Diane Keaton ir kt.

Studijų metais turėjau ne vieną teatro pedagogą, dirbusį pagal K.Stanislavskio mokyklos sistemą, todėl įdomu pamatyti ir patirti, kaip ta sistema vystėsi jau perduodama jo mokinių“, – 15min šypsodamasi kalbėjo Gabrielė ir pridūrė, kad jau laukia pavasario, kai S.Ditmyeras atvyks į kūrybines dirbtuves Vilniuje su dar aukštesnio lygio moduliais.

Buvusi TV laidų vedėja bei aktorė G.Bartkutė Majid – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius