Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smurto Martinavičių šeimos byloje keltas klausimas: ar galėjo Natalija susižaloti pati?

Gegužės 21 d. Kauno apylinkės teisme pratęstas baudžiamosios bylos, kurioje smurtu prieš savo žmoną – papuošalų kūrėją Nataliją Martinavičienę (40 m.) – kaltinamas 50-metis verslininkas Sigitas Martinavičius. Posėdyje buvo apklaustas sužalojimus ant Natalijos rankos įvertinęs ekspertas. Kaltinamojo gynėjas iškėlė versiją, kad galbūt nukentėjusioji galėjo susižaloti pati.
Natalija Martinavičienė ir Sigitas Martinavičius
Natalija Martinavičienė ir Sigitas Martinavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienį teismo posėdyje apklaustas specialistas, pateikęs išvadą dėl ant nukentėjusiosios rankos aptiktų kraujosruvų. Pirmasis klausimą uždavė S.Martinavičiaus advokatas. Jis pasiteiravo, ar, vertinant sužalojimų dešinėje rankoje lokalizaciją, gali ši vieta būti pasiekiama nukentėjusio asmens kairiąja ranka? Kaltinamojo gynėjas iškėlė versiją, kad galbūt Natalija susižalojo pati.

„Teoriškai įmanoma, tačiau duomenų, prieštaraujančių pateiktoms aplinkybėms, nėra. Savęs žalojimui tokie konstatuoti sužalojimai nėra būdingi. Turiu omeny sužalojimų pobūdį. Dažniausiai save žalojant fiksuojami durtiniai, pjautiniai sužalojimai, smaugimas. Suprantama, tai nėra 100 proc. taisyklė“, – atsakė ekspertas.

Pasak jo, tikėtina, kad kraujosruvos ant dešinės nukentėjusiosios rankos atsirado suspaudus tą vietą pirštais.

„Bet ar tai yra vyro, ar moters pirštai – negaliu pasakyti“, – patikino ekspertas.

N.Martinavičienės advokatas perklausė, ar galima asmeniui taip pačiam suspausti ranką, kad liktų tokios žymės.

„Niekad nebandžiau. Nebūdinga, bet gal įmanoma“, – patikino ekspertas.

Paprašė uždaro posėdžio

Toliau posėdyje turėjo būti peržiūrimi vaizdo įrašai. Prieš pradedant peržiūrą, nukentėjusiosios advokatas paprašė uždaro posėdžio. To, motyvuodama vaikų privačiu gyvenimu, pageidavo jo atstovaujamoji. Teisėja tenkino prašymą ir 15min žurnalistė buvo išprašyta iš teismo posėdžių salės.

Pasibaigus posėdžiui, N.Martinavičienė sutiko 15min atsakyti į keletą klausimų. Pirmiausia ji pakomentavo aptartą eksperto išvadą. Ji pateikta po paskutiniojo epizodo (S.Martinavičius kaltinamas dėl keturių epizodų), įvykusio praėjusių metų rugsėjį, kai konfliktas tarp tuomet dar sutuoktiniais buvusių Martinavičių kilo kaltinamojo darbovietėje.

„Juokinga, kad viską bando pateikti taip, lyg pati susižalojau. Eksperto išvada mane tenkina, jis teisingai viską atsakė. Darbovietėje Sigitas užsipuolė mane ir bandė atimti telefoną, įvyko grumtynės. Matė jas liudytojai, bet jie yra pavaldūs jam – darbuotojai. Jų parodymai buvo tendencingi. Bet iš šalutinių klausimų išlindo tiesa, nes tam nebuvo pasiruošta.

Ar buvo anksčiau fiksuoti kokie sužalojimai? Gal tai buvo mano klaida, kad nerinkau anksčiau įrodymų dėl smurto“, – 15min teigė Natalija, besitikinti, kad protas ir teisingumas nugalės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Martinavičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Martinavičienė

Paklausta, kokios bausmės tikisi, jei laimės bylą, nukentėjusioji patikino, nieko nelinkinti savo buvusiam vyrui. Tarpusavyje jie nebendrauja visiškai. Pasak Natalijos, S.Martinavičius retai mezga ryšį ir su jų bendrais vaikais: per mėnesį susimato gal kartą.

„Suprantama, išmuša kiek iš vėžių ši byla, bet bandau gyventi savaip. Klasika, kad jis nedavė dar parodymų. Tai daro tie, kurie nori išvengti atsakomybės, nori pirma įvertinti situaciją, išsisukti“, – patikino Natalija.

Tikisi, kad pasimokė

Moterims, kurios galbūt išgyvena šeimoje smurtą, Natalija palinkėjo drąsos susidėlioti gyvenimą.

„Ta klaida, kad aš kažkada nepasakiau žodžio „gana“, neturėjau pakankamai įrodymų... Dabar likusios tik smulkmenos. Viskas galėtų būti daug rimčiau. Moterims laikas būtų netylėti“, – patikino papuošalų kūrėja.

Paklausta, ar nemano, kad panašus likimas gali ištikti ir trečiąją S.Martinavičiaus žmoną (tik išsiskyręs su Natalija, praėjusių metų lapkritį S.Martinavičius Balio saloje vedė perpus jaunesnę Editą Rupeikaitę – aut. past.), Natalija atsakė, kad ši moteris galbūt net galėtų būti jai dėkinga: žmogus turėtų nebedrįsti to daryti. Ji užsiminė girdėjusi ir apie tai, kad smurto galėjo būti ir pirmojoje S.Martinavičiaus santuokoje.

„Girdėjau pokalbį... Nenoriu apkalbėti žmogaus. Bet viskas man tuomet buvo pateikta taip pat, kaip dabar pateikiama trečiajai žmonai. Kad provokuoju ir panašiai. Istorija kartojasi. Reiktų atkreipti dėmesį į šias smulkmenas“, – pasiūlė M.Martinavičienė.

S.Martinavičius anksčiau 15min yra sakęs, kad nemano, jog ši byla užsitęs ilgai. Tokie melai, anot jo, yra įrodomi gana greitai.

O štai bylos prokuroras tikino, kad nukentėjusiosios parodymai visiškai nuoseklūs. Kaltinamasis, pasak jo, žmogus, kuris mėgsta žaisti žodžiais, dalyvauti viešajame gyvenime.

Teismas vyksta dėl keturių smurto epizodų: du fiksuoti 2016 m. ir du 2018 m. Apklausta apie 10 liudytojų.

Istorijos pradžia

Apie dvi bylas – skyrybų ir baudžiamąją – N.Martinavičienė 15min užsiminė dar praėjusių metų pavasarį. Moteris prisipažino, kad kone visą santuokos su S.Martinavičiumi laiką ji kentė smurtą, kol galiausiai 2018-ųjų balandį trūko kantrybė – kreipėsi į pareigūnus, šie pradėjo ikiteisminį tyrimą. Dėl pateiktų kaltinimų teismas Sigitui paskyrė kardomąją priemonę ir uždraudė artintis prie nukentėjusiosios.

Netrukus N.Martinavičienė kreipėsi į teismą ir dėl skyrybų, priežastimi nurodė sutuoktinio smurtą. Teismas juodu oficialiai išskyrė lapkričio mėnesį.

Vis dėlto santykiuose padėjus tašką, buvusių sutuoktinių vargai nesibaigė. Tyrimą pradėjusiems pareigūnams surinktų duomenų užteko, kad smurto prieš N.Martinavičienę byla būtų perduota teismui.

Verslininkui Sigitui Martinavičiui pateikti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį: „Fizinio skausmo sukėlimas arba nežymus sveikatos sutrikdymas“. Už tai kaltinamajam gresia viešieji darbai, areštas, laisvės apribojimas arba jos atėmimas iki 2 metų. Kaltinamasis savo kaltę neigia, parodymus pageidavo duoti išklausęs visų liudytojų pasisakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius