Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Nelly Paltiniene draugai jau atsisveikino Vokietijoje: vyras Arvydas stebina savo stiprybe

Neabejojama, kad į Vilniuje vyksiantį atsisveikinimą su amžinybėn iškeliavusia lietuviškos estrados legenda Nelly Paltiniene suplūs didžiulis būrys artimųjų ir gerbėjų. Tiesa, nors jau aiški vieta, kurioje dainininkė atguls amžino poilsio, planuojama, kad laidotuvės vyks tik po kelių savaičių. O kol kas, antradienio rytą, su N.Paltiniene atsisveikino Vokietijoje gyvenantys jai artimi žmonės. Šalia buvo ir Nelly vyras Arvydas, kuris, kaip pasakoja bičiuliai, nors ir sukrėstas, bet stengiasi išlikti stiprus.
Nelly ir Arvydas Paltinai
Nelly ir Arvydas Paltinai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie N.Paltinienės artimuosius, gerbėjus ir atsisveikinimą su scenos legenda 15min papasakojo artimas iškeliavusios dainininkės bičiulis, kunigas Kęstutis Timofejevas, su A.Paltinu bendravęs antradienio rytą.

Su Nelly jau atsisveikinta Vokietijoje

Tiksli data, kada su N.Paltiniene galės atsisveikinti jos gerbėjai ir giminės Lietuvoje, vis dar nėra aiški. Tačiau kalbėdamas su 15min kunigas Kęstutis Timofejevas atskleidė, kad pirmadienį, 11 valandą Vokietijos laiku, Nelly atminimą buvo galima pagerbti Vokietijoje, Manheime.

„Vyras Arvydas, kaimynai, draugai šiandien yra prie Nelly, atsisveikina su jos žemiškaisiais palaikais. Tai suorganizuoti padėjo, detalėmis rūpinosi artimi Arvydo ir Nelly draugai, su kuriais jie bendravo iki pat jos išėjimo“, – pasakojo K.Timofejevas.

Jis teigė, kad gyvendami Manheime N.Paltinienė su vyru Arvydu užmezgė daug draugysčių. Dalis jų prasidėjo Arvydui dirbant Vasario 16-osios gimnazijoje Manheime.

„Lietuvių bendruomenė puikiai pažinojo jį ir Nelly. Tiesa, juodu žinojo ir vokiečių bendruomenė – kaimynai, bendraminčiai, meno žmonės“, – pasakodamas apie gausų ištikimų dainininkės bičiulių būrį tikino K.Timofejevas.

Nelly Paltinienės archyvo nuotr./Nelly Paltinienė
Nelly Paltinienės archyvo nuotr./Nelly Paltinienė

Stebina A.Paltino stiprybė

Kunigas pridūrė, kad minėtas atsisveikinimas skirtas išskirtinai Vokietijoje gyvenantiems patiems artimiausiems Nelly žmonėms, mat artimieji iš Lietuvos taip greitai nuvykti į Manheimą ir nespėtų. Jie bus laukiami Vilniuje, tačiau, kaip teigė K.Timofejevas, kol N.Paltinienė atguls amžino poilsio, praeis dar ne viena savaitė.

„Dabar procesas toks, kad trijų savaičių laikotarpiu turėtų įvykti kremavimo ir urnos atgabenimo į Lietuvą procedūra. Viskas dar turėtų užsitęsti, nes užtruks dokumentų tvarkymas, o ir Vokietijoje eilės, Arvydo grįžimas į Lietuvą taip pat turi būti suderintas. Daug detalių, kurios derinamos“, – 15min sakė K.Timofejevas.

Jis stebėtinai stiprus

Paklaustas, kaip šiuo metu jaučiasi Nelly vyras Arvydas Paltinas, K.Timofejevas teigė nenorintis jo pernelyg daug klausinėti, nes tai, kas įvyko, jam vis dar be galo skausminga. Tačiau kartu Kęstutį žavi Arvydo stiprybė.

„Jis stebėtinai stiprus. Žinoma, sukrėstas žinios, bet stiprus, viską derina, su draugų pagalba važinėja, tvarko dokumentus ir dėl kremavimo, ir dėl parsiuntimo. Turi įvairiausių rūpesčių, bet, ačiū Dievui, laikosi gana tvirtai, ir tikimės, kad ir į Lietuvą jis grįš laidotuvėms. Jeigu kas nepasikeis“, – kalbėjo K.Timofejevas.

Nelly Paltinienės archyvo nuotr./Nelly ir Arvydas Paltinai kartu – jau penkiasdešimt šešerius metus
Nelly Paltinienės archyvo nuotr./Nelly ir Arvydas Paltinai kartu – jau penkiasdešimt šešerius metus

Išlydėti Nelly į paskutinę kelionę planuoja atvykti ne tik jos sutuoktinis A.Paltinas, bet ir dainininkės sūnus, anūkai ir proanūkiai.

„Sūnus ir anūkas gyvena Lietuvoje, o anūkė ir keli proanūkiai – Islandijoje. Tai iš viso pasaulio, kol visi susirinks, laidotuvių terminas dar gali nusikelti“, – svarstė K.Timofejevas.

Vis dėlto jis patvirtino, kad jau aišku, jog atsisveikinimas su N.Paltiniene vyks Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje, o atlikėjos palaikai atguls Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Dokumentus dėl laidojimo minėtoje vietoje jau tvarko kitas atlikėjos bičiulis, Vilniuje esantis kunigas Arūnas Peškaitis.

„Aš manau, kad Nelly laidotuvės bus tikrai visos Lietuvos pakilimas tam tikra prasme – visi važiuos jai padėkoti ir nusilenkti už jos gyvenimą, indėlį į Lietuvos kultūrą, muzikos pasaulį, žmonių širdis. Ji paliko tokį pėdsaką, kad tikrai sujudės visa Lietuva. Aš tuo net neabejoju“, – įsitikinęs K.Timofejevas.

Po žinios apie netektį verkė visa bažnyčia

Kaip kunigas K.Timofejevas pasakojo 15min, scenos legendos netektis palietė daugelio Lietuvos žmonių širdis.

„Už amžiną atilsį Nelly bažnyčiose aukojamos šv. Mišios, žmonės meldžiasi. Jos gedi ne vien tik artimieji, pažįstami, bet ir visa Lietuva. Kiek tenka bendrauti, Arvydui skirtos užuojautos skrieja iš visų miestų ir valstybių.

Arvydui skirtos užuojautos skrieja iš visų miestų ir valstybių

Labai jaučiasi, kad Nelly išėjo apgaubta žmonių meilės, pagarbos, dėkingumo už jos nuostabų, ilgą, gražų sceninį gyvenimą, meilę žiūrovui. Ir mes, kunigai, savo ruožtu meldžiamės. Nors ir negalėjome šiandien būti atsisveikinime Vokietijoje, bet lauksime Lietuvoje“ – jautriomis mintimis dalijosi K.Timofejevas.

Jis iki šiol ryškiai prisimena momentą, kai sužinojęs žinią apie N.Paltinienės mirtį pranešė ją parapijiečiams.

„Kartais net ir man pačiam graudu, kad tiek žmonių ją myli, prisimena, įvertina ir gedi. Galiu paliudyti – kai Palangos bažnyčioje aukojau šv. Mišias ir pasakiau, kad į amžinybę išėjo Nelly, paprašiau, kad melstųsi už ją, verkė visa bažnyčia, praktiškai visi žmonės“, – graudžią akimirką prisiminė pašnekovas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Nelė Paltinienė
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Nelė Paltinienė

Mirė būdama laiminga

K.Timofejevas taip pat pasidžiaugė, kad abipusis ryšys, siejęs N.Paltinienę ir klausytojus, nenutrūko visą atlikėjos gyvenimą ir yra ryškus iki pat dabar.

„Ji buvo labai laiminga, kad mylėjo publiką ir kad publika ją mylėjo. Sakydavo: „Taip noriu išeiti iš šio pasaulio tikėdama tikra meile.“ Ir visiems, kas klausia, akcentuoju, kad ji išėjo į amžinybę laiminga, nes išėjo tikėdama tikra meile“, – įsitikinęs Kęstutis.

Pašnekovo teigimu, savo dorų įsitikinimų ir ypač meilės, kurią nuolat pabrėždavo, N.Paltinienė neišsižadėjo iki pat gyvenimo galo.

Ji sakydavo: „Taip noriu išeiti iš šio pasaulio tikėdama tikra meile.“

„Ji taip bijodavo nusivilti, kai, žinote, pasaulyje tiek daug netikrumo, neištikimybės, melo. Ji buvo labai kilnios sielos, atvira, mylinti, jai buvo svarbios moralinės vertybės, ištikimybė – su Arvydu ji kartu buvo beveik 60 metų. Tai ta ištikimybė Arvydui, publikai ir grįžtamasis procesas, meilė jai buvo labai svarbu“, – dalijosi mintimis K.Timofejevas.

Visuomet kalbėdama su žiniasklaida ar perduodama savo mintis per pažįstamus N.Paltinienė akcentuodavo begalinę padėką klausytojams ir Dievui už tai, kad ją mylėjo ir nepamiršo.

„Nes žmogui labai svarbu mylėti ir būti mylimam, – teigė pašnekovas. – Ji dainuodavo apie tai, kalbėdavo apie tai ir išėjo su ta meile ir laime širdy, kad yra mylima. Čia tikrai visiems Lietuvos žmonėms ačiū, kad rodė jai tą meilę.“

Vasario 16-ąją atšventė 91-ąjį gimtadienį

15min primena, kad Nelly Paltinienė mirė šeštadienį, vasario 29 dieną.

15min šią žinią patvirtino šeimos draugas, kunigas Arūnas Peškaitis. N.Paltinienė mirė savo namuose Manheime, Vokietijoje. Šią žinią artimam bičiuliui telefonu pranešė dainininkės vyras Arvydas Paltinas.

„Jai stipriai pablogėjo sveikata, ji labai sunkiai kalbėjo ir sakė, kad nori man dar kažką pasakyti, bet prašė neskambinti, sakė, kad paskambins pati. Taip ir nepaskambino...”, — prisiminęs paskutinį pokalbį su N.Paltiniene kelios dienos iki jos mirties 15min teigė A.Peškaitis.

N.Paltinienės sveikata pradėjo šlubuoti 2015-ųjų pradžioje, kai ji atvyko į Kauną dalyvauti M.A.M.A apdovanojimų ceremonijoje. Atlikėja susirgo plaučių uždegimu, o po ligos patyrusi komplikacijas to pasekmes jautė ir vėliau.

Vos prieš porą savaičių, vasario 16-ąją, N.Paltinienei sukako 91-eri.

„Ji labai džiaugiasi, kad jos gimtadienis sutampa su Lietuvos gimtadieniu. Anksčiau darydavo šventes, tą dieną dažnai rengdavo koncertus, bet dabar jau yra, kaip yra“, – dar prieš dainininkės mirtį 15min yra sakęs A.Peškaitis.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Artimi Nelly Paltinienės bičiuliai prisiminė paskutinius pokalbius: norėjo, kad pelenai būtų išbarstyti jūroje

Su liga kovojanti Nelly Paltinienė nepraranda vilties: „Svajoju vėl pamatyti Baltijos jūrą ir Nidą“

Nelly Paltinienės muzikinis kelias

2011 metais Nelly atšventė sceninės veiklos 60-ies metų jubiliejų. Su ilgamečiu scenos partneriu, amžiną atilsį E.Ivanausku N.Paltinienė yra įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojantis duetas.

Dainuoti N.Paltinienė pradėjo 1951 m. Klaipėdos miesto Ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblyje, vadovaujamame Aurelijos Daunorienės.

Kūrybinės veiklos pradžioje dainavo dainas iš kino filmų, operečių arijas bei kitas tuo metu populiarias dainas. 1960 m. perėjo dainuoti į Klaipėdos miesto kultūros namų estradinį orkestrą. 1961 m. Nelly atėjo į Arvydo Paltino vadovaujamą ansamblį, kuris vėliau pasivadino „Kopų balsais“.

„Kopų balsuose“ susikūrė pirmasis Lietuvoje – N.Paltinienės ir E.Ivanausko – estradinis vokalinis duetas. Spaudoje šis duetas pirmą kartą paminėtas 1967 m. Pažymėtina, kad tai pats ištikimiausias duetas – nuo pat jo susikūrimo dainininkai dainavo tik kartu arba kiekvienas atskirai soliniuose koncertuose. Kaip duetas, jie nuo 1967 m. iki 1982 m. ir nuo 1993 iki 2007 m. spalio kartu koncertavo Lietuvoje ir užsienyje. Tik dėl sovietinės ideologijos sampratos duetas negalėjo dainuoti kartu nuo 1982 m. (N.Paltinienė gyveno užsienyje).

„Scanpix“ nuotr./Nelė Paltinienė ir Eugenijus Ivanauskas
„Scanpix“ nuotr./Nelė Paltinienė ir Eugenijus Ivanauskas

Ansamblyje „Kopų balsai“ N.Paltinienė dainavo iki pat išvykstant į Vakarų Vokietiją (1982 m.). Gyvendama Vokietijoje rengė solinius koncertus išeivijos lietuviams JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje. Nuo 1989 m. vėl koncertavo ir Lietuvoje.

VIDEO: Nelly Paltinienės ir Eugenijaus Ivanausko legendinė daina „Tu Ateik į Pasimatymą" (retro)

N.Paltinienė dalyvavo daugelyje konkursų, festivalių, apžiūrų. Sulaukta gero pasisekimo – „Kauno pavasario“ laureatė (I vieta, 1967 m.), „Gintarinės triūbos“ festivalio geriausia dainininkė (1967 m.), Klaipėdos saviveiklininkų apžiūros nugalėtoja (1968 m.), lenkiškos dainos konkurso Vilniuje nugalėtoja (1969 m.), geriausia „Kauno pavasario“ dainininkė (1969 m.), A.Šabaniausko premijos (2003 m.) laureatė. Be to, ji apdovanota ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžiumi (2003 m.).

Iki 2009 m. rugsėjo yra išleistos 7 vinilinės ir 12 kompaktinių plokštelių bei 22 garsajuostės su jos atliekamomis dainomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius