Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio mados savaitės kulminacija Vilniuje: dizainerių kūryba grožėjosi šimtai svečių

Izraelio valstybės ambasados iniciatyva pirmą kartą Vilniuje surengta Izraelio mados savaitė ketvirtadienį pasiekė kulminaciją. Vakaro metu vyko jaunųjų mados kūrėjų kolekcijų pristatymas, kurį išvysti susirinko apie 300 kviestinių svečių.
Ignas Krupavičius, Vaida Kazakauskytė, Austėja Jablonskytė, Rafailas Karpis su šeima
Ignas Krupavičius, Vaida Kazakauskytė, Austėja Jablonskytė, Rafailas Karpis su šeima / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 3 Stilius Mada Izraelis

Izraelio valstybės ambasada Lietuvoje vykdanti bendradarbiavimo projektus įvairiose srityse savaitę skyrė Izraelio madai. Penki progresyvūs jaunosios kartos Izraelio mados kūrėjai ir jų kūryba pristatyta renginiuose, kuriuos ambasada organizavo kartu su žurnalu „L’Officiel Mada“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Izraelio mados savaitė Vilniuje: kuo izraeliečiai kūrėjai žavi lietuvius?

Susipažinti su Izraelio mada atvyko gausybė svečių, tarp kurių – ir Lietuvoje kuriantys dizaineriai. Šventiniame vakare pasirodė dizaineriai Sandra Straukaitė, Laura Dailidėnienė, Diana Vapsvė, Seržas Gandžiumianas, taip pat operos solistas Rafailas Karpis su žmona Diana ir dukra, stilistės Austėja Jablonskytė ir Agnė Gilytė ir daugelis kitų. Svečių buvo prašoma paisyti „cocktail attire“ aprangos kodo. Renginį patikėta vesti leidinių apie gyvensenos kultūrą autoriui, lektoriui Eugenijui Skerstonui.

Svečius pasitiko Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, šiam vakarui pasirinkęs originalų drabužių derinį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas

15min paklausė susirinkusiųjų, kas juos skatina atvykti į mados renginius, ką tikėjosi išvysti Izraelio mados vakaro metu?

Lektorius Eugenijus Skerstonas kiek jaudinosi prieš renginį. Jis teigė, kad čia pateko labai netikėtai – buvo pastebėtas vedantis mados seminarus, todėl ir gavo pasiūlymą pristatyti šį renginį.

Regis, kalbėti apie madą ir stilių jis galėtų kalbėti valandų valandas, todėl klausimas, kodėl apsilankė šiame renginyje jį ir prajuokino, ir leido susimąstyti apie jo aistrą – madą. „Mada yra kūryba. Kalbėčiau daugiau apie išvaizdos kultūrą, gyvensenos kultūrą, o ne tik apie madą kaip tokią. Tai nepaprastai svarbi sritis. Mada ir stilius yra labai svarbūs tapatybės raiškai“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas

E.Skerstonas kiek anksčiau susipažino su renginyje pristatytais kūrėjų darbais. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Izraelyje kuriantys jaunieji dizaineriai nebijo eksperimentuoti. „Idėja slypi formos įmantrume. Įkvėpimo šaltiniu tampa ir industrinė mada. Jų stiliui būdingas grakštumas, išskirtinumas, įsimenamumas. Džiugu, kad kūrėjų gausa, kurie galbūt įsitvirtins, žada labai daug. Lygiai kaip ir Lietuvoje – pastebiu augančią naująją kūrėjų kartą“, – pastebėjo E.Skerstonas.

Renginio svečiams tik renkantis į kolekcijų pristatymą, E.Skerstonas turėjo progos pabendrauti su čia atvykusiais Izraelio kūrėjais. Pašnekovas sakė lankęsis ir pačiame Izraelyje. „Ten labai netikėtai papuoliau, mane pakvietė draugas Vytenis Pauliukaitis. Izraelyje tikrai buvo įdomu, aš jį visai kitaip įsivaizdavau. Labiausiai stebėjausi dviem dalykais – Jeruzalėje vyrauja nepaprasta atmosfera, kurios net neįsivaizdavau. Tas visa ko sudvasinimas, religijų sambūris. Sužavėjo jaunų žmonių sugebėjimas apsirengti – jie labai šiuolaikiški“, – komplimentų Izraeliui negailėjo E.Skerstonas.

Dizainerė Diana Vapsvė mados renginius vadina neišvengiamais. „Juk aš pati dirbu su mada, gyvenu su ja. Stengiuosi niekada nepraleisti tokių įvykių. Labai atsirenku renginius, į kuriuos eiti, o kuriuos praleisti“, – 15min teigė ji.

Izraelio ambasados organizuotame mados renginyje ji tikėjosi išvysti nemažai staigmenų. „Čia turėtų būti labai daug naujų idėjų. Tai yra Izraelio mados, tos šalies kūrėjai, kurių braižas visiškai kitoks. Tikiuosi būti įkvėpta“, – šypsojosi dizainerė. Kūrėja prisipažino, kad dar nesilankė Izraelyje, bet tikisi būti suviliota renginyje pamatytų kūrėjų ir ten nuvykti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Diana Vapsvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Diana Vapsvė

Televizijos laidų vedėjas Ignas Krupavičius renginyje pasirodė su širdies drauge Vaida Kazakauskyte. Kas jį sudomino sudalyvauti mados kūrėjų pasirodyme? „Meilė Šventai žemei. Lankiausi ten ne kartą, kadangi dabar neturiu laiko ten nuvykti, man tiesiog yra šventė sudalyvauti tokiame renginyje, kurį organizuoja Izraelio ambasada“, – 15min sakė jis.

I.Krupavičius vis dar bando sau atsakyti į klausimą, kodėl jam taip patinka ta šalis. „Kas kartą ten nuvykęs randu tai, kas mane trauka – gamtą, jūrą, miestus“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Vaida Kazakauskytė ir Ignas Krupavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Vaida Kazakauskytė ir Ignas Krupavičius

Dizainerė Laura Dailidėnienė tiesiog pasinaudojo gautu kvietimu ir atvyko į renginį. „Atėjau kažko naujo pamatyti. Nors per daug ir nesidomėjau tuo, kas šį vakarą vyks. Manau, kad kiekvienam dizaineriui reikia žinoti kitus kūrėjus, man įdomu, kaip pasaulį mato jauni kūrėjai“, – 15min teigė ji. Kol kas jos planuose nėra kelionės į Izraelį, dizainerę traukia kiti kraštai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Laura Dailidėnienė su vyru Viktoru
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Laura Dailidėnienė su vyru Viktoru

Pasigrožėti jaunųjų Izraelio kūrėjų darbais atvyko ir dizaineris Seržas Gandžumianas. Jis atskleidė, kad Izraelis – jam labai artima šalis. „Šį vakarą tikiuosi pamatyti kitokio mentaliteto, temperamento, kitų spalvų prisodrintus kūrinius. Ką nors kitokio. Kūrėjams labai sveika pamatyti ir užsieniečių darbus, apsilankyti jų darbų pristatymuose“, – teigė jis.

„Esu pusiau žydas, pusiau armėnas. Mano vaikai lanko žydišką mokyklą. Izraelyje gyvena mano giminių. Mane žavi tos šalies gyvybingumas tiek kūrybine prasme, tiek žmonių mentalitetas. Jie nesusitaiko su likimu, jie visada kovoja už savo pozicijas“, – sakė S.Gandžumianas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Seržas Gandžumianas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Seržas Gandžumianas

Į Lietuvos sostinę Vilnių atvyko vieni garsiausių savo šalies mados kūrėjų – drabužių dizaineriai Maozas Dahanas („Nouveau Riche Dog“), Eva al Keneresh („Clothé“), Doras Chenas („Holyland Civilians“), dueto „Hili Ari“ kūrėjai ir juvelyrinių dirbinių dizainerė Moran Porat.

Pasak dizainerių delegacijos vadovės Viktorios Kanar, per pastaruosius dešimt metų Izraelio mada išaugo ir žengė tvirtus žingsnius, o mados industrija išgyvena pokyčių laiką – jauni kūrėjai nebijo būti savimi, ieškoti naujovių ir jas pritaikyti kūryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius