Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėsaugos akiratyje – SEL koncertus rengusi įmonė: gavo 1,4 mln. eurų, pirko robotą ir bankrutavo

Penktadienio rytą pareigūnai pasibeldė į Egidijaus Dragūno namus ir čia ieškojo atliekamam tyrimui reikalingų dokumentų. Įtarimai – rimti, ir jei pasitvirtintų, grėstu net kalėjimu: didelės vertės svetimo turto pasisavinimas, dokumentų klastojimas ir apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. 15min žiniomis, teisėsaugą gali dominti mįslinga įmonė, 2017 metais organizavusi šešis SEL koncertus ir po to iškart bankrutavusi.
SEL 25-asis gimtadienis „Žalgirio“ arenoje
SEL 25-asis gimtadienis „Žalgirio“ arenoje / Indrės Pix/PROKADRAS nuotr.

2017 metų gruodžio 2-oji buvo ypatinga SEL gerbėjams, grupės 25-ojo gimtadienio proga „Žalgirio“ arenoje vyko dar neregėtas šou.

8 aukštų namo dydžio scena ir netradicinis duetas – prie Egidijaus Dragūno scenoje prisijungė robotas.

„Neoficialiais duomenimis, šio jau sumontuoto titaninio roboto vertė – 1,5 mln. eurų, jis 3 metrų aukščio“, – prieš koncertą rašyta SEL platintame pranešime spaudai.

Pats E.Dragūnas tuomet tikino, kad jis nenori taupyti savo šou. „Man didžiausias apdovanojimas, kai žmonės po šou sako: „Oho, buvo labai gerai!“ To aš ir siekiu. Niekada nenoriu taupyti, įsidėti daug pinigų į kišenę“, – apie savo koncertą pasakojo pats atlikėjas.

Komentuoti negalėjo

Visgi šio roboto įsigijimas ir jį pirkusi bei 2017 metais SEL koncertus organizavusi viešoji įstaiga „Edunetas“ sudomino tyrėjus.

Teisėsauga atlikėjo atžvilgiu šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl svetimo didelės vertės turto pasisavinimo (Baudžiamojo kodekso 183 str. 2 d.), neteisėto praturtėjimo (BK 1891 str.), apgaulingo apskaitos tvarkymo (BK 222 str. 1 d.), dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu (BK 300 str. 3 d.).

Indrės Pix/PROKADRAS nuotr./SEL 25-asis gimtadienis „Žalgirio“ arenoje
Indrės Pix/PROKADRAS nuotr./SEL 25-asis gimtadienis „Žalgirio“ arenoje

15min žiniomis, tyrimas vykdytas jau ilgą laiką, narpliojamas ne vienas epizodas. Penktadienį, po kratos, įtarimai E.Dragūnui tik patikslinti. Įtariamųjų šiame tyrime yra ir daugiau, tačiau tikslaus jų skaičiaus teisėsauga nepateikia.

Pats E.Dragūnas sakė, kad tyrimas pradėtas prieš dvejus metus, bet plačiau komentuoti situacijos negalėjo.

„Dabar negaliu nieko komentuoti, turiu pasirašęs, kad negaliu nieko komentuoti. Ateis laikas, aš tokį popierių turiu dvejus metus. Mielai jums papasakosiu, kai ateis laikas“, – paaiškino E.Dragūnas.

15min montažas/Atliekama krata E. Dragūno namuose
15min montažas/Atliekama krata E. Dragūno namuose

Mįslingas vadovas

„Edunetas“ registruotas sostinėje, adresu Nugalėtojų gatvė 14D, šiame pastate įsikūręs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

„Edunetą“ 1999 metais įkūrė ULAC dirbęs programuotojas. Tačiau viešoji įstaiga jokios veiklos nevykdė iki 2015-ųjų, kai jos savininku tapo 22-ejų metų latvis Maksims Makoldins.

O dar po metų išrinktas ir naujasis direktorius Ąžuolas Gorys. Jei žvilgtelėtume į jo biografiją, 43-ejų metų vyras pasirodytų ypač verslus, vien Lietuvoje jis buvo ar yra 8 įmonių akcininkas.

Vadovavimo patirtis – dar turtingesnė, per savo gyvenimą jis buvo 16-os įmonių direktoriumi. Tačiau „Edunetas“, bent jau oficialiai, buvo pirmoji Ą.Gorio renginių organizavimo patirtis.

Klausimas kyla, ar Ą.Gorys išties – verslo guru, ar tik kitų žmonių statytinis. 15min prieš dvejus metus publikavo tyrimą apie įmonę „Baltijos vėjas“, kurios vienintelė akcininkė – kuklios užuolaidų parduotuvės savininkė Jūratė, o įmonei vadovavo būtent Ą.Gorys.

Donato Gvildžio / 15min iliustracija/Kęstas Komskis (kairėje) ir jo giminė tiesiogine ir perkeltine prasme klojo kelią Aivaro Stumbro sėkmei
Donato Gvildžio / 15min iliustracija/Kęstas Komskis (kairėje) ir jo giminė tiesiogine ir perkeltine prasme klojo kelią Aivaro Stumbro sėkmei

Tuomet skelbta, kad šis verslas esą yra dalis Rolando Pakso žento Aivaro Stumbro vėjo imperijos. Ą.Gorys figūravo ir kaip kitų A.Stumbro įmonių, susijusių su atsinaujinančia energetika, vadovas.

Deja, paties Ą.Gorio paklausti apie jo sėkmę nepavyko, vyro telefonas – išjungtas.

Gavo 1,4 mln. eurų ir bankrutavo

Grįžkime prie „Eduneto“, kurio vadovu tapus Ą.Goriui iš veiklos nevykdančios VšĮ tai tapo gana sėkmingu renginių organizavimo verslu, o konkrečiai – SEL koncertų rengėju.

Šešis E.Dragūno koncertus suorganizavęs „Edunetas“ gavo 1,4 mln. eurų pajamų. Tačiau bendras balansas buvo neigiamas, per 2017 metus įmonė patyrė 55 tūkst. eurų nuostolį.

Praėjus vos 4 mėnesiams po paskutinio surengto SEL koncerto „Edunetas“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą prašydamas iškelti bankroto bylą.

Simono Šereivos ir Mato Žutauto nuotr./SEL koncerto Klaipėdoje akimirka
Simono Šereivos ir Mato Žutauto nuotr./SEL koncerto Klaipėdoje akimirka

„Grynąsias pajamas įstaiga turėjo gauti iš naujai organizuojamų koncertų 2018 metais, bet Egidijus Dragūnas nutraukė žodinį susitarimą toliau kartu organizuoti koncertus“, – tokia nesėkmės priežastis nurodoma įmonės dokumentuose.

Kur įmonė išleido daugiau nei milijoną eurų? 1,25 mln. eurų buvo skirta naujos SEL programos parengimui bei roboto kūrimui. Dar 208 tūkst. eurų nukeliavo organizacinėms išlaidoms.

Įmonė nurodė 42 tūkst. eurų likusi skolinga Lietuvos autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacijai „LATGA“, 1,3 tūkst. eurų – apsaugos įmonei „Gelvora“ ir beveik 14 tūkst. eurų Kipre registruotai įmonei „Captari Join Hands“.

15min žiniomis, teisėsauga aiškinasi, ar tikrai visos lėšos išleistos tam, kam ir deklaruota dokumentuose, ir ar dalis pinigų nebuvo neteisėtai pasisavinti ir iššvaistyti, o skolose likusi įstaiga – fiktyviai bankrutavusi.

Nors oficialiai skelbiama, kad tyrimą vykdo Vilniaus kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba, „Edunetu“ domėjosi ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjai.

Tiesa, pats E.Dragūnas viešai po paskutinio 2017 metų koncerto Panevėžyje paskelbė, kad su „Edunetu“ nebebendradarbiaus ir įstaigos koncertų organizavimu nebuvo patenkintas.

„Žmonės iš mūsų laukia daug daugiau, o gavo ne tai, ko tikėjosi, – portalui delfi komentavo E.Dragūnas po to, kai jo gerbėjai pasipiktino, kad koncertas buvo trumpesnis nei žadėta. – Aš ir pats viską suprantu. Tegaliu pasakyti, kad kitais metais mes viską darysime patys, nes aš ir pats jaučiuosi patekęs į nemalonią situaciją prieš klausytojus. Šioje situacijoje esame apgauti tiek mes, tiek ir žiūrovai.“

Šiuo metu E.Dragūno koncertus organizuoja jo mamos vardu registruota įmonė „Idėjų logistika“. Ši įmonė Registrų centrui duomenų apie savo veiklą piktybiškai neteikia.

Sena istorija dėl 100 tūkst. eurų

Teisėsaugą domėtis E.Dragūno veikla paskatino ir Panevėžio apygardos teisme nagrinėta civilinė byloje.

Paulius Šileika tuomet kreipėsi į teismą su ieškiniu, teigdamas, kad 2012 metais organizavo SEL koncertus, tačiau sutartą atlygį, daugiau nei 100 tūkst. eurų E.Dragūnas pasisavino.

Teisme nustatyta, kad išties buvo suklastotas P.Šileikos parašas bei antspaudas ir taip pinigai, turėję atitikti jam, buvo pervesti į „Egidijaus Dragūno paramos fondą“.

Teisėjai atsisakė priteisti visą sumą, nes nustatė, kad P.Šileka neįvykdė visų sutarties įsipareigojimų. Nepaisant to, E.Dragūnas buvo įpareigotas sumokėti ketvirtadalį – 25 tūkst. eurų.

Ugniaus Mikaliūno nuotr./Paulius Šileika
Ugniaus Mikaliūno nuotr./Paulius Šileika

Ir nors teismas pripažino, kad P.Šileikos parašas buvo suklastotas, tad nusikaltimas buvo padarytas, baudžiamoji byla dėl to niekada teismo ir nepasiekė. 15min žiniomis, šis epizodas vis dar nagrinėjamas atliekamame ikiteisminiame tyrime.

Tiesa, P.Šileika po metų nuo teismo sprendimo žiniasklaidai skundėsi, kad dešimtys tūkstančių eurų pradingo iš E.Dragūno fondo sąskaitos, tad jis negali atgauti priteistų pinigų. Visgi ši situacija jau išspręsta ir P.Šileika jokių pretenzijų E.Dragūnui nebeturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius