Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žinomi žmonės atsakė į klausimą, kam turi atitekti šeimos galvos titulas: „Vyrai bijo stiprių moterų“

Kandidatui į prezidentus Arvydui Juozaičiui viešai pareiškus, kad neleidžia sutuoktinei turėti jokių pajamų, nes jos pareiga auginti vaikus, kilo įvairių diskusijų. 15min pakalbino žymius žmones ir paklausė jų nuomonės, kas turi būti šeimos galva, auginti vaikus ir rūpintis pajamomis.
Natalija Bunkė, Vitalijus Cololo, Daina Bosas, Gintaras Rinkevičius
Natalija Bunkė, Vitalijus Cololo, Daina Bosas, Gintaras Rinkevičius / Karolio Bakūno ir 15min nuotr.

Naujienų agentūros BNS paklaustas, kodėl žmona negali turėti turto, kandidatas paaiškino, kad sutuoktinė šiuo metu augina vaikus ir yra visiškai jo išlaikoma.

„Todėl, kad ji visai negali, aš jai visai neleidžiu jokių pajamų turėti. Ji ištekėjusi už manęs be pajamų, be kraičio, ji dabar be darbo. (...) Todėl, kad reikia vaikus auginti, todėl, kad ji turi laimės gyvenime labai daug kurti“, – sakė A.Juozaitis.

Natalija Bunkė – šeimoje pajamos turi būti bendros

Atlikėja Natalija Bunkė įsitikinusi, kad viskas priklauso nuo moters. Sūnų auginanti atlikėja svarstė, kodėl vyras turėtų drausti dirbti savo antrajai pusei, jei ji to nori: „Kokiame mes amžiuje gyvename, kad mums kas nors ką nors draustų? Nežinau, gal aš tokia esu.“

Paklausta, kas, jos manymu, turėtų būti šeimos galva, ji teigė, kad šiomis dienomis dailiosios lyties atstovės gali laisvai savimi pasirūpinti. Vyrais, anot atlikėjos, pasitikėti kartais būna sunku, todėl moteris privalo ne tik auginti vaikus, bet ir užsidirbti.

„Aš negaliu būti koks nors pavyzdys, mano turbūt iškreiptas supratimas, nepritariu stereotipiniam modeliui, kad vyras turi būti šeimos galva. Visą gyvenimą pati save išlaikiau, kovojau už būvį. Didžioji dalis vyrų sakytų, kad tai yra nesąmonė, moterys tokios neturi būti. O aš esu vyriška moteris – perku namus, automobilius. Tačiau tikrai negalėčiau pasakyti, kaip iš tikrųjų reikėtų gyventi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Natalija Bunkė su draugu Edgaru
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Natalija Bunkė su draugu Edgaru

Aš esu labai atsargi – negali pasitikėti kartais net savimi, o tuo labiau vyru. Ką tu žinai, kai tau bus kokie 40 metų, vyras gali pasakyti: „Žinai, aš išeinu pas kitą“, o tu liktum su niekuo, nemokėtum nei dirbti, nei ką nors daryti. Lieki namų šeimininke, o vyras jau tavęs nebeišlaikys. Ką tada moteris darys?“ – teigė N.Bunkė.

Ji prisipažino mananti, kad vyrai labai bijo stipresnių, save išlaikyti galinčių moterų. „Jiems labai patogu, kai grįžta namo ir niekas neknisa proto. O aš esu iš tų moterų, kuri tikrai pasakys savo nuomonę, ir jau geriau tu patylėk“, – juokėsi atlikėja.

Visgi, jei ir turėtų galimybę nedirbti, N.Bunkė sakė negalėtų likti be kokios nors širdžiai mielos veiklos. Ilgai atostogauti jai būtų sunku ir neproduktyvu.

„Jei vyras sugebėtų mane išlaikyti ir man tikrai nieko netrūktų, tada galėčiau ir nedirbti, bet manau, kad po kurio laiko atsibostų ir aš norėčiau ką nors veikti. Esu veikli moteris, prisigalvoju daug darbų, bet savo laiko aš taip pat turiu turėti. Tai reiškia, kad aš ir namus sutvarkau, ir padirbu, viskas viename. O kartais būnu ir ragana su šluota. Bet tokių moterų vyrai tikrai labai bijo“, – sakė Natalija.

Dirbančias moteris palaikanti Natalija sakė, kad namuose su širdies draugu pajamas naudoja bendrai. Jos manymu, šeimoje vyrui ir moteriai svarbu priimti sprendimus kartu, tai padeda išlaikyti tvirtesnius santykius ir nediskriminuoti kurios nors pusės.

„Viską dalinamės. Net neturėtų kilti toks klausimas. Jei yra šeima, pajamos taip pat turi būti bendros. Man labai keista, kai žmonės būna susituokę ir turi skirtingas pajamas. Žinoma, tai priklauso nuo kiekvienos šeimos“, – teigė moteris.

Šeimoje nėra nei galvų, nei kaklų

Tokios nuomonės laikosi ir verslininkė Daina Bosas. Anot moters, dailiosios lyties atstovės pačios pasirenka, ar jos nori dirbti ir gauti pajamas, o vyras nurodyti tikrai negali. Šeimoje svarbu priimti bendrą sprendimą pasitarus.

„Jei moteris nori dirbti, tai ji ir dirbs, o jei nenori ir tai leidžia šeimos finansai, ji gali nedirbti. Viskas daroma pasitarus su šeima, tai yra susitarimo reikalas, ne įsakymo ar primesto įsakymo būdu, juk mes negyvename XVI a.“, – 15min sakė Daina.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Bosas ir Antanas Bosas su dukra
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daina Bosas ir Antanas Bosas su dukra

Moteris nesutinka ir su stereotipiška nuomone, kad moteris privalo auginti, prižiūrėti vaikus, o vyro pareiga rūpintis tik pajamomis. Abi lytys privalo dalintis šeimos rūpesčiais, pareigomis ir viena kitai padėti.

„Ką bendro gali turėti pajamos ir moterų auginami vaikai? Visos moterys augina vaikus, kas joms neleidžia turėti pajamų? Šeimoje vyras ir žmona yra partneriai, draugai, meilužiai, vadinkit kaip norite. Nėra nei galvų, nei kaklų, tik partneriai ir draugai. Tokia šeima yra tvirta, nes nė vienas žmogus nesijaučia komfortiškai, jei kas nors įsakinėja ir primeta savo nuomonę. Aišku, yra visokių moterų, tačiau aš nesu iš jų. Niekada negalėčiau gyventi tokiomis sąlygomis“, – prisipažino Daina.

Stiprios moterys tik atrodo laimingos

Visgi vyrai laikosi kitokios nuomonės ir teigia, kad šeimos galva privalo būti jie. Humoristas Vitalijus Cololo mano, kad moteris turėtų rūpintis vaikais, šeimos gerove, o stipriosios lyties atstovai – pajamomis. Anot vyro, taip yra jau nuo senų laikų ir nieko keisti nereikėtų.

„Normalu, kad vyras turi rūpintis pajamomis. Jau nuo senų laikų istoriškai, genetiškai suformuota, kad jis už viską sumoka, nuperka maisto, o moters gyvenimas yra malonumas. Manau, kad vyras turi išlaikyti šeimą, tačiau nereiškia, kad žmona jam lieka ką nors skolinga. Ji gali būti su vaikais, bet taip pat ir dirbti, jei tik nori“, – 15min sakė Vitalijus.

Anot V.Cololo, yra mažai moterų, kurios nori būti namuose, tada jos tampa liūdnos, joms pradeda trūkti veiklos, o vyras, kuris verčia moterį būti su vaikais, tikrai nepadarys jos laimingos. Visgi žinomas vyras įsitikinęs, kad kiekvienoje šeimoje pareigos pasidalijamos skirtingai ir priklauso nuo žmonių vertybių.

Asmeninio albumo nuotr. /Vitalijus Cololo su žmona Inga
Asmeninio albumo nuotr. /Vitalijus Cololo su žmona Inga

„Jei tai yra sveika šeima, manau, kad tokių klausimų išvis nekyla. Moteris iš pradžių yra mergaitė, paskui mergina, tada tampa mama ir jei ji yra protinga moteris, pati supranta, kokios yra jos pareigos. Vaikai be motiniškos šilumos užaugti negali, tačiau jei moteris sugeba tuo pačiu metu ir dirbti, tada kodėl ne. Pas mus yra patriarchatas. Svarbus tėvas ir vyresnio amžiaus žmogus. Tačiau kiekviena šeima turi turėti savo vertybes. Man atrodo, kad viskas priklauso nuo jų“, – svarstė Vitalijus.

Vitalijus tikino, kad vyrai mažiau rūpinasi tais klausimais, kurie svarbūs moterims. Stipriosios lyties atstovai daugiau savęs atiduoda darbui. Jei ir moteris tiek pat dėmesio skirs kitoms pareigoms, anot Vitalijaus, vaikai liks be priežiūros.

„Mamos šiluma labai svarbi vaikui. Jis šaukia pirmiausia ne tėtį, o mamą. Jei mes pradėsime išradinėti dviratį, turbūt nukeliausime kur nors kitur. Vyras dovanodamas jai dovanas, gėles, duodamas pinigus, daro laimingesnį save. Tokiu būdu abu žmonės būna laimingi. Jei žmona duoda pinigų vyrui, jis save nuvertina lyg kokį škurliuką. Geriau daryti laimingas moteris“, – juokėsi Vitalijus.

Paklaustas, ką mano apie save galinčias išlaikyti dailiosios lyties atstoves, jis tikino, kad toks pareiškimas yra tik saviapgaulė. Anot žinomo vyro, stiprios moterys tik atrodo laimingos, iš tikrųjų tokios nėra, juk moterys nori turėti šalia žmogų, į kurį galėtų atsiremti.

„Aš vedu įvairius gimtadienius, renginius ir girdžiu, kad pagrindinis palinkėjimas ir didžiausias moterų džiaugsmas – šalia savęs turėti tikrą vyrą. Tai moterims yra aktualu. Turbūt klausimai dėl moterų darbo ir šeimos išlaikymo kyla, nes nelabai liko normalių vyrų. Juk yra ir tokių, į kuriuos atsiremsi, o jis subyrės, pasitikėsi, o jau žiūrėk tušas nuo akių bėga. Jei vyrai nyksta, tada gal ir moteriai reikia eiti dirbti. Tačiau manau, kad vyro pareiga išlaikyti šeimą, o moteris, jei nori, tegu dirba. Jei laikysimės tokios taisyklės, visi būsime laimingi“, – sakė V.Cololo.

Gintaras Rinkevičius – partneriai privalo būti lygūs

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius, paklaustas, kas, jo nuomone, šeimoje turi rūpintis vaikais ir pajamomis, teigia, kad partneriai turi būti lygiaverčiai.

„Žmogus turi turėti lygias teises, turi gerbti vienas kitą ir mylėti. Šeimoje partneriai yra lygiateisiai. Žinoma, vyras yra vyras, o moteris – moteris. Aš esu prieš tokius dalykus kaip atviras feminizmas arba superfeminizmas. Juk yra tradicinių momentų, kai vyras praleidžia pirmą moterį ar paneša kokį nors sunkesnį daiktą. Nereikia iš moters daryti vyro. Tačiau šeimoje jie turi būti lygūs“, – sakė G.Rinkevičius.

Luko Balandžio nuotr./Gintaras Rinkevičius su žmona Donata
Luko Balandžio nuotr./Gintaras Rinkevičius su žmona Donata

Tiesa, jis teigė, kad kartais vienoje situacijoje gali vadovauti vyras, kitoje moteris ir nieko tame blogo nėra: „Anksčiau būčiau sakęs, kad aš esu šeimos galva, bet dabar jau ne visada. Kuo žmogus daugiau laisvas, vienas kitu pasitiki, tuo geriau.“

G.Rinkevičius teigė manantis, kad ir vyras, ir moteris vienas be kito sunkiai išgyventų. Juk gamta viską taip sudėliojo, todėl nereikia jai priešintis.

„Kiekvienam vyrui reikia moters, kiekvienai moteriai reikia vyro. Negalvokime, kad esame labiau atitrūkę nuo gamtos. Net ir gyvūnėlis, kuris yra vienas, jaučiasi negerai. Manau, kad vienišumas visiems yra blogai“, – tikino G.Rinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius