Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„X faktoriaus“ poelgis su neregiu: patyčios, diskriminacija ar dūris į visuomenės silpną vietą

Savaitgalį TV3 šou „X Faktorius“ metu žiūrovai išvydo gluminantį vaizdą: kai dalyviai nuskubėjo rinktis sau tinkančios dainos, nuo gimimo pasaulio nematantis Aurimas Papečkis liko stovėti scenoje vienas. Ši situacija papiktino šou stebėjusią žiūrovę – taip esą negalima elgtis. Specialistų teigimu, laida, kurios epizodas tapo aptarinėjamas socialiniuose tinkluose, traktuotina kaip smerktinas žmogaus teisių pažeidimo ar diskriminacijos faktas, taip pat išryškina visuomenės silpnąsias vietas.
„X faktorius“
„X faktorius“ / TV3 nuotr.

Žiūrovė: reitingus keliate kitų sąskaita

Per televizijos ekraną sekmadienio vakarą tokį vaizdą stebėjusią Kamilę Sakalauskaitę tai šokiravo. Socialiniame tinkle „Facebook“ ji išsakė savo nuomonę:

„Šou dalyvauja aklas žmogus. Ir sugalvoja laidos prodiuseriai padaryti estafetę – kas greičiau nubėgs nuo scenos į salę ir išsikovos dainą:

1. Kaip aklas žmogus gali suprasti, kur jam bėgti? Kaip susiorientuoti?

2. Net jeigu kokiu nors būdu nubėgtų, kaip jis turėtų perskaityti, kas parašyta lapeliuose, ir pasirinkti?“ – retoriškai klausė mergina.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad vaikinas scenoje liko stovėti vienas – niekas esą jam nepadėjo. „Tik vėliau vienas iš vedėjų susiprotėjo vargšą palydėti. Well done, prodiuseriai. Kuo daugiau jausmų, šiuo atveju – gailesčio, sukeliate, tuo geresni reitingai. Kitų sąskaita“, – ironizavo mergina. Savo įrašą feisbuke ji užbaigė grotažyme „shame“ (liet. – gėda).

A.Papečkys: „Manęs niekas nestebina“

„Jei aš žmogui pasakyčiau „bėk“, jis bėgtų. Aš jums pasakyčiau, kad pastatas dega, jūs greitai bėgtumėte iš čia“, – dalyvius teisino Aurimas.

„Mes visi bėgome. Aš net nepastebėjau. Aš pamiršau, visi savęs žiūri. Nemačiau ir dabar labai negera“, – TV3 pranešime buvo cituojami Aurimą pamiršę projekto dalyviai.

„Manęs niekas nestebina. Yra buvę daug visokių variantų. Mane net grupiokai buvo klube palikę“, – su šypsena veide situaciją komentavo Aurimas.

Tai – viešos patyčios arba diskriminacija

Tuo metu Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto narys prof. Jonas Ruškus 15min teigė, kad TV3 „X faktoriaus“ laida lapkričio 5 dieną gali būti vertinama tik kaip viešos patyčios iš aklo žmogaus arba diskriminacija negalios pagrindu. „Rungtyniavimas dėl dainos bėgant laiptais Dainų sienos link aklą laidos dalyvį pastatė į nelygiavertę padėtį, užduotimi užprogramuojant nelygias galimybes laimėti dainą. Nelygios galimybės virto vieša patyčia, o kitų laidos dalyvių išreikštas gailestis tėra tik kitokia patyčių forma“, – komentavo J.Ruškus.

Nelygios galimybės virto vieša patyčia, o kitų laidos dalyvių išreikštas gailestis tėra tik kitokia patyčių forma, – komentavo J.Ruškus.

Jis tai teigė traktuojantis kaip žmogaus teisių pažeidimą, pažeminant negalią turinčio žmogaus orumą, jam sukuriant neįveikiamų kliūčių barjerą ir nevienodas galimybes.

„Čia akivaizdžiai pažeidžiami Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencija, kuria valstybės, tarp jų – ir Lietuva, įsipareigoja sudaryti lygias galimybes negalią turintiems asmenims (1 ir 5 straipsniai), skatinti teigiamą suvokimą apie negalią turinčius asmens (8 straipsnis), skatinti lygias galimybes dalyvauti kultūriniame gyvenime (30 straipsnis)“, – aiškino specialistas.

„X faktoriaus“ laidoje lapkričio 5 dieną įvykusi rungtis, anot jo, traktuotina kaip pasibjaurėtinas ir smerktinas žmogaus teisių pažeidimo ir diskriminacijos faktas.

Psichologė: situacija išryškino visuomenės silpnąsias vietas

Psichologė Ramunė Murauskienė, komentuodama situaciją, sakė, kad kartais įvykiai su kitais žmonėmis skatina mus jausti labai stiprius jausmus. Taip esą nutiko ir tą kartą, kai regėjimo negalią turintis šou dalyvis Aurimas dalyvavo vienodomis sąlygomis su kitais konkursantais.

„Turime pripažinti, kad didžiausias iššūkis buvo ne Aurimui, kuris jau susidraugavo su Dievo dovana, o jo kolegoms „X Faktoriuje“. Siekdami sėkmės, šlovės ir pergalės, žmonės, dainuodami jautrias dainas apie meilę, draugystę, tikėjimą ir viltį, tiesiog pamiršo, kad šalia yra nematantis žmogus. Reali situacija filmavimo metu labai aiškiai išryškino visuomenės silpnąsias vietas“, – teigė psichologė. Anot jos, dauguma mūsų yra panašūs į reginčius šou dalyvius: „fainus, veržlius, siekiančius tikslų“.

„Nenuostabu, kad tai pažadino miegančius. O kad nebūtų per daug šlykštu pamatyti save, apsėstą egoizmo, lengviausia yra nukreipti dėmesį į neva neteisingą šou. Tokios širdies „operacijos be anestetikų“ labiausiai sukrečia ir skatina rinktis kitokį gyvenimą. Nesuvaidintą. Linkiu ne tik Aurimui gyvenimo džiaugsmo! Labiausiai fiziškai sveikiems jauniems žmonėms linkiu, kad širdies plotis ir gerumas niekada neatsiliktų nuo jiems skirtos Dievo dovanos – gražaus balso. Nes kam tas balsas reikalingas žmogui, kurio akmeninė širdis?“ – retoriškai klausė R.Murauskienė.

Tai buvo istorija apie mūsų nejautrumą aplinkai

Projekto „X faktorius“ režisierius Mindaugas Meškauskas nusistebėjo, kad dėl sekmadienio laidos apskritai kilo klausimų ir socialiniuose tinkluose nuvilnijo pasipiktinimas.

Juk aiškiai ir suprantamai visiems buvo parodyta istorija apie mūsų nejautrumą aplinkai, apie tai, kad dažnai nepastebime kitokių aplink mus. Tai buvo pamoka, jautrus socialinis pasakojimas apie visuomenę, – aiškino projekto režisierius.

„Juk aiškiai ir suprantamai visiems buvo parodyta istorija apie mūsų nejautrumą aplinkai, apie tai, kad dažnai nepastebime kitokių aplink mus. Tai buvo pamoka, jautrus socialinis pasakojimas apie visuomenę. Su Aurimu mes netikėtai susidraugavome per šį projektą, jo sveikas humoro jausmas, savarankiškumas, tvirtumas turėtų būti pavyzdys visiems. Niekas iš jo nesityčiojo ir niekas jo neskriaudė. Jis puikiai suprato dalyvavimo projekte sąlygas ir jas priėmė“, – aiškino projekto režisierius.

Anot M.Meškausko, dalyvavimas šiame projekte Aurimui atvėrė naujas galimybes kaip muzikos prodiuseriui ir niekas jo nepaliko. Esą yra priešingai – televizija ir jis toliau tęsia bendradarbiavimą ir dar ne vieną bendrą projektą sukurs ateityje.

„Po siužeto per televiziją Aurimas parašė asmeninę padėką už jautriai parodytą problemą. Papasakojau apie šį bandymą pūsti skandalo burbulą lygioj vietoj pačiam Aurimui. Žinot kokia buvo jo reakcija? – „Šikniai... parašykite, kad, kilus klausimams, tegul susisiekia su manimi pačiu, aš jiems viską paaiškinsiu.“ Taip kad stebint tokius bandymus dirbtinai kelti bangas, bandyti įžvelgti problemas ten, kur jų nėra, man vis mintyse išnyra lotyniškas posakis „Elephantum ex musca facis“, kas reiškia iš musės dramblį daro“, – dėstė M.Meškauskas.

Jis ragino dairytis aplink save, stebėti aplinką, būti jautresniems neįgaliesiems, būti atlaidesniems kitokiems – apie tai esą ir yra „X Faktoriaus“ žinia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius