Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažiau pramogų, bet daugiau papuošimų ir šviesų: pasigrožėkite kalėdiniu Vilniumi

Nors iki didžiųjų metų švenčių liko trys savaitės, šalies sostinėje jau pilna šventinių puošmenų. Dekoracijų gausa ir ryškumu tikimasi kompensuoti dėl pandemijos atšauktas pramogas, tad kalėdinę nuotaiką skleidžia ne tik savaitgalį Katedros aikštėje įžiebta eglė, bet ir mirgantys papuošimai gatvėse, lemputės ant pastatų ar medžių šakų. Kalėdiniu Vilniumi kviečia pasigrožėti ir 15min.
Kalėdiniai papuošimai Vilniuje
Kalėdiniai papuošimai Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

2020-ųjų „Kalėdos sostinėje“ dėl pandemijos kitokios – atsisakyta kalėdinės 3D pasakos, Kalėdų traukinuko, Kalėdų miestelių, Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės, Kalėdinio dizaino skvero. Visi jie sutraukdavo tūkstantines minias žmonių, kur kontroliuoti atstumų laikymąsi būtų itin sudėtinga, be to, didžioji dalis renginių apskritai yra laikinai uždrausti.

Užtat šiemet sostinėje – daugiau šviesos ir papuošimų visame mieste. Atsvara visus ribojančiai realybei tapo didžiulis dėmesys Vilniaus puošybai, šviesos dekoracijoms, bendruomenių kūrybiškumui ir pastarosiomis dienomis vis gimstančioms originalioms alternatyvių Kalėdų idėjoms.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Odminių skveras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Odminių skveras

Vilniečiai dar per pirmąją koronaviruso bangą parodė, jog sugeba susitelkti pačiu sudėtingiausiu laikmečiu ir įjungia visą savo kūrybiškumą. Anot savivaldybės, šios Kalėdos sostinėje išties šviesesnės, arčiau namų ir siūlo įvairių alternatyvų.

Vilniečių ir miesto svečių laukia daug šventinių papuošimų visame mieste – nušvito ne tik Senamiestis ir centras, kur įžiebta Katedros, o netrukus nušvis ir Rotušės eglė, Lukiškių aikštės medžių masyvai, Odminių skvero medžių lajos, Šventaragio slėnio centrinė dalis, Vingio parko prieigos nuo Čiurlionio gatvės, bet ir atokiau nutolusių rajonų erdvės arčiau namų.

Pasigrožėkite kalėdiniu Vilniumi:

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet pirmąkart buvo paskelbusi konkursą šventinės gatvių puošybos profesionalams, kuriame renkant laimėtoją buvo skaičiuojami ir visuomenės apklausos balsai, lėmę 50 proc. galutinio įvertinimo. Gyventojai savo balsus galėjo atiduoti specialiai tam sukurtoje internetinėje platformoje 15min portale.

Konkursą laimėjusiai įmonei vilniečiai atidavė net 9126 balsų. Vilniečių ir komisijos sprendimu, konkursą laimėjusi UAB „Adam Decolight“ už naują šių vietų šventišką išpuošimą: Gedimino pr., Konstitucijos pr., Rotušės a., Vokiečių g., Vrublevskio g., Šventaragio g., Pilies g., Stiklių g., Aušros Vartų gatvė nuo Šv. Teresės bažnyčios iki Aušros Vartų koplyčios, Aušros Vartų gatvė ties Basanavičiaus paminklu, Gariūnų g. (nuo Gariūnų turgaus iki tilto per Nerį), Savanorių pr., Ukmergės g. (nuo Tarandės g. iki šviesoforo ties M. Lietuvio g.), Molėtų pl. (nuo Skersinės g. iki Mokslininkų g.), Nemenčinės pl. (nuo Svajonių g. iki O. Milašiaus g.), Dariaus ir Girėno g. (nuo Eišiškių pl. iki Kapsų g.) bei Galvės g. (nuo Žarijų g. iki Kirtimų g.). Metams tam skirta daugiau kaip 179 tūkst. Eur. Puošybos konkursą įmonė laimėjo trejiems metams.

Šeštadienį Katedros aikštėje buvo įžiebta ir pagrindinė Vilniaus eglė. Šiemet ji – lyg siurrealistinis paveikslas, kurio transformacijos įtraukia ir pasakoja savitą kalėdinę istoriją, atveria viduje slypinčią staigmeną. Atidžiai įsižiūrėję pamatysite, kad sujungus nuo centrinės eglės dalies žaismingai atitrūkusias keturkampes dalis, galima išvysti dar vieną 12 metrų skersmens eglės figūrą.

Pasigrožėkite Vilniaus Kalėdų egle:

Kalėdų eglė Katedros aikštėje – moderni 26 m pločio ir 24 m aukščio spalvinga kompozicija. Metalo konstrukcijų instaliaciją gaubia net 6000 natūralių kvepiančių eglišakių, kurias puošia beveik 4 km dinamiškai spalvas keičiančių RGB girliandų, 800 vnt. sidabro spalvos žaisliukų bei 150 kvadratinių metrų spindinčių veidrodžių.

Ši Kalėdų eglė stebina ne tik išore ne mažiau įspūdingas ir jos vidus. Eglės konstrukcijų išdėstymas atveria kelias veidrodžiais spindinčias erdves, o instaliacijos viduje laukia staigmena, kuri yra visiškai priešinga išorės įvaizdžiui.

Čia pasitinka klasikinė, senovinėmis puošmenomis išdabinta gyva eglutė, kuri sukuria jaukią Kalėdų namuose atmosferą. Lyg kelionėje laiku perkelia į praėjusį šimtmetį, primeną senąsias tradicijas.

Vilnius šiemet eglei išleido apie 95 tūkst. eurų, miesto papuošimams – apie 180 tūkst., o „Kalėdos sostinėje“ programai skirta 280 tūkst. eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Sostinės Katedros aikštėje įžiebta siurrealistinė Kalėdų eglė: pretenduoja tapti gražiausia Europoje?

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje įžiebtas aukščiausias kalėdinis vainikas Lietuvoje

TAIP PAT SKAITYKITE: „Cukrinė“ eglė nušvito Kauno Rotušės aikštėje: saldų įžiebimą lydėjo griausmingi fejerverkai

TAIP PAT SKAITYKITE: Kauno kalėdinė eglutė įžiebta įspūdingame koncerte su fejerverkais visame mieste

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius