Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaisro Rumšiškėse muziejaus teritorijoje festivalių nebebus

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Rumšiškėse vykusio muzikos festivalio „Granatos Live“ metu užsiliepsnoję du Liaudies buities muziejaus pastatai sudegė iki pamatų. Laimei, šie buvo atokiau nuo kitų sodybų – ugnis būtų pasiglemžusi ir daugiau muziejaus eksponatų.
Sudegė du Rumšiškių muziejaus pastatai
Sudegė du Rumšiškių muziejaus pastatai / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Tokio gaisro čia nėra buvę per pusšimtį metų“, – tikina muziejaus atstovai kol kas spėliodami ugnies įsiplieskimo priežastis. Ir patikina – nuo šiol Rumšiškėse panašiems renginiams durys bus užvertos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Festivalyje „Granatos Live“ kilo gaisras: sudegė du Rumšiškių muziejaus pastatai

Muziejaus direktoriaus pavaduotojas bendriesiems ir ūkio reikalams Antanas Andriulaitis čia dirba daugiau nei dešimt metų, tačiau tokį gaisrą, koks kilo sekmadienio naktį, jis matė pirmą kartą. Jau nuo paryčių jis budi įvykio vietoje ir iki šiol negali patikėti, jog nuo 1974-ųjų stovėję pastatai per naktį virto pelenais.

15min/Roko Kazakevičiaus nuotr./Gaisras Rumšiškėse
15min/Roko Kazakevičiaus nuotr./Gaisras Rumšiškėse

„Sudegė absoliučiai viskas, liko tik pamatai. Dabar čia dirba ugniagesiai, kiekvieną pagaliuką sudegusį čiupinėja, varto, žiūrinėja – ieško priežasties, kodėl visa tai galėjo užsidegti“, – 15min pasakojo A.Andriulaitis.

Kalti fejerverkai?

Ir nors tiksli gaisro priežastis kol kas dar nėra žinoma, A.Andriulaitis beveik neabejoja, kad dėl to kalti fejerverkai. Esą ugnis muziejaus teritorijoje įsiplieskė netrukus po to, kai festivalio „Granatos Live“ dangų nušvietė pirotechnikos šou.

Pasak pašnekovo, svarstoma ir padegimo versija, tačiau ji kol kas skambėtų neįtikėtinai, neva čia dirbo griežta apsauga, kuriai jis priekaištų neturi. „Apsauga puikiai dirbo, prasprukti į muziejaus teritoriją buvo neįmanoma. Aišku, kol kas tiksliai negalime žinoti, bet kad čia padegimas – nenorime tikėti. Manau, kad pagrindinė priežastis fejerverkai“, – 15min sakė direktoriaus pavaduotojas.

Pagrindinis festivalio veiksmas vyko kiek atokiau, o prie muziejaus pastatų festivalininkai nebuvo prileidžiami, teritorija buvo atitverta, todėl taip pat keliama ir pašalinio, „Granatos Live“ renginyje nedalyvavusio padegėjo versija.

„Nesinori tikėti, kad kas nors specialiai tą padarė. Veikiausiai tai tik incidentas. „Granatos Live“ čia vyksta jau penktus metus, nieko panašaus nėra buvę, viskas praeidavo sėkmingai“, – sakė A.Andriulaitis.

Daugiau festivalių čia nebebus

Tačiau jis jau dabar kategoriškai teigia – šešto karto čia nebus, muziejus į savo teritoriją nebeįsileis nei „Granatos Live“, nei jokio kito festivalio, čia esą vyks tik paties muziejaus renginiai.

„Atsakingai pasakau – daugiau jokių festivalių. Neįsileisime nė vieno, čia vyks tik mūsų renginiai, tokie kaip, pavyzdžiui, Užgavėnės. Tokie, kurie tinka šia aplinkai. O kitų čia tikrai nebeleisiu ir į kalbas nesileisiu“, – patikino A.Andriulaitis.

Pastatai stovėjo 40 metų

Abu sudegę pastatai – atskira, vadinama Vabalų sodyba, kurioje buvo eksponuojami su Mažąja Lietuva susiję eksponatai. Jie buvo statyti maždaug 1974 metais, praėjus maždaug dešimtmečiui nuo to, kai buvo atkurtas pats muziejus.

Ar tai buvo vieni reikšmingesnių pastatų pačiam muziejui, atsakyti sunku. Esą visi jie – lygiaverčiai, kiti esantys čia skirti Aukštaitijos, Žemaitijos ar kitiems regionams.

„Man kiekvienas pastatas savaip brangus ir svarbus. Sunku įvertinti nuostolius, žalos kainą – juk tai ne šiaip pastatas, tai eksponatas“, – 15min sakė jis.

VIDEO: 15min skaitytojas užfiksavo, kaip gaisras niokojo Rumšiškes

Sekmadienio rytą 15min susisiekė ir su festivalio „Granatos Live“ atstove spaudai Goda Deksnyte, pasak jos, gaisro priežastis vis dar nėra aiški. „Atvažiavo priešgaisrinės ekspertai, pradėjo savo darbus, bet kada jie baigs tyrimą, nežinome. Ugnis peršoko ant antro namo, jis labai greitai sudegė. Šiaip ar taip viskas buvo apdrausta, nuostoliai bus padengti“, – kalbėjo ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ellie Goulding sudrebino „Granatas Live“: į koncertą pritraukė visus festivaliautojus

TAIP PAT SKAITYKITE: Festivalyje „Granatos Live“ – Marijono ir publikos euforija

TAIP PAT SKAITYKITE: Festivalyje „Granatos Live“ – ryškūs ir akį traukiantys svečiai: raskite save

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius