Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaimyno įkaitu tapo ne tik L.Somovas: jei situacija nesikeis, „Senamiesčio ūkis“ kreipsis į teismą

Muzikantas Leonas Somovas, antradienį paviešinęs beviltišką situaciją, kurioje atsidūrė su savo šeima, nusprendė – į namus, kur nuo birželio 26 d. nėra jokio vandens, gyventi nebegrįš. Praradęs viltį prodiuseris ieškosi kito būsto. Probleminį namą Vilniuje administruojanti bendrovė „Senamiesčio ūkis“ tikisi, kad situacija pasikeis ateinantį pirmadienį, kitu atveju bus kreipiamasi į teismą.
Praradęs viltį Leonas Somovas į nuomojamą būstą nutarė nebegrįžti
Praradęs viltį Leonas Somovas į nuomojamą būstą nutarė nebegrįžti / Luko Balandžio ir Viganto Ovadnevo nuotr.

Kaip 15min rašė antradienį, L.Somovo teigimu, birželio 26 dieną sostinės senamiestyje esančio namo daliai savavališkai buvo užsuktas šalto ir karšto vandens tiekimas, nors jokie remonto darbai nebuvo vykdomi. Be vandens likę kaimynai įtaria, kad tai kerštas asmens, kuris nori rekonstruoti name įsigytas patalpas, tačiau nesulaukė gyventojų sutikimo ir jų parašų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaimyno įkaitu tapęs Leonas Somovas nežino, kada su šeima grįš į namus: iš nevilties kreipėsi į merą

Du vaikus auginantis L.Somovas iš pradžių tikėjosi problemą išspręsti taikiai, jos nekeliant į viešumą – kreipėsi į visas galinčias padėti institucijas, tačiau situacija nesikeitė.

Asmeninė nuotr. /Leonas Somovas
Asmeninė nuotr. /Leonas Somovas

„Atsimušdavau tarsi į sieną. Tada pagalvojau paprašyti mero pagalbos, gal sureaguos. Sureagavo. Problemai spręsti jis paskyrė atsakingą asmenį“, – 15min dar antradienį sakė muzikantas, jau kelias savaites priverstas apsistoti viešbutyje arba tėvų namuose.

Visgi neapsikentęs nežinomybės, kada galės grįžti į nuomojamą butą Vilniaus senamiestyje, Leonas Somovas 15min trečiadienį prisipažino jau ieškantis naujo būsto. „Man jau nebesvarbu... čia kažkoks uždaras ratas ir problema nesprendžiama. Per visus šiuos dalykus aš negaliu dirbti, todėl esam priversti ieškoti naujos gyvenamos vietos ir išsikraustyti“, – 15min trečiadienį kalbėjo muzikantas.

„Vilniaus vandenys“: mes negalime nieko padaryti

Antradienį po L.Somovo kreipimosi į merą Remigijų Šimašių, šis „Vilniaus vandenims“ pavedė pasidomėti problema Rūdininkų gatvės name.

Vandentiekio bendrovės atstovas Antanas Bubnelis 15min teigė tik antradienį sužinojęs apie susiklosčiusią padėtį. Vandens tiekimo į butus klausimas buvo sprendžiamas su namą prižiūrinčiu „Senamiesčio ūkiu“, tačiau, anot A.Bubnelio, namo administratorius nebuvo kreipęsis į „Vilniaus vandenis“. „Mes nebuvome to užregistravę kaip avarijos. Tik antradienį gavome informaciją, antradienį ir pradėjome tą klausimą spręsti“, – 15min teigė A.Bubnelis.

Trečiadienio rytą avarinės tarnybos darbuotojams nuvykus spręsti situacijos, paaiškėjo, kad jie nieko padaryti negali – nustatė, kad vanduo iki namo atkeliauja, o tolimesniems veiksmams jų rankos surištos.

„Mums pavyko patekti prie pagrindinės sklendės ir skaitiklių. Įsitikinome, kad jos yra atsuktos ir vanduo į namą patenka. Tai reiškia, kad vanduo į namą yra tiekiamas. Namo gyventojai ar paskirtas namo administratorius yra patys atsakingi už savo namo vidinio vamzdyno funkcionavimą. Mes to vamzdyno nevaldome ir neturime galimybės jo tikrinti, žiūrėti arba remontuoti. Mes įsitikinome, kad nėra jokios avarijos iki to įvado, vanduo į namą patenka, o toliau – mes tikrinti neturime galimybių, nes tai ne mūsų vamzdynas“, – kalbėjo „Vilniaus vandenų“ atstovas.

„Senamiesčio ūkis“: jei pirmadienį niekas nesikeis, kreipsimės į teismą

„Senamiesčio ūkio“ direktorius Kęstutis Vanagas 15min detaliai papasakojo visą susiklosčiusią situaciją.

„Vanduo Rūdininkų gatvės name buvo išjungtas 2017-06-11 d., sekmadienio popietę, kai M.Usonis pranešė avarinei tarnybai dėl galimai įvykusios vandentiekio avarijos name, dėl kurios drėksta jo patalpų lubos ir sienos. Atvykę „Grindos“ specialistai įvertino padėtį ir pastebėję patamsėjimą lubose ir sienose, užsuko vandenį visame name, neatliekant jokių remonto ar kitų darbų, būtinų vandens tiekimui gyventojams iš kitų šaltinių užtikrinti. Bendras viso namo vandentiekio mazgas šiuo metu yra įrengtas M.Usoniui priklausančiose komercinėse patalpose.

Kitą dieną, 2017-06-12 d. rytą, namo gyventojai kreipėsi į „Senamiesčio ūkį“ dėl vandens name nebuvimo. Mūsų įmonės specialistams atvykus į Rūdininkų gatvę ir vietoje patikrinus savininko, iš kurio buto, esančio virš M.Usonio komercinių patalpų, galimai teka vanduo, patalpas nustatė, kad vamzdynas tvarkingas, yra tik kondensato žymės ant išorinių vamzdžių antgalių, vandentiekio avarijos nėra. Tą pačią dieną M.Usonio patalpose buvo padarytos žymos galimai vandens prasiskverbimo vietoje padėčiai stebėti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Vilniaus Rūdininkų g., kuriame du butai liko be jokio vandens
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Vilniaus Rūdininkų g., kuriame du butai liko be jokio vandens

Dėl savininko išvykimo sutarta apžiūrėti patalpas po 2 savaičių, tačiau nepraėjus sutartam terminui iš namo gyventojų buvo gautas pakartotinis kreipimasis, kad 2017-06-26 d. vanduo yra išjungtas dalyje namo (2 butams). Tą pačią dieną atvykę į minėtą namą mūsų specialistai į bendrąsias patalpas patekti nebegalėjo, nepavykus susitarti su komercinių patalpų savininku. Suprasdami, kad vanduo gyventojams yra gyvybiškai svarbus, iki bus susitarta su M.Usoniu dėl patekimo į jo nuosavybę, laikinomis priemonėmis užtikrinome vandens tiekimą name – bendradarbiaujant su kitais to paties namo gyventojais suteikėme priėjimą prie šilumos punkto, kuriame įrengėme laikiną vandens paėmimo tašką; taip pat vieno buto gyventojams vandenį pristatėme laikinose talpose“, – 15min sakė K.Vanagas.

„Senamiesčio ūkio“ žiniomis, minėtas kaimynas bandė pakeisti įsigytų komercinių patalpų paskirtį į gyvenamąją, kuriam reikalingas daugumos gyventojų pritarimas. Tačiau kadangi sutikimo negavo, kaimynai įtaria, jog minėtas asmuo taip kerštauja: „Šiuo atveju ir gyventojai, ir administratorius yra tapę vieno asmens įkaitais. Iki šiol šiame name panašių atvejų nesame užfiksavę, tačiau kituose namuose senamiestyje tokių situacijų yra buvę, kai namo administratorius negalėjo įjungti šildymo gyventojams, nes šilumos punktas buvo įrengtas patalpose, kurios buvo privatizuotos.“

Tačiau, pasak Kęstučio Vanago, Vilniaus savivaldybė, leidusi privačiam žmogui privatizuoti patalpas, privalėjo užtikrinti, kad vandens punktas bus prieinamas visiems namo gyventojams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Vilniaus Rūdininkų g., kuriame du butai liko be jokio vandens
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Vilniaus Rūdininkų g., kuriame du butai liko be jokio vandens

„Kai patalpos, kuriose yra įrengti bendri inžineriniai tinklai (vandens, šilumos punktai), priklauso savivaldybei, gyventojai ir tarnybos gali laisvai patekti į jas, esant būtinybei (gedimui ar avarinei situacijai), tačiau patalpas įsigijus privačiam asmeniui, patekimas į jas tampa komplikuotas ir negalimas be savininko sutikimo. Šiuo atveju savivaldybei leidus privatizuoti patalpas, turėjo būti numatytos sąlygos, kad avarinės ar kitos tarnybos turėtų priėjimą prie bendrųjų inžinerinių tinklų. Nesant specialioms objekto pardavimo sąlygoms, bendrieji namo įrenginiai savivaldybės lėšomis turėjo būti iškelti į kitas namo patalpas. Dėl šios situacijos „Senamiesčio ūkis“ kreipėsi į savivaldybę su prašymu paaiškinti susiklosčiusią padėtį. Savivaldybės atstovai negalėjo paaiškinti priežasties, kodėl buvo priimtas būtent toks privatizavimo sprendimas“, – teigė jis.

Visgi kol kas „Senamiesčio ūkis“ nieko padaryti negali, gyventojams dar teks palaukti iki pirmadienio. Jei tuomet prie vandens punkto prieiti nepavyks ir situacija nebus išspręsta – bus kreipiamasi į teismą.

„Senamiesčio ūkio“ specialistai tarpininkauja bendraujant su gyventojais ir M.Usoniu nuo pirmo pranešimo apie vandens išjungimą registravimo, siekiant kuo greičiau išspręsti šią problemą. Su M.Usonio atstovu pavyko susitarti, kad pirmadienį „Senamiesčio ūkio“ specialistai ir namo gyventojas bus įleisti į patalpas išsiaiškinti, ar gedimas yra. Jeigu jis bus nustatytas, lokalizuosime jį nedelsiant, kad namui būtų galima kuo skubiau atstatyti vandens tiekimą. M.Usoniui atsisakius bendradarbiauti, problema bus sprendžiama teisminiu keliu“, – 15min sakė Kęstutis Vanagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius