-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išrinkite: „Metų lietuviškas filmas 2019“

2019-aisiais kino gerbėjai galėjo išvysti ne tik daugybę naujų užsienio valstybėse sukurtų juostų, bet ir visą puokštę lietuvių kūrėjų filmų. Komedijos, dramos, dokumentika – 2019-aisiais lietuviškame kine buvo visko. 15min kviečia skaitytojus išrinkti labiausiai patikusį 2019-ųjų lietuvišką filmą.
„Pasmerkti. Kauno romanas“, „Pats sau milijonierius“, „Ir visi jų vyrai“
„Pasmerkti. Kauno romanas“, „Pats sau milijonierius“, „Ir visi jų vyrai“ / Filmo kūrėjų, Ievos Jūros Jūraitės ir Vitalio Verbo nuotr.

„Metų lietuviško filmo 2019“ apklausą rasite ČIA ir teksto pabaigoje.

Sausį pasirodė aštuntasis kino hitų „Tadas Blinda. Pradžia“, „Kaip pavogti žmoną“, „Emilija iš Laisvės alėjos“, „Valentinas vienas“ bei „Valentinas už durų“ režisieriaus Donato Ulvydo filmas „Ir visi jų vyrai“.

Filmo centre – trys moterys: pasiekusios ir siekiančios, mylėjusios ir mylinčios, paliktos ir vėl ieškančios. Stiprios asmenybės su savo požiūriu, idealais, baimėmis ir svajonėmis. Moterys, mylinčios savo gyvenimo vyrus, nors kartais atrodo, kad be jų viskas būtų kur kas paprasčiau. Šalia jų esantys vyrai yra ne ką mažiau ambicingi, sudėtingi, ryžtingi, o kartais – pasimetę, kaip ir tikrame gyvenime.

Juostoje nusifilmavo Inga Jankauskaitė, Kristina Kazlauskaitė, Aušra Giedraitytė, Šarūnas Januškevičius, Audrius Bružas, Andrius Bialobžeskis, Giedrius Savickas.

VIDEO: Naujausias D. Ulvydo filmas IR VISI JŲ VYRAI – kinuose nuo sausio 25 d.

Vasarį žiūrovai kino teatruose galėjo išvysti Raimundo Banionio istorinę dramą „Purpurinis rūkas“. Ši juosta pasakoja pasakoja Lietuvos žydo Jozefo, partizanų vado Vlado ir jų abiejų mylimosios Janės istoriją. Ji primena sudėtingą istorijos tarpsnį, o sudėtingos moralinės dilemos priverčia susimąstyti apie absoliučių kategorijų ir etikečių klijavimo beprasmiškumą. Filme R.Banionis nagrinėja karo, pokario laiką ir sudėtingus moralinius klausimus. Režisierius sako, stengėsi filmo veikėjams neklijuoti etikečių, o atskleisti, kad pirmiausia visi buvo žmonės.

Juostoje suvaidino Severinas Norgaila, Giedrė Mockeliūnaitė, Tadas Gudaitis, Vidas Petkevičius, Arūnas Storpirštis, Arkadijus Vinokuras.

VIDEO: Filmo anonsas:

Ramūnas Rudokas šiais metais debiutavo režisieriaus amplua. Pagal tikrus faktus sukurtoje ir vasario pabaigoje kino teatrus išgydusioje kriminalinėje dramoje „Pasmerkti. Kauno romanas“ – istorija apie tai, kaip viena kvaila klaida sugriovė keturių draugų gyvenimą ir visam laikui pavertė juos nusikaltėliais. Pasmerktais žmonėmis.

Paaugliai Giedrius, Ernestas, Vaidas ir Mantas, norėdami atkeršyti kaimynui nudaigojusiam jų karvelius, padega jo buto duris. Daugiabutyje kyla didžiulis gaisras. Žūva ne tik kaimynas, bet ir visiškai nekalti žmonės. Draugai nuteisiami ilgiems metams nelaisvės. Išėję iš kalėjimo jie – dabar jau suaugę vyrai – nebepritampa prie visuomenės normų ir galiausiai pasuka vieninteliu jiems suprantamu nusikaltėlių keliu. Tačiau už visų jų vykdomų nusikaltimų stovi viena lemtinga moteris...

Filme vaidmenis sukūrė Šarūnas Datenis, Simonas Storpirštis, Artūras Murauskas, Robertas Lenartavičius, Ramūnas Rudokas, Agnė Šataitė, Albinas Kėleris, Tomas Kizelis, Justina Nemanytė.

VIDEO: „Pasmerkti.Kauno Romanas“ treileris

Pavasarį Donatas Ulvydas pristatė dar vieną filmą, šįkart – dokumentinę kino juostą „Valstybės paslaptis”, kurio pagrindinė filmo herojė – kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Vieni ją mylėjo, kiti nekentė. Kad ir kaip ten būtų - abejingų nebuvo. Kitokia lyderė ir kitoks valstybės dešimtmetis.

Tai filmas, pasakojantis kas vyko ir tebevyksta mūsų valstybėje: netikėtos svarbiausių 2009–2019 metų įvykių atomazgos, nepaaiškintos aplinkybės, netipiški sprendimai, politinio gyvenimo detalės, apie kurias net slaptosios pažymos dažniausiai nutyli. Taip pat vertybėmis grįstos lyderystės kaina ir nacionalinio orumo paslaptis.

VIDEO: Filmo „Valstybės paslaptis“ anonsas

Balandį įvyko nacionalinė debiutinės Marijos Kavtaradzės juostos „Išgyventi vasarą“ premjerą. Šviesiame ir netikėtumų kupiname kelio filme kalbama visiems labai svarbia psichikos sveikatos tema. Ambicinga pradedanti psichologė Indrė sutinka į kliniką pajūryje nuvežti du pacientus: bipoliniu sutrikimu sergantį Paulių ir savyje užsisklendusią Justę. Ši kelionė tampa simboliniu pirmuoju žingsniu pasveikimo link. Tai šilta ir jaudinanti istorija, kupina intelektualaus humoro ir persmelkta viltimi, kad viskas yra įmanoma.

Čia vaidmenis sukūrė aktoriai Paulius Markevičius, Gelminė Glemžaitė, Indrė Patkauskaitė, Darius Meškauskas, Vilija Grigaitytė, Donatas Želvys, Šarūnas Puidokas.

VIDEO: Filmo „Išgyventi vasarą“ anonsas

Vasaros pabaigoje pristatyta Vyganto Bachmackij juosta „Vestuvės“. Filmo siužetas prasideda, kai vos keletą mėnesių pažįstami Laura ir Edgaras ruošiasi susituokti, nepaisydami to, kad yra iš skirtingų visuomenės sluoksnių. Būsimu žentu nepatenkintas Lauros tėvas Oskaras, korumpuotas politikas, nori pritraukti žmonių dėmesį ir susirinkti „padorumo“ taškų, leisdamas dukrai tekėti už paprasto berno, todėl neprieštarauja vestuvėms, nors jau svajoja apie skyrybas. Bet jauniesiems norisi ne demonstratyvios prašmatnios puotos, o spjauti į viską ir dviese pabėgti. Jų planas, deja, neišdega; tuo tarpu skirtingų socialinių sluoksnių šeimos, vos susitikusios, ima konfliktuoti, ir jaunavedžiams tenka gesinti kaistančią atmosferą. Įsisiūbuojančiame vestuvių chaose užsimezga Lauros jaunesnės sesers ir Edgaro brolio meilė, o vyresnioji sesuo skandina savo vienatvės liūdesį šampane. Susibičiuliavę jaunųjų seneliai, norėdami pakarti piršlį, „užsuka“ kriminalą, o patys jaunieji, įtraukti šventės šurmulio, šokių, žaidimų ir tėvų konflikto, staiga suvokia, kad beveik nepažįsta vienas kito.

Jaunosios tėvą įkūnijo Vytautas Kaniušonis. Giedrius Savickas filme mielai tapo vestuvių vedėju. „Vestuvėse“ galima sutikti ir Darių Meškauską, Marių Repšį, atlikėją Moniką Liu. Specialiai sukurti ryškaus jaunikio motinos vaidmens iš JAV atskrido ten jau 35 metus gyvenanti praeityje buvusi tikra teatro žvaigždė Dainora Tautavičiūtė.

VIDEO: Vestuvės. Filmas. Anonsas

Rugpjūtį pasirodžiusioje Ernesto Jankausko dramoje „Čia buvo Saša“ nagrinėjama sudėtinga tema, tačiau tuo pačiu tai nuoširdus ir linksmas filmas. Jame pasakojama istorija apie tai, kad 30-mečiai Jurga ir Tomas negali susilaukti vaikų, tad nusprendžia įsivaikinti mažą mergaitę. Bet atvažiavusiai į globos namus jos pasiimti porai pranešama, kad įvyko klaida – vietoje būsimos globotinės nekantriai laukia 12-metis Saša.

Direktorė potencialius įtėvius įkalba su berniuku drauge praleisti dieną. Kai Jurga pasiduoda jos spaudimui, prasideda trijulės gyvenimą pakeisiantys įvykiai. Įtemptai dienai baigiantis, kiekvienas privalės atsakyti į klausimą – kas gi yra tikroji šeima?

Filme nusifilmavo Gabija Siurbytė, Valentinas Novopolskis, Markas Eimontas ir kiti.

VIDEO: Filmo „Čia buvo Saša“ anonsas

Rugsėjį kino teatrus išvydęs pirmas ilgametražis vaidybinis Tomo Vengrio filmas „Gimtinė“ yra ir bene pirmasis bandymas mūsų kine pažvelgti iš laiko ir gyvenimo patirties atstumo į atkurtosios Nepriklausomybės pradžią. Pagrindinė „Gimtinės“ herojė Viktorija, nukritus „geležinei uždangai“, grįžta į Lietuvą su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu atsiimti savo tėvo žemės. Į gimtąsias vietas juos lydi buvęs Viktorijos mylimasis. Visi jie turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

Pagrindinį Viktorijos vaidmenį „Gimtinėje“ atliko aktorė Severija Janušauskaitė, jos sūnų Kovą suvaidino Matas Metlevski. Buvusį Viktorijos mylimąjį Romą – aktorius Darius Gumauskas, jo dukrą Mariją – Barbora Bareikytė. Kituose vaidmenyse galima pamatyti Viktoriją Kuodytę, Dainių Gavenonį, Pranciškų Brazdžiūną, Liną Ryškų, Ričardą Vitkaitį, Renatą Vėberytę-Loman, Valentiną Krulikovskį.

VIDEO: Filmo „Gimtinė“ anonsas

Rugsėjį Lietuvoje startavo ir antrasis juostos „Lošėjas“ režisieriaus Igno Jonyno filmas, drama „Nematoma“, kuri žiūrovams pristatė Karpatuose dienas leidžiantį Joną, slegiamą rutinos, praeities šešėlių ir amžiaus krizės. Vyras gali užsimiršti tik šokdamas, o vis labiau slegianti emocinė duobė paskatina jį imtis desperatiškų veiksmų, kad pakeistų situaciją. Sanatorijos šokiuose pastebėtas prodiuserių, Jonas kviečiamas dalyvauti TV šokių projekte Lietuvoje.

Drauge su porininke, šokėja Saule jiedu netrunka tapti daugiausiai dėmesio sulaukiančia televizijos projekto pora. Bet netrukus iš kalėjimo paleidžiamas senas Jono priešas – Vytas. Draskomas prieštaringų jausmų, buvęs kalinys sprendžia dilemą – visuomenei įrodyti savo tiesą, ar imtis keršto Jonui?

Filme vaidmenis sukūrė Dainius Kazlauskas, Darius Bagdžiūnas, Paulina Taujanskaitė, Liubomiras Laucevičius, Dmitrijus Denisiukas, Igoris Reklaitis.

VIDEO: NEMATOMA tyzeris (cenzūruotas), rež. Ignas Jonynas

Rudenį Lietuvos kino teatruose debiutavusio Algimanto Puipos filmo „Kita tylos pusė“ centre du broliai - Einaras ir Kasparas. Jie vienas kito nematė visą amžinybę, nors jų namus skiria tik upė. Kasdien jie stebi vienas kitą iš toli, žino, kada kuris kūrena krosnį, eina miegoti, uždega šviesą ir... laukia vienas kito mirties. Jų broliškas ryšys seniai nutrūkęs, dar jaunystėje, tada, kai abu mylėjo vieną moterį vardu Mina). Vienam ji buvo žmona, kitam – meilužė. Mina abiems pagimdė sūnų Larsą. Einaras gerai prisimena tą vasarą, kai žuvo Larsas. Ir abu broliai buvo kalti dėl jaunuolio mirties. Šis tragiškas įvykis dar labiau pagilino nesantaiką ir visiems laikams atėmė ne tik sūnų, bet ir mylimą Miną.

Visas nesantaikos purvas į paviršių iškyla tuomet, kai Einaro ir Kasparo gyvenime netikėtai atsiranda dar viena moteris – Izabelė. Trumpam apsistojusi pas vieną iš jų, ji pasilieka pusmečiui ir tampa tiltu tarp dviejų užsispyrusių senukų. Izabelė keliskart per dieną irstosi medine valtimi nuo vieno upės kranto prie kito, gamina broliams valgį, plauna grindis, prausia senus jų kūnus, kūrena krosnį, klauso istorijų ir bando juos sutaikyti.

Šiame filme nusifilmavo tokie aktoriai kaip Juozas Budraitis, Povilas Stankus, Asta Stankūnaitė, Viktorija Kuodytė.

VIDEO: KITA TYLOS PUSĖ (rež. Algimantas Puipa) - anonsas | Kinuose nuo spalio 4 d.

Pagrindinis spalį pasirodžiusios Tado Vidmanto komedijos „Pats sau milijonierius“ herojus – trisdešimt ketverių metų Donatas Pukys. Jis kartu su savo sužadėtine Laurita ir jos madingu šuneliu Gučiu gyvena Kaune. Už Donatą jaunesnė Laurita dirba Instagramo modeliu. Tuo tarpu Donatas ne tik vadovauja viešbučiui, kurį jam prieš išvažiuodamas gyventi į Šveicariją paliko tėvas, bet visai neseniai įsigijo kriptovaliutų „fermą“ bei sportinį „Lamborghini“ automobilį. Įvaizdis Donatui – svarbiausias dalykas gyvenime. Būtent dėl to jo ir Lauritos veiduose nuolat spindi šypsenos. Visgi viskas pakrypsta netikėta linkme, kai Donatas sulaukia tėvo skambučio.

Filme vienus pagrindinių vaidmenų atliko gerai žinomi aktoriai – lietuviškų komedijų virtuozas Audrius Bružas ir 2017 m. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią antraplanį vaidmenį gavusi Gelminė Glemžaitė, retai kine sutinkamas Vytautas Rumšas vyresnysis, Vaida Lisikaitė, Natalija Janickina.

VIDEO: PATS SAU MILIJONIERIUS (2019) - Naujausia Tado Vidmanto komedija

Lapkričio pabaigoje režisierius Šarūnas Bartas pristatė naujausią savo juostą „Sutemose“. Filmas, sukurtas remiantis Vinco Giedros romano „Sviesk, Dovydai, akmenį!“ motyvais, pasakoja apie Lietuvą po Antrojo pasaulinio karo. Apie despotišką okupacinę santvarką ir lietuvių viltis kada nors vėl tapti laisvais. Tai vienos šeimos istorija partizaninio karo metais.

Ūkininkų Pliaugų vienkiemyje gyvena ir 18-metis jų įsūnis Untė. Dieną ūkyje šeimininkauja stribai, o naktį pasirodo partizanai. Pliaugos juos šelpia, kuo gali, o Untė dirba „miško brolių“ ryšininku. Vieną dieną, pastebėjęs miestelyje gausėjančias sovietų pajėgas, vaikinukas nuskuba pranešti apie tai partizanams. Netolimose pelkėse įsitvirtinę vyrai įtaria išdavystę ir supranta, kad artėja lemiamas mūšis.

Filme suvaidino Arvydas Dapšys, Marius Povilas Elijas Martynenko, Alina Žaliukaitė-Ramanauskienė, Valdas Virgailis, Vita Šiaučiūnaitė.

VIDEO: SUTEMOSE (2019) | režisierius Šarūnas Bartas

Metų pabaigoje žiūrovai galėjo išvysti dar vieną „Pasmerktų“ produktą, Ramūno Rudoko režisuotą filmą „Pasmerkti. Pajūrio džiazas“.

Rokui puikiai sekasi. Jis idealiai tvarkosi su visomis finansinėmis užduotimis, kurias jam paveda investuotojų fondas „3D Klubas”: jaunų bei ambiciningų verslininkų – Daliaus, Dainiaus ir Dominyko susiviejinimas. Rokas – Dominyko draugas nuo vaikystės – tapo Klubo suklestėjimo priežastimi. Ne veltui dėl savo „uoslės” pinigams jis gavo Kauko pravardę. Žiūrovas susipažįsta su Kauku, kuomet šis jau yra kone savo pasiekimų zenite. Po paskutiniosios užduoties jis taps pilnateisiu „3D Klubo” nariu. Rokas išvyksta į Klaipėdą, kurioje ir turi sutvarkyti pastarąjį reikalą.

Labiausiai šio momento laukia Roko žmona Irma. Pagaliau jos vyras pradės gyventi ramesnį gyvenimą ir daugiau laiko skirti šeimai. Rokas ir Irma iš pažiūros ideali pora. O neįgaliojo sūnaus auginimas, juos daro kone nenugalimus. Tačiau Rokas turi vieną problemą. Jis negali gyventi be kitų moterų. Antra vertus, jis turi ir tos bėdos sprendimą. Rokas niekada nesusitinka su ta pačia meiluže dar kartą ir visuomet sugrįžta pas žmoną ir sūnų. Todėl, įvykis, kai Rokas, išvykęs į Klaipėdą susižavi vietos gražuole Inga, neatrodo niekuo ypatingas. Tik štai netikėtai paaiškėja, kad šis susižavėjimas nevienadienis. Rokas įsimyli iki ausų. O meilė ir pinigai – tai jau sprogstamasis užtaisas, kuris iki pamatų sudrebins ramią ir snūduriuojančią Klaipėdą, o sprogimo banga sugriaus ne vieną likimą ir atims ne vieną gyvybę...

Filme personažus įkūnijo Tadas Gryn, Justina Nemanytė, Andrius Žiūrauskas, Marius Jampolskis, Jokūbas Bareikis, Simonas Storpirštis, Edgar Bechter.

VIDEO: ,,PASMERKTI. PAJŪRIO DŽIAZAS" | Nuo Lapkričio 22 dienos! (TRAILER N-16)

KVIEČIAME BALSUOTI:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius