Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pas Joną Gasiūną studijavęs Emilis Vėlyvis: „Mano konfliktas su juo užsimezgė nuo pirmo kurso“

Nuo Vilniaus dailės akademijos Tapybos katedros dėstytojo elgesio kentėjo ne tik moterys. Jis nederamai elgėsi ir su čia besimokiusiais studentais. Vienas jų – režisierius Emilis Vėlyvis, kuris viešai prakalbo apie tarp jų tvyrojusią įtampą universitete.
Ramūnas Rudokas, Emilis Vėlyvis
Ramūnas Rudokas, Emilis Vėlyvis / Audriaus Solomino nuotr.

Savo pasakojimu, ką teko patirti Vilniaus dailės akademijoje, Emilis Vėlyvis dalijasi ir su 15min skaitytojais.

„Mano aplinkos žmonės nepraleidžia klausimo:

– Tu gi iš VDA, tau dėstė Gasiūnas?

Atsakau – Taip, aš iš VDA ir man dėstė tas b***.

Paprastai užtenka tokio atsakymo, kad daugiau nekiltų klausimų, ar šioj garsioj istorijoj yra daugiau tiesos ar ne. Tik vėliau seka tarsi smalsus teiginys – ir tu, ir visi kiti girdėjo apie jo bajerius su mergom!?

– Aš ne tik girdėjau, bet ir mačiau.

Mergos mergom, bet Gaskos (taip jį tuo metu vadino) liguistai nuožmus terorizmas bendravime buvo jau daug ką už*****. Esmė buvo paprasta – arba tu pritampi prie jo, arba ne. Aš buvau iš pastarųjų. Mano konfliktas su juo užsimezgė jau nuo pat pirmo kurso ir periodiškai tesėsi šešerius metus, kas kainavo nemažai šūdinai bjaurių emocijų. Ir tik dėl to, kad buvau kitoks.

Esmė buvo paprasta – arba tu pritampi prie jo, arba ne. Aš buvau iš pastarųjų

Vieni studentai jo bijojo, kiti, reikia pripažinti, jautė patologinės sielos artumą, o dalis laikėsi neutraliai. Bet tuo metu buvo sunku suvokti, kam gali patikti šizofreniniai menkystos kliedesiai, kuriais buvo tarsi oficialiai žavimasi? Ir tai toli gražu nebuvo kažkokia asmeninė meno filosofija, o panašiau skambėjo į perp**** poeto demagogiją.

Jis nepakęsdavo asmenybių, kitokios pasaulėžiūros, ne „tokio“ tapybos stiliaus ir žinoma, gero, stipraus ir taiklaus jumoro. Visi kurie gebėjo ironiškai replikuoti Gasiūno skiedalus, tapdavo grėsme jo autoritetui. Vienu žodžiu, tipinis praščiokėlis.

Kartą, kai Gasiūnas bandė peržengti privatumo ribas, esu pasakęs – ats**** n*****, nes per***** jaba*****. Nuo to momento jis laikėsi atokiau nuo merginų, su kuriomis aš bendravau.

Nuo to momento jis laikėsi atokiau nuo merginų, su kuriomis aš bendravau

Negalėdamas tiesiogiai man pakenkti, tai darė per savo stukačius ir chlopčiukus, kaip Nemeikšis, Čiarapas ir pan. Tiesiog smukdė ant pažymių.

Aš nebuvau paklusnus, pavyzdingas ir lojalus sistemai studentas. Greičiau priešingai – chuliganavotas snarglius. Bet tai, tikėtina, ir lėmė, kad Gasiūnas laikėsi atokiau nuo manęs, nes paprasčiausiai bijojo prarast paskutinius dantis. Buvau prisižadėjęs, kad po magistro studijų savaime pasigausiu jį tamsiam šanchajaus skergatvyje. Bet taip jau atsitiko, kad per šešiolika metų nuo studijų pabaigos, taip jo ir nesutikau.

Vienu žodžiu. Gerai suprantu ir labai gaila tu kolegų, kurie žymiai labiau negu aš, nepelnytai patyrė šito gan**** „pedagoginį talentą“.

Nežiūrint į tai, VDA buvo ir neabejoju kad yra talentingų, puikių ir net kilnių dėstytojų. Ta proga prisiminiau P.R.Vaitekūną. Mano laikais buvusį tapybos katedros vedėją. Tik jo dėka, ir didelei Gasiūno pagiežai, aš sėkmingai baigiau magistro studijas. Tiek trumpai.

P.S. Čia tau, s**** už Audrių Balaišį (Henka)“, – rašė Emilis Vėlyvis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Emilis Vėlyvis

15min primena, kad prieš kelias dienas tinklaraštyje „Akadės paslaptis“ studentės paviešino istorijas apie Tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą. Sekant jų pavyzdžiu, į viešumą kyla vis daugiau čia studijavusių žmonių pasakojimų.

Penktadienį diplomuota menininkė Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė taip pat tikino, kad Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš studentus.

„Meno lauke, tapybos lauke jis – įtakingas žmogus, bent jau buvo tuo metu. Todėl vėliau dėl išviešintų situacijų prasideda žiaurus persekiojimas dėl darbų, žlugdymas, kaip yra tapoma, sakoma, kad tu neturi talento. Yra atviras psichologinis smurtas. Dėl to žmonės, studentai, ilgą laiką nekalbėjo garsiai“, – 15min kalbėjo buvusi VDA Tapybos katedros studentė, čia baigusi bakalauro ir magistro studijas.

Apie tą patį kalbėjo ir menininkė, žinoma performansų kūrėja Monika Dirsytė. Dailės akademijoje studijavusi moteris prisipažino taip pat sulaukusi dėstytojo dėmesio – jis pašiepdavo ne tik jos darbus, bet ir asmeninį gyvenimą.

„Jonas Gasiūnas nuolat mane engdavo, nesuteikė patalpų tapyti, taip pat skleidė melagingus gandus. Labiausiai jį siutino mano ir Oskaro Koršunovo draugystė“, – pasakojo ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Monika Dirsytė tikina – Jonas Gasiūnas engė ir ją: „Labiausiai jį siutino mano griežtas „ne“

Tiesa, atsirado ir ginančių šį dėstytoją. Viena iš jų – juvelyrė Jurga Lago. Anot jos, šis skandalas primena viešą susidorojimą su žmogumi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jurga Lago – apie Jono Gasiūno seksualinį skandalą: „Laikau tai viešu susidorojimu“

Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Jonas Gasiūnas jau pasitraukė iš Vilniaus dailės akademijos. Tai patvirtino Vilniaus dailės akademijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Marius Dirgėla: „Šiandien buvo pokalbis su rektoriumi, [J.Gasiūnas] parašė prašymą atleisti iš darbo savo noru, motyvuodamas tuo, kad susidariusi situacija kenkia jo asmeniniam įvaizdžiui ir akademijos gerovei. Tačiau jis pareiškė, kad situaciją sieks paneigti ir savo garbę apginti, o kai tik tai padarys planuoja grįžti į akademiją.“

Nepaisant to, kad J.Gasiūnas pasitraukė iš užimamų pareigų, kaltinimai seksualiniu priekabiavimu, pasak M.Dirgėlos, bus tiriami ir toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius