-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmųjų Lietuvoje tverko pamokų mokytoja Gintarė Šulčiūtė: „Tai nėra tik vulgarus šokis“

Socialinių tinklų vartotojai prieš daugiau nei porą savaičių buvo pakviesti į pirmąsias Lietuvoje tverko (ang. „twerking“) pamokas. Anot mokymus vedančios Gintarės Šulčiūtės, susidomėjimo tiek feisbuke, tiek realiame gyvenime šiuo laikotarpiu netrūko. Šia proga šokio meistrė 15min sutiko papasakoti apie tverko specifiką, kilmę, pritaikymą skirtingose šalyse ir situaciją Lietuvoje.
Gintarė Šulčiūtė
Gintarė Šulčiūtė / E-VISUALS ir Aistės Kirsnytės nuotr.
Temos: 1 Šokiai

Meilę šokiui išpažįstanti Gintarė Šulčiūtė šokių aikštelėje sukasi jau nuo mažens. „Šoku turbūt nuo pirmos klasės. Daugiausia šokau gatvės šokius, hiphopą, kartais eksperimental, šiek tiek show dance“, – kalba Gintarė.

Visgi į šokių repertuarą įtraukti ir tverką, kurio Lietuvoje iki šiol dar atskirai niekas nemokė, mergina nusprendė apsilankiusi Jamaikoje.

„Tai turbūt buvo galutinis taškas, kai aš jau labai realiai ir gyvai pamačiau šitą šokį ir tiesiog pati pradėjau tuo užsiimti“, – pasakoja tverko mokytoja.

Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė
Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė

Kaip tikina Gintarė, jamaikietiškas tverkas ją sužavėjo, o pačiai pramokus šokio, pasiūlymų vesti pamokas sulaukdavo, tačiau vis atsisakydavo.

„Galbūt nesijaučiau tam pasiruošusi, nesijaučiau pakankamai profesionali, kad galėčiau tai daryti, nes mokyti šokti – labai atsakingas darbas, – svarsto Gintarė. – Dabar esu tam visiškai pasiruošusi.“

Prie to, kad dabar Gintarę galime išvysti mokančią kitus, anot jos pačios, prisidėjo ir aplinkinių įtaka.

„Iš tikrųjų, aš galbūt ir pati nebūčiau išdrįsus, bet mano vaikinas, kai mes kartu buvome Jamaikoje, pamatė, kaip ten šoku“, – sako Gintarė ir priduria, kad vaikino pastebėtas talentas jai suteikė drąsos.

Tverko pamokos akimirkos – galerijoje:

Į treniruotes traukia ir vaikinai

Nors, kaip sako tverko mokytoja, kritikos, pašaipų ir blogų pasisakymų tverko šokėjai sulaukia daug, šiuo metu daugiau yra pozityvios nuomonės, ypač po pirmųjų dviejų pamokų. „Yra labai daug palaikymo iš mano draugų, iš aplinkinių“, – džiaugiasi mergina.

Tiesa, pati Gintarė labai stengiasi prisidėti prie to, kad tam tikri stereotipai ir išankstinės nuostatos jau pirmųjų pamokų metu būtų panaikinti.

Joanos Suslavičiūtės nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka
Joanos Suslavičiūtės nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka

„Vakarykštėje pamokoje padariau skaidres ir bandžiau panelėms, kurios atėjo į pamoką, papasakoti istoriją, ištakas, rūšis, kur buvo pastebėti pirmieji tverko judesiai“, – teigia Gintarė ir prasitaria, kad į pirmąjį jos seminarą atvyko 20 žmonių, o antrajame buvo bene dvigubai daugiau.

Anot G.Šulčiūtės, susidomėjusiųjų nauja Lietuvoje šokio sritimi nenumaldomai daugėja. Tiesa, tarp jų yra ir vyriškos lyties atstovų.

„Domėjosi ir vaikinai, bet jiems gal dar šiek tiek nedrąsu“, – kalba mergina. Kaip ji pati pasakoja, pirmoje pamokoje buvo pora vaikinų, vienas jų buvo japonas.

Pauliaus Samoškos nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka
Pauliaus Samoškos nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka

„Antroje pamokoje vaikinų nebuvo, bet du žadėjo ateiti ir dar vienas man parašė, bet parašė labai vėlai, prieš pat pamoką, todėl aš nespėjau jam atrašyti“, – tikina Gintarė ir priduria, kad į trečiąją pamoką žadančių užsukti vaikinų yra bent pora.

Didesni sėdmenys – sėkmės garantas

Paklausta, ar reikia specialių fizinių formų, o galbūt ir specialaus pasirengimo tam, kad būtų paprasčiau šokti tverką, Gintarė žodžių į vatą nevynioja: „Kuo didesnis užpakalis, tuo tverkinti yra lengviau.“

Nors, kaip ji sako, tverkinti gali bet kas, vis dėlto tverkas atrodys geriau, jei bus atliekamas figūringo asmens.

Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė
Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė

„Ant užpakalio esant arba daugiau raumenų, arba daugiau riebaliuko, jis tiesiog atrodo didesnis ir efektyvesnis, nes tverko pagrindinis elementas yra užpakalio kratymas. Bet išmokus techniką, išmokus valdyti dubenį, dubens raumenis, tačiau ne tik juos valdyti, ne tik įtraukti, bet ir atpalaiduoti, tverkinti gali bet kas“, – mano šokio mokytoja.

Anot Gintarės, toks sėdmenų dydis iš esmės gali būti kontroliuojamas, tad ne tokie figūringi žmonės neturėtų išsigąsti. „Nesvarbu, kokio dydžio yra užpakalis – jeigu yra tikslas turėti didelį užpakalį, tai yra visiškai įmanoma“, – teigia Gintarė. Tam ji turi specialių patarimų.

Kaip pasakoja šokio mokytoja, užsiauginti dubens zonoje įmanoma tiek raumenų, tiek ir riebalų.

Vaizdo medžiaga iš pirmosios tverko pamokos:

VIDEO: Pirmasis Gintarės Šulčiūtės tverko seminaras

„Tiesiog auginant užpakalio raumenis reikia įdėti šiek tiek daugiau darbo nei auginant raumenis ant kojų arba rankų. Riebalus taip pat galima užsiauginti, tačiau čia atsiranda kitų problemų, pavyzdžiui, celiulitas. Jo irgi gali nebūti, tačiau turi atsirasti kitas įprotis – masažuoti užpakalį ryte ir vakare su masažuokliu“, – patarimus dalija šokio mokytoja.

Anot merginos, apskritai, dubens zona žmogaus kūne yra rečiausiai ir mažiausiai judinama zona, todėl savaime ji yra mažiausiai išlavinta zona.

„Taip pat mes labai daug sėdime, užspaudžiame užpakalio nervus, užpakalio raumenis, tas užpakalis nestangrus, tiesiog kietas, ir mums dėl to dubens užspaudimo, dėl to reto naudojimo savo gyvenime (dubenį naudojame sekso metu ir dar keliais atvejais, pavyzdžiui, šokant bačiatą) tverką šokti tikrai yra nelengva, jeigu tai nėra įgimta“, – pasakoja Gintarė.

Joanos Suslavičiūtės nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka
Joanos Suslavičiūtės nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka

Tverko mokytoja iškart patikslina, ką turėjusi minty, teigdama, jog tai „įgimta“. Anot jos, tai daugiau lemia kultūrinė aplinka ir įpročiai.

„Pavyzdžiui, Dramblio Kaulo Krante ar kitose šalyse žmonėms tai yra vos ne tradicinis šokis, todėl jiems, aišku, nebus taip sunku šokti, – teigia mokytoja. – Kalbant apie Lietuvą – taip, mums yra sunku šokti ir apskritai mums valdyti dubenį nėra lengva, nes tai nėra įgimta.“

Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė
Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė

Užsienyje vaikai tverkina nuo mažens

„Kiekviena kultūra tverką traktuoja skirtingai, – tikina tverko mokytoja. – Pavyzdžiui, Amerikoje tai yra daugiau striptizo klubuose naudojamas šokis.“ Čia Gintarė priduria, kad net ir toks pasirinkimas nėra blogai, nes striptizo šokis yra gražu, jei šokėjos tai daro su didele meile ir džiaugsmu.

Vis dėlto, kaip pasakoja mergina, kitose kultūrose tverko elementas neturi nieko bendra su striptizu.

„Su Afrika yra dar kitaip – kaip mes Lietuvoje turime savo tautinius šokius, taip tverko elementai yra jų tautiniuose šokiuose. Bandau šitą dalyką papasakoti žmonėms ir parodyti, kad tai nėra tik vulgarus šokis“, – teigia tverko mokytoja.

Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė
Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė

„Tokiose šalyse, kaip JAV, Ukraina, Ispanija ar Rusija, jau seniai labai daug šoka tverką, todėl ir turi kitokį požiūrį“, – užsimena Gintarė. O štai Lietuvoje, pasak pašnekovės, mes matome tik dar jo užuomazgas, todėl atitinkamai skiriasi ir požiūris.

„Na, bet, matyt, čia ne vienintelė sritis, kuri į Lietuvą atėjo pavėluotai. Čia dažniausiai didžioji dalis dalykų ateina šiek tiek vėliau nei kažkur kitur“, – šmaikštauja Gintarė.

„Ispanijoje tverką žmonės šoka nuo 7-erių iki 80-ies metų“, – apie užsienio pavyzdžius pasakoja šokio mokytoja. Kaip ji pati sako, ši kultūros muzika labai tinka tverko šokiui, tad tai, jog šoka turbūt kas antras, labai nestebina.

Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė
Aistės Kirsnytės nuotr./Gintarė Šulčiūtė

„Galbūt būtų galima sakyti, kad Ukrainoje ir Rusijoje tverkas plačiai naudojamas ne tik treniruotėse, bet ir reklamose, vaizdo klipuose, koncertuose, pasirodymuose ir kitur, todėl labai akcentuojamas muzikalumas bei stengiamasi jį atlikti labai techniškai“, – apie kultūrines šokio interpretacijas pasakoja šokėja.

Mergina įsitikinusi – tverko pobūdis priklauso nuo to, kaip tam tikra šalis jį priima, kaip pristato. „Todėl iš esmės visų pirmiausia tai nėra vien tik vulgaru“, – dar kartą pabrėžia Gintarė.

Pauliaus Samoškos nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka
Pauliaus Samoškos nuotr./Gintarės Šulčiūtės tverko pamoka

Paklausta apie tai, kodėl pasirinko būtent tokį mokytojos kelią, šokėja tvirtai teigia – tai yra dėl kilnaus tikslo.

„Manau, kad žmonių misija šioje žemėje yra padėti, pamokyti kitus ir gyventi ne tik dėl savęs. Pastaruoju metu užsiiminėjau ir tverku, ir hiphopu, bet pajaučiau, kad žmones norėčiau supažindinti būtent su tverku ir parodyti, kad tai nėra tik užpakalio kratymas, kad tai yra kur kas daugiau, kad tai yra labai gražus šokis, kuris gali labai daug ką pasakyti“, – pasakoja Gintarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius