-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventė Vilniuje: šimtai puošnių svečių ir originalios skrybėlaitės

Birželio viduryje Jungtinės Karalystės ambasados Vilniuje kiemelį kasmet užpildo elegantiškai pasidabinusios damos ir šventiškai atrodantys džentelmenai. Ne išimtis ir ši vasara – trečiadienio vakarą kelių šimtų svečių apsuptyje ambasadoje buvo šventiškai paminėtas 91-asis karalienės Elizabeth II gimtadienis.
Karalienės gimtadienio svečiai
Karalienės gimtadienio svečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ir nors tikroji karalienės gimimo diena – balandžio 21-oji, Jungtinė Karalystė šią šventę jau nuo senų laikų organizuoja vasarą. Tai bene didžiausia vasaros šventė ambasadoje, o tokiu metu ji organizuojama praktiniais sumetimais, mat šaltas metų laikas nepatogus paradams ir kitoms atvirame ore vykstančioms ceremonijoms.

Dar praėjusį savaitgalį karalienės gimtadienis buvo šventiškai paminėtas ir Londone. Tuomet į gatves išriedėjo tradicinis, nuo 1748 metų organizuojamas „Trooping for Colour“ paradas, britų karališkoji šeima kaip ir kasmet su šimtais tūkstančių sveikinosi modama iš Bakingamo rūmų balkono.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventė Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventė Vilniuje

Įprastai oficiali monarcho gimtadienio šventė nukeliama į antrąjį birželio šeštadienį, nors Lietuvoje ji kasmet vyksta savaitės viduryje.

Į Jungtinės Karalystės ambasadą Vilniuje trečiadienį plūdo šventiškai pasipuošę svečiai. Jau tapo įprasta, kad damos šiai progai iš spintų traukia ne tik dailias sukneles, bet ir originalius galvos apdangalus. Vienas svarbiausių britiško įvaizdžio akcentų – skrybėlė, šis aksesuaras tradicijas puoselėja dar nuo 1711 metų, kuomet Anglijoje buvo pirmą kartą surengtos Askoto žirgų lenktynės. Jose skrybėlė tapo būtina aprangos detale – to iki šiol reikalauja protokolas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventė Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Karalienės Elizabeth II gimtadienio šventė Vilniuje

Ne ką mažiau dėmesio įvaizdžiui skyrė ir vyrai – jie rinkosi puošnius kostiumus, savo aprangos eilutę paįvairino žaismingais aksesuarais.

Susirinkusius su švente pasitiko Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Andrew Johnas Pearce‘as. Jis paskelbė ir oficialią šventės pradžią.

„Iki tol, kol tapau ambasadoriumi, niekada nebuvau buvęs Lietuvoje. Niekada nebuvau buvęs ir Baltijos šalyse, todėl kai ėmiau ruoštis čia atvykti, Londone man sakė – gerai, pasiruošk lietpaltį, saulės šviesos lempą, tau jų prireiks. Tačiau tuo pačiu kiti kolegos diplomatai, kurie čia jau buvo, sakė, kad turėčiau džiaugtis čia atvykdamas. Kad Lietuva – tai puiki šalis tiek diplomatinio serviso prasme, tiek kai šalis. Ir dabar galiu patvirtinti, kad jie buvo teisūs – tai labai šarminga šalis“, – sakydamas kalbą dėstė ambasadorius.

Pasak jo, Didžioji Britanija šiuo metu išgyvena pokyčių kupiną periodą: šalį per pastaruosius mėnesius sukrėtė ne viena teroristų įvykdyta ataka, vyriausybė pradeda opias derybas dėl „Brexit“. A.J.Pearce‘as prisiminė ir karalienės kalbą, kurioje ji pateikė savo įstatymų projektus dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

„Mes esame fundamentalūs, stiprūs žmonės, todėl atlaikysime šį periodą“, – kalbėjo ambasadorius. Viešai pasveikinęs karalienę Elizabeth II jis paragino visus pakelti taurę už jos sveikatą.

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti daugybę diplomatų, verslininkų, kultūros ir pramogų pasaulio atstovų.

Įspūdingai karališkai šventei pasipuošė paramos fondo „Orfėjaus lyra“ vadovė Birutė Vizgirdienė ir Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos direktorė Laimutė Ona Užkuraitienė.

Stilingos viešnios nepraleido progos pasipuošti taip, kaip to reikalauja protokolas ir į ambasadoje vykusią šventę atvyko galvas papuošę specialiai šiam renginiui įsigytomis skrybėlaitėmis.

„Jau daugelį metų dalyvauju šioje šventėje ir labai džiaugiuosi, kad joje galima pasirodyti su skrybėlaite. Tik labai apgailestauju, kad ne visos moterys to paiso, manau, kad aprangos kodas – tai pagarba renginio šeimininkams, tai kultūros, gero tono klausimas. Juolab, kad Lietuvoje ne tiek daug progų yra, kai tą skrybėlaitę galima užsidėti“, – 15min kalbėjo ponia Laimutė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Birutė Vizgirdienė ir Laimutė Užkuraitienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Birutė Vizgirdienė ir Laimutė Užkuraitienė

Ji kasmet šiai progai stengiasi surasti naują skrybėlaitę. O jų savo drabužinėje ji turi nemažai. Nors, kaip pati sako, karts nuo karto dalį jų išdovanoja, todėl vienu metu įprastai Laimutė turi apie 20 jų, nors jei prisimintų visas, sako, skaičius siektų ir 100.

Pastarąją skrybėlaitę ji nusipirko dar balandžio mėnesį, viešėdama Ispanijoje. Ją Laimutė derino prie jau turimo, pačios sumodeliuoto drabužio ir jau tuomet žinojo, kaip puošis karalienės gimtadienio šventei.

Skrybėlaičių spintoje nemažai turi ir ponia Birutė. Ir nors tarp jos mėgstamiausių favoritės yra keturios, ji sako kiekvienai progai galėtų atrasti tinkamą.

„Man taip pat kiek apmaudu, kad Lietuvoje moterys dar bijo nešioti skrybėlaites, kitos sako, kad, štai, šukuoseną, sugadins. Juk yra tokių skrybėlaičių, kurioms tiesiog neįmanoma atsispirti“, – sakė Birutė. Šventei galvos apdangalą ji parsivežė iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Birutė ir Rimtautas Vizgirdos
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Birutė ir Rimtautas Vizgirdos

Tarp vakaro svečių buvo galima sutikti ir pastaruoju metu rečiau renginiuose besilankančią žurnalistę, kulinarinių laidų vedėją, knygų autorę Beatą Nicholson. Prieš tris mėnesius Beata susilaukė trečio vaiko, jos ir vyro, verslininko Tomo Nicholsono šeimą papildė sūnus Harrisonas.

Tačiau nors šiandien jai geriausias laiko praleidimas – namuose su šeima, Beata neatsisakė atvykti į Didžiosios Britanijos ambasadoje organizuotą šventę. Pasak jos, šis renginys – išskirtinis, o ji pati jaučia artimą ryšį su šia šalimi, juk Beatos vyras Tomas – britas.

Į karalienės gimtadienio minėjimo šventę ji atvyko pasipuošusi dailia persikinės spalvos suknele, prie jos priderino batelius, originalią, draugės iš Paryžiaus atvežtą delninukę.

Tuo tarpu galvą papuošė Tomos Jankauskaitės kurtu, gėlėmis dekoruotu lankeliu. „Labai mėgstu galvos aksesuarus. Manau, kad visoms moterims dažniau reiktų puošti galvą, plaukus – tai taip žavinga. O ir ši šventė išskirtinė, nedaug tokių progų“, – 15min kalbėjo ji.

Šioje šventėje Beata lankosi jau penktus metus iš eilės. „Šiam renginiui teikiu prioritetą. Didžioji Britanija man lyg antra šalis“, – prasitarė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Beata Nicholson
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Beata Nicholson

Šie metai jau nebe pirmi, kaip šventėje buvo galima sutikti ir Seimo narį Arvydą Anušauską, čia atvykusį su žmona Lina Anušauskiene. Kadangi karalienės gimtadienio minėjime Lina lankosi nebe pirmą kartą, šįkart, kaip pati sako, pasiruošti jai buvo paprasčiau.

Renginiui ji pasirinko ryškią vasarišką suknelę, plaukus papuošė juodu aksesuaru, kurį įsigijo viename iš Lietuvos butikų.

„Tokį papuošalą nėra lengva rasti, todėl moterys eina pas dizainerį, ieško sprendimų, kartais atsiveža iš užsienio. Aš radau Lietuvoje, nusprendžiau, kad jis man visi tiks“, – šyptelėjo Lina.

Rinkdamasi aprangą šventei ji taip pat paisė kodo, kaip pati sako, žinojo, kad skrybėlaitė ar koks nors galvos papuošalas čia – svarbus akcentas. „Tačiau skrybėlaitės man – per daug ekstravagantiška, todėl nusprendžiau pasipuošti kiek kuklesniu aksesuaru“, – apie savo įvaizdį 15min kalbėjo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina ir Arvydas Anušauskai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lina ir Arvydas Anušauskai

Nebe pirmą kartą šventėje dalyvavo ir socialinių mokslų daktaras, mados žinovas Eugenijus Skerstonas. Su Didžiosios Britanijos atstovybe Lietuvoje jį draugystė sieja jau seniai – Egenijui teko fotografuoti ambasados pastato interjerus, nemažai šių interjerų epizodų ir fragmentų yra ir jo išleistoje knygoje „Privatus Vilnius. Interjerai“.

„Anglijai jaučiu dideles simpatijas“, – 15min sakė Eugenijus ir netrukus, kaip tikras Prancūzijos kultūros mylėtojas, su šypsena pridūrė, kad Prancūzijai, vis dėlto, didesnes.

Kaip pats pasakoja, veikiausiai šie sentimentai Didžiajai Britanijai susiję su kadaise dažnomis jo kelionėmis į Londoną, kai jam teko dirbti pirmose Lietuvos avialinijose.

Tačiau šis kraštas jį domina ir dėl dar vienos svarbios priežasties – Anglija visais laikais buvo ir yra vyrų mados traukos taškas, o Londonas – mados sostinė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Skerstonas

„Kai pirmą kartą, dar pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės metais nuvykau į Londoną, negalėjau patikėti savo akimis, kad matau tuos gražiuosius angliškus kostiumus, nuostabius audinius – iki šiol tebesižaviu tuo vadinamu anglišku, klasikiniu stiliumi“, – sakė jis.

Į karalienės gimtadienio šventę Eugenijus atvyko pasipuošęs kostiumu iš angliško audinio, pavadinto „Velso princo langeliais“, kitaip – tartanu.

„Turiu ne vieną angliško stiliaus švarką, liemenę, man labai graži anglų vyrų apranga. Ji kilusi iš kaimiškos aplinkos, iš tokios provincijos terpės, tačiau ji nepaprastai įspūdinga, anglai siuvėjai yra nepaprastai aukštos meistrystės“, – 15min pasakojo pašnekovas.

Šventiškai renginiui pasipuošė ir čia pirmą kartą viešėjusi aktorė Janina Matekonytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Janina Matekonytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Janina Matekonytė

Ypatingam vakarui ji pasirinko žalios spalvos suknelę, prie kurios priderino galvos papuošalą.

„Galvos apdangalas yra gražus akcentas. Manau, kad svarbu laikytis tam tikrų tradicijų, todėl stengiausi pasiruošti“, – 15min sakė aktorė. Pasak jos, turime pagerbti kitos šalies tradicijas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Per karalienei skirtą paradą princas George'as nuobodžiavo: visai kaip jo tėtis vaikystėje

TAIP PAT SKAITYKITE: Karalienės Elizabeth II vyras princas Philipas paguldytas į ligoninę

TAIP PAT SKAITYKITE: Britanijos karalienės gimtadienio proga apdovanotas didvyris policininkas ir būrys garsenybių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius