Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 31

„Indie“ roko karaliai „Foals“ pavergė minią: Kalnų parke užkūrė tikrą pirtį

Vėlų pirmadienio vakarą įvyko tai, ko laukė „indie“ roko gerbėjai – britų rokeriai „Foals“ pagaliau pasirodė sostinės Kalnų parke. Per kiek ilgiau nei valandą trukusį koncertą rokeriai užkūrė tikrą pirtį.
Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nėra sukurta pakankamai būdvardžių, apibūdinti „Foals“ koncertą“, – yra rašęs įtakingas muzikos žurnalas „DIY Magazine“. Paskutinę liepos dieną į Vilnių atvykusios „herakliškos“ britų roko grupės pasirodymai laikomi vienais geriausių pasaulyje.

Tuo pirmadienio vakarą įsitikino „indie“ roko mylėtojai. Kaip ir buvo žadėta, „Foals“ į sceną lipo prieš 22 valandą. Prieš britų pasirodymą grupę apšildė lietuviai „Without Letters“ ir „ba.“, kurie išjudino publiką. Jau nuo pirmosios „Foals“ dainos akordų minia iškėlė rankas ir pasinėrė į muziką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje

Puikiai nusiteikę buvo ne tik grupės gerbėjai, bet ir patys vakaro kaltininkai. Ir nors „Foals“ vokalistas Yannis Philippakis scenoje nedaugžodžiavo ir po pirmosios dainos kukliai padėkojo susirinkusiems svečiams, jų nesibaigiančią energiją įrodė per visą Kalnų parką ir dar toliau griaudėjanti muzika.

O rokerių koncerte nešėlti – neįmanoma. Įpusėjus „Foals“ pasirodymui, vienas klausytojas taip įsijautė, kad nusimetė marškinėlius, užlipo ant draugo pečių ir nėrė į klausytojų minią - kelias akimirkas plaukiojo jos paviršiuje ant rankų. Kalnų parke energija liejosi per kraštus, o publikoje į orą kilo ir ramentai.

Įsimaišęs į minią uždainavo ir grupės lyderis Yannis, virš gerbėjų iškilęs ant apsauginio pečių.

Koncerto metu buvo ir ramesnių akimirkų. „Foals“ daina „Spanish Sahara“ suvirpino visų klausytojų širdis – Kalnų parke šūksniai nutilo ir gerbėjų minia sugniaužę kvapą klausėsi vienos populiariausių ir tuo pačiu vienos ramiausių grupės dainų.

Ypatingą atmosferą kūrė ir šviesų efektai – be tradicinių prožektorių ir lazerių šviesų, minią staiga apšvietė nuo disko rutulių atsispindėjusi šviesa, taip visiems sukurdama dar didesnį įspūdį. Galiausiai sutemus, atsiskleidė visas šviesų efektų žavesys – jiems grupė skyrė ypač daug dėmesio.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje

Koncertas Kalnų parke buvo ypatingas tuo, kad Lietuvos gerbėjai „Foals“ galėjo pamatyti kompaktiškesnėje erdvėje, būti arčiau grupės – taip, kaip „Foals“ karjeros pradžioje. Dėl tokios privilegijos daugelis „Foals“ britų fanų daug ką atiduotų, nes gimtojoje šalyje grupė tiesiog „per didelė“ intymesniems koncertams.

Todėl didelė dalis gerbėjų galėjo kuo labiau įsijausti į britų pasirodymą, matydami kiekvieną grupės narių judesį.

Po kiek ilgiau nei valandą trukusio „Foals“ koncerto, kaip įprasta, įsijautę gerbėjai niekur nesitraukė – reikalavo, kad rokeriai vėl grįžtų į sceną. O šie sugrįžę prabilo lietuviškai. Grupės lyderis Yannis padėkojo miniai ištaręs „jūs nuostabūs“ ir išpildė publikos norą – atliko dainą „What Went Down“.

Vakaras Vilniuje „foalsams“ buvo viena paskutinių galimybių žengti į sceną šią vasarą. Vien per liepą surengę 16 koncertų, grupė vasaros turą užbaigs papildomu koncertu rugpjūčio 19-ąją Portugalijoje.

Tačiau jie nežada ilsėtis: baigę koncertuoti „Foals“ dirbs prie ilgai laukiamo penktojo savo albumo. Visi ankstesni grupės studijiniai albumai tapo „auksiniais“ Britanijoje, o debiutinis jų įrašas, 2008 m. išleistas „Antidotes“ laikomas „indie“ (nepriklausomos) muzikos klasika.

Kiekviename albume vis plėtę gitarinės muzikos ribas „Foals“ tapo viena išradingiausių modernaus roko grupių pasaulyje. Karjeros pradžioje sukūrę autentišką „matematišką“ garsą vėliau „Foals“ jį įvilko į galingesnį sprogstamo stadioninio roko žanrą.

Šiandien „Foals“ savo kūryboje turi viską: ir šokių muzikos numerį „My Number“, ir triuškinantį rokenrolą „What Went Down“ ir vasariškai lengvą hitą „Mountain At my Gates“. Jokia kita per pastarąjį dešimtmetį įsibėgėjusi roko grupė nėra tokia įvairi, kūrybiška ir šviežia.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Britų rokerių „Foals“ koncertas Vilniuje

„Foals“ yra naujos kartos roko klausytojų grupė. Su klasikiniu roku užaugusiems gerbėjams jie gali atrodyti kaip dar vieni „indie“ vaikinai su gitaromis iš nesibaigiančio „indie“ grupių katilo. Tačiau jų įrašai ir 5 žvaigždutėm iš 5 nuolat vertinami koncertai rodo, kad yra kitaip.

Prestižinis britų žurnalas „Q“ 2013-aisiais „Foals“ išrinko geriausia koncertine grupe, o 2015-aisiais – tiesiog geriausia grupe pasaulyje. Tai, kad jie į Lietuvą atvyko būdami savo pike – istorinis momentas lietuviškai roko scenai, kurio daug gerbėjų laukė nuo tada, kai pirmą kartą nedrąsiai ištarė žodį „indie“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kalnų parke susirinko britų žvaigždžių „Foals“ gerbėjai, tarp jų – ir garsenybės su poromis

VIDEO: Foals - Cassius (OFFICIAL VIDEO)
VIDEO: Foals - Balloons (OFFICIAL VIDEO)
VIDEO: Foals - what went down. Citadel 2017

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius