Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zofija Palenta kalbina savo vaikiną Joelį: koks gi gyvenimas su translyte moterimi?

Labas! Su tavimi, kaip ir kiekvieną savaitę, sveikinuosi aš – Zofija. Jeigu netyčia tau dar neteko skaityti mano straipsnių – trumpai prisistatau. Esu 23 metų translytis modelis, laisvai samdoma žurnalistė, tekstų autorė, tinklaraščio Zofija.Witch kūrėja ir LGBTQ+ aktyvistė. Į Londoną persikėliau gyventi prieš kelerius metus, kur ir pradėjau savo tranziciją. Tai miniu todėl, nes šis mano rašomas straipsnis bus kiek kitoks.
Zofija Palenta su sužadėtiniu Joeliu
Zofija Palenta ir jos vyras

Prieš šiek tiek mažiau nei metus aš įsidarbinau kavinukėje, pačiame Londono centre, verslo zonoje. Tada buvau grįžusi iš ilgų atostogų ir gyvenimo pajūryje, todėl buvau pasiruošusi naujam gyvenimo etapui, mat pajūris mane įkvėpė tikėti, jog nuo šiol, po sunkių tranzicijos metų, mano gyvenimas tik gražės ir lengvės, o praeities skausmai taps mano stiprybe kovojant su transfobija ir keičiant mane skaitančių lietuvių požiūrį į translyčius asmenis.

Būtent šioje kavinukėje sutikau Joelį, kuris vieną kartą užsuko į mano kavinę puodeliui kavos ir nuo tos dienos viskas ėmė keistis. Jau po kelių savaičių minėtasis kukliai, bet su plačia šypsena pakvietė mane į pasimatymą, o dar po mėnesio – mes jau negalėjome praleisti nakties atskirai.

Dar po mėnesio – mes jau negalėjome praleisti nakties atskirai.

Viskas pavyko visiškai atsitiktinai ir tikrai ne šiuolaikiškais pažinčių būdais, kai vienas su kitu žmonės sėkmingai susiswipe’ina „Tinder“ programėlėje. Joelis mane sutikęs net nenumanė, jog esu translytė moteris. Ir nors tikiu, jog šis vyras gali būti įkvėpimas daugeliui, nenoriu per daug tuščiažodžiauti, todėl keliaukime prie pokalbio su juo!

Joelis mane sutikęs net nenumanė, jog esu translytė moteris.

– Joeli, papasakok trumpai apie save. Kuo užsiimi gyvenime, kokie tavo pomėgiai?

– Aš esu 33 metų vyras, dirbantis vadovu statybų sektoriuje. Gimiau ir užaugau Londone. Aš mėgstu žiūrėti futbolą, be to, domiuosi boksu, kuriuo praeityje užsiimdavau pats. Man taip pat patinka fotografuoti savo asmeninį modelį – Zofiją (juokiasi). Šiuo metu tiesiog mėgaujuosi gyvenimu ir vieną dieną su savo partnere Zofija planuojame gyventi trobelėje prie miško.

– Išduok, kokie pirmi jausmai sukilo tavyje, kai prisipažinau tau, jog esu translytė moteris?

– Na... Aš to visiškai nenutuokiau, kai sutikau tave, ir visada tave mačiau tiesiog kaip gražią merginą. Tai, ką sužinojau, manęs nesutrikdė, nes norėjau tave pažinti geriau, kadangi mane nuo pat pradžių dominai kaip moteris.

– Ar santykiai su translyte moterimi kuo nors skiriasi nuo gyvenimo su cismoterimi (moteris, kurios lytinė tapatybė sutampa su biologine lytimi – red. past.)?

– Aš nematau jokių skirtumų ir, jei atvirai, nesvarbu, translytė ar gimusi moterimi, jos visos yra sunkiai suprantamos (juokiasi). Man svarbu, kuo ir kaip pastaroji jaučiasi širdyje, o ne tik išorėje.

Nesvarbu, translytė ar gimusi moterimi, jos visos yra sunkiai suprantamos.

– Ar pačiam teko susidurti su smerkiančiu aplinkinių požiūriu, kai jie sužinojo, jog draugauji su translyte moterimi? Jei taip, kaip su tuo susitaikai?

– Bėgant metams ir būnant tokiu vyru, kokiu esu aš, greitai pamatau bailius, kurie rėžia komentarus man už nugaros, bet baiminasi išsakyti savo siaurą požiūrį tiesiogiai man į akis.

Dirbdamas statybų sektoriuje, aš galėjau sulaukti daug komentarų, bet būtent ten supratau, kad tikras vyras niekada nebus suinteresuotas, su kuo ir kaip gyvena kitas. Jis paprasčiausiai džiaugsis kito laime ir linkės būti su tuo, kas daro tave laimingą.

– Kokia tavo asmeninė nuomonė apie stereotipus, sklandančius apie translytes moteris, pavyzdžiui, jog daugelis translyčių moterų užsiima eskorto paslaugomis?

– Tai užburtas ir labai liūdnas ratas, kurį sukūrė abi pusės. Kai kurie vyrai mato translytes moteris kaip sekso objektus ir būtent tai privertė jas tikėtis iš vyrų būtent to ir nieko daugiau. Matant, kas darosi pasaulyje šiuo metu ir su „I can’t breathe“ (liet. „Negaliu kvėpuoti“) judėjimu, įkvėptu George'o Floydo mirties, aš negaliu patikėti, kad kas nors XXI a. gali niekinti kitą dėl rasės, seksualinės orientacijos arba lyties (bei jos pasirinkimo). Visa tai yra viena problema ir diskriminacija. Tikiuosi, jog po šių metų įvykių išsivystys naujas ir tolerantiškas žmonijos supratimas, nežeidžiantis kito laisvės bei pasirinkimo.

– Kaip pasikeitė tavo gyvenimas po to, kai sutikai mane? Ar pasikeitė tavo paties požiūris į translyčius asmenis?

– Tu nepakeitei mano nuomonės apie translyčius asmenis, bet pakeitei mano nuomonę apie visas moteris, kadangi, kaip jau ir minėjau, aš translytes moteris matau kaip moteris. Tu pakeitei mano požiūrį į meilę ir leidai man ja patikėti. Aš nemaniau, kad kada nors mylėsiu iš naujo.

Aš nemaniau, kad kada nors mylėsiu iš naujo.

– Jeigu turėtum galimybę, ką pasakytum kitoms translytėms moterims, kurios bijo, jog dėl jų pasirinkimo gyventi savo tikrąjį gyvenimą jos nebus mylimos ir į jas bus žiūrima kaip į sekso objektus?

– Pasakyčiau joms, jog jeigu nori, kad tave kažkas mylėtų, tu, visų pirma, turi pamilti save. Nemeluosiu – visada bus žmonių, kurie norės tave pažeminti, bet tu privalai išlikti pasitikinti savimi ir būti ne tokia, kokios tavęs tikisi, bet tokia, kokia iš tikrųjų esi.

– Ko palinkėtum vyrams, svajojantiems apie santykius su translyte moterimi, bet bijantiems būti pasmerktiems šeimos ir aplinkinių?

– Paskutiniais sunkiais savo gyvenimo metais aš supratau, jog gyvenimas paprasčiausiai per trumpas galvoti, ką apie tave galvoja kiti. Jeigu tie žmonės niekina tai, kas daro tave laimingą, jie neverti būti tavo gyvenime. Vienas iš mano herojų Bobas Marley'is yra pasakęs: „Vienas pasaulis. Viena tauta. Viena meilė.“

Mano nuomone, jeigu gyvensi vadovaudamasis šiais žodžiais, tavo gyvenimas taps tik gražesnis ir tu pritrauksi tik gerus žmones aplink save. Pasitikėk savimi, aiškiai žinok, ko nori, ir daryk tik tai, kas daro tave laimingą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius