-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kolegos ir bičiuliai gedi Daliaus Mertino: tai buvo dvasinis aristokratas ir nuoširdus aktorius

Ketvirtadienį, gegužės 4-ąją, užgeso aktoriaus Daliaus Mertino gyvybė. Skaudžią netektį išgyvena aktoriaus artimieji. Ši žinia sukrėtė visus, kurie pažinojo, bičiuliavosi, kartu kūrė ir dirbo su Daliumi Mertinu. Gegužės 21 dieną aktoriui būtų suėję 56 metai.
Dalius Mertinas ir Vaiva Mainelytė
Dalius Mertinas ir Vaiva Mainelytė / Luko Balandžio nuotr.

Atsisveikinimas su Daliumi Mertinu vyks gegužės 6 dieną Vilniuje. Laidotuvės – šeimos rate, Nidoje.

Šilti kolegų prisiminimai

Žinia apie aktoriaus netektį skaudžiai sukrėtė „Giminių“ režisierių Saulių Vosylių. D.Mertiną jis vadina „savo aktoriumi“, tuo, kurį pats užaugino, su kuriuo dirbo nuo pat pirmųjų serialo serijų 1993 metais.

„Tais metais mes susitikome, pakviečiau jį filmuotis, nes mums reikėjo doro, jauno, šviesaus vaikino girininko. Ilgai ieškojom ir pamačiau jį – tuomet iškart supratau, kad Dalius vaidins Saulių. Nuo 1993 metų iki pat dabar Dalius vaidino „Giminėse“, – 15min kalbėjo S.Vosylius.

Jis prisiminė, kad vos prieš porą savaičių buvo parodyta paskutinė „Giminių“ serija, kurioje dar praėjusių metų spalį filmavosi D.Mertinas.

„Dalius buvo labai šiltas, doras žmogus, buvo labai atsidavęs savo profesijai. Kaip aš sakau – degė ir sudegė savo profesijoje. Jis visuomet ruošdavosi filmavimams, buvo labai stiprus ir, jei taip galima sakyti, labai norėjo gyventi. Su liga Dalius kovojo iš visų jėgų ir iki galo tikėjo, kad viskas praeis. Jis visuomet buvo pasitempęs, tvarkingas, niekada sau neleisdavo pasirodyti silpnas. Spalį, kai su juo kalbėjome, jis sakė, kad viskas, jau baigtas gydymo kursas, kad kitąmet vėl dirbsim. Ir štai...“ – apgailestavo S.Vosylius.

Su liga Dalius kovojo iš visų jėgų ir iki galo tikėjo, kad viskas praeis. Spalį, kai su juo kalbėjome, jis sakė, kad viskas, jau baigtas gydymo kursas, kad kitąmet vėl dirbsim. Ir štai...

Šviesaus atminimo D.Mertinas – jo mokinys, kuriam režisierius niekuomet negailėjo gerų žodžių.

„Tai buvo vienas iš mano aktorių. Kaip ir Antanas Šurna. Pirmose serijose jis Angelę vaidinusią Iloną Balsytę išgelbėjo nuo vilkės, dabar, kai filmavome paskutinę sceną praėjus beveik 25 metams, jo scena taip pat buvo paskutinė su Ilona. Tai lyg atsisveikinimas, tapo labai simboliška. Tuomet dar filmavimo metu galvojom, kad aktoriai dar susitiks, o Dalius pasakė – manau, kad tai paskutinis mūsų susitikimas su ja.

Tuomet ir aš filmavimo aikštelėje kažką pajutau. Atrodė lyg žmogus ir tiki savimi, o mes dar pasidžiaugėme, kad jis puikiai atrodo, bet, matyt, pats jautė, kad kažkas ne taip. Labai, labai skaudu ir liūdna. Vienoje iš „Giminių“ serijų nuskambėjo frazė, jog neteisinga, kai tėvai turi laidoti vaikus. Šiuo atveju, labai skaudu ir neteisinga, kai tenka laidoti jaunesnius už save aktorius, Dalius iškeliavo ne laiku“, – prisiminimais dalijosi S.Vosylius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Vosylius ir Vytautas Rumšas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Vosylius ir Vytautas Rumšas

15min sužinojęs apie kolegos mirtį susijaudinęs aktorius Vytautas Rumšas vyresnysis vos rinko žodžius: „Dalius buvo tvirtas žmogus. Kiek supratau, norėjęs labai gyventi.“

Jis D.Mertiną apibūdino kaip dvasinį aristokratą ir nuoširdų aktorių.

Vaiva Mainelytė kalbėdama apie D.Mertino mirtį vos tramdė ašaras, jis buvo jos geras kolega ir puikus bičiulis.

„Mus daug metų siejo „Vaidilos“ teatras, „Giminės“, todėl Dalių visuomet širdy laikiau kaip patį geriausią ir gražiausią žmogų. Ką padarysi – ir gerus žmones Dievulis pasiima. Tai baisi netektis. Pastaruoju metu jau buvo aišku, kad jam nedaug liko, mintyse Dievuliui padėkojau, kad nebeleido jam kentėti, kaip jis kentėjo“, – kalbėjo aktorė.

Apie D.Mertiną ji atsiliepia pačiais gražiausiais žodžiais, tai darbštus, pareigingas žmogus, niekada į aikštelę neateidavęs užriesta nosimi, visuomet, kaip ji sako, pasiruošęs ir išmokęs tekstą.

Luko Balandžio nuotr./Dalius Mertinas ir Vaiva Mainelytė
Luko Balandžio nuotr./Dalius Mertinas ir Vaiva Mainelytė

„Jei kokios pagalbos reikdavo, jis visuomet ištiesdavo ranką. Dėka jo ir tas teatras buvo kitoks – jis labai daug padėjo. Dalius ir šeimai buvo labai rūpestingas, labai vaikus mylėjo, taip gražiai kalbėdavo apie Laimą... Prisimenu, kad taip džiaugsmingai sveikino mane, kai man gimė pirmas anūkas! Tuomet jis jau buvo senelis...

Vis netenkam ir netenkam. Ateina laikas, bet nenori susitaikyti, kad brangiausi, artimiausi žmonės išeina. Per šiuos metus tiek daug mano žmonių išėjo. Ir mamytė, ir brolis, ir artimiausi mano partneriai, ir Šurna... Negailestingai pašlavė ponia giltinė“, – graudindamasi kalbėjo V.Mainelytė.

Aktorė išreiškė gilią užuojautą D.Mertino šeimai – žmonai Laimai Mertinienei, vaikams Dominykui, Mykolui, Laimai Barborai.

Viena artimiausių jo kolegių filmavimo aikštelėje buvo aktorė Ilona Balsytė. Kalbėdama apie D.Mertiną ji sunkiai rinko žodžius, žinia apie mirtį ją tiesiog pribloškė.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Ilona Balsytė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Ilona Balsytė

„Labai daug dirbome kartu „Giminių“ seriale, visus 24 metus. Tiesiog neturiu žodžių, labai sunku kalbėti... Mes žinojome, kad Dalius serga, tačiau jis turėjo vilties dar filmuotis ir šią vasarą“, – 15min sakė ji.

I.Balsytė Dalių Mertiną vadina itin atsakingu žmogumi, kuris visuomet ruošdavosi filmavimams, labai norėjo filmuotis. Jis labai mylėjo aktoriaus darbą, o ir darbas su juo visuomet vykdavo sklandžiai“, – sakė aktorė.

Su D.Mertinu jiedu buvo bičiuliai ir už filmavimo aikštelės ribų. Kaip I.Balsytė sako, dirbdami kartu praleisdavo tiek daug laiko, kad nori nenori susidraugavo.

Drauge su D.Mertinu teko dirbti ir dainininkei Rūtai Ščiogolevaitei, kartu jie filmavosi „Giminėse“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Ščiogolevaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Ščiogolevaitė

„Prisimenu jį kaip puikų bendradarbį. Džiaugiausi, kad jis buvo labai geranoriškas, mane, kaip jauną aktorę, labai palaikydavo. Buvo daug įvairiaspalvių scenų, filmuotis kartu man buvo viena iš gražiausių patirčių, todėl ši žinia mane pritrenkė“, – 15min kalbėjo ji.

Aktorių Saulių Siparį sukrėtė žinia apie kolegos D.Mertino mirtį.

„Mes su Daliumi labai daug bendravom, beveik visą mūsų gyvenimą. Filmuodavomės serialuose kartu. Jis buvo labai keistas ir mūsų bendravimas buvo keistas. Jis labai šiltas žmogus, jis turėjo kažkokią svajonę – aš niekada negalėjau to iššifruoti. Turbūt mes visi turime savą svajonę – dar kažką padaryti. Jis kažko laukė. Man visada atrodė, kad jis buvo laukimo būsenos. Dalius buvo labai jautrus žmogus. Man susidarė įspūdis, kad jam vis buvo per mažai, kad jis norėtų daugiau padaryti. Serialuose atliekami vaidmenys jam buvo per ankšti, jam norėjosi daugiau. Jis norėjo realizuoti save, savo potencialą, kurį tikrai turėjo. Aktoriaus profesija yra sudėtinga. Net baisi. Yra aplinkybės ir kaip jos sukrenta, kaip kortos – jei kortos tau palankios, tu išloši, suvaidini TĄ vaidmenį“, – sujaudintas kalbėjo S.Siparis.

Televizijos laidų vedėjai Eglei Daugėlaitei žinia apie aktoriaus D.Mertino mirtį buvo lyg lietus iš giedro dangaus.

„Prieš keletą metų man yra tekę vesti renginį su Daliumi. Tada, kiek pamenu, atrodė, kad jis jaučiasi gerai. Bet laikas bėga... Malonumas, kad gyvenime teko pažinti šį aktorių, kad mes susitikome darbe. Kartu teko dainuoti, ko niekada nebuvau anksčiau dariusi. Jis man puikiai asistavo. Didžiausia užuojauta šeimai“, – kalbėjo E.Daugėlaitė.

LRT nuotr./Eglė Daugėlaitė ir Dalius Mertinas
LRT nuotr./Eglė Daugėlaitė ir Dalius Mertinas

Dainininkas Merūnas Vitulskis apie aktorių D.Mertiną negailėjo gerų žodžių.

„Jis buvo labai komunikabilus, šviesus žmogus. Puikus menininkas, geranoriškas, labai aukštos klasės diplomatas, su visais rasdavo bendrą kalbą. Žinia apie jo mirtį mane pribloškė... Jaunas mirė“, – sakė M.Vitulskis.

Luko Balandžio nuotr./Dalius Mertinas ir Merūnas Vitulskis
Luko Balandžio nuotr./Dalius Mertinas ir Merūnas Vitulskis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius