-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 02

Klaipėda džiazuoja: startavusiame pilies festivalyje – Trumpas scenoje ir netikėti lietuvių pasirodymai

Uostamiestis vėl pulsuoja džiazo ritmu! Kartu su kalendorine vasara prasidėjęs Klaipėdos pilies džiazo festivalis įgauna pagreitį – penktadienio vakarą prie Danės upės, Kruizinių laivų terminale atgimė veiksmas – 23-iuosius metus skaičiuojanti miesto šventė paskelbė didįjį startą.
Janno Trumpas
Janno Trumpas / Monikos Svėrytės nuotr.

Prie vakarėjančių Kuršių marių jau nuo 18 val. po truputį ėmė plūsti smagiai nusiteikę klaipėdiečiai ir miesto svečiai, jų neišgąsdino ir anaiptol ne vasariškas, itin vėjuotas oras. Ir nors tradiciškai festivalį kasmet pašventina lietus, šįkart skėčių traukti neteko – ore tvyranti džiazo energija išvaikė kone visus debesis.

Linos Motužytės nuotr./Festivalio organizatoriai Vytautas Grubliauskas, Jacquelyn Sophie Brechtel Clarkson, Inga Grubliauskienė
Linos Motužytės nuotr./Festivalio organizatoriai Vytautas Grubliauskas, Jacquelyn Sophie Brechtel Clarkson, Inga Grubliauskienė

Penktadienio vakarą šventei didįjį startą davė „džiazuojančių“ jachtų paradas, didžiųjų burlaivių regata, bures išskleidė ir jūrinės jachtos.

Prie Klaipėdos pilies iškilo miesto vėliava, netrukus suskambo ir pirmieji gyvos muzikos garsai –instrumentus ištraukė Klaipėdos džiazo bei Stasio Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestrai.

Monikos Svėrytės nuotr./Festivalio vedėjai Jolanta Svirnelytė ir Tadas Grabys
Monikos Svėrytės nuotr./Festivalio vedėjai Jolanta Svirnelytė ir Tadas Grabys

Netrukus jie didžiąją sceną užleido svečiams iš Estijos – čia pasirodymą surengė vienas talentingiausių kaimyninės šalies orkestrų „Janno Trump & Trump Conception“. Dešimt jaunų muzikantų jungiančio džiazo kolektyvo lyderis – Janno Trumpas.

Dėl jo išskirtinės pavardės festivalio organizatoriai net juokavo sakydami, kad šiemet šventėje dalyvaus ir pats Trumpas. Tiesa, ne Donaldas, o ne vieno muzikos konkurso nugalėtojas, bosinės gitaros meistras šiandien priklausantis Estijos džiazo muzikos elitui.

„Jis ir jo grupė – tikri nenugalimo gyvo ir jautraus muzikavimo asai“, – taip Janno Trumpo ir jo 2015 metais suburtą „Trump Conception“ kolektyvą apibūdino Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

Monikos Svėrytės nuotr./Janno Trumpas
Monikos Svėrytės nuotr./Janno Trumpas
Monikos Svėrytės nuotr./„Janno Trump & Trump Conception“
Monikos Svėrytės nuotr./„Janno Trump & Trump Conception“

Iškart po estų festivalio svečiams koncertavo gausus būrys talentingų Lietuvos muzikantų.Tarp jų – Jonas Sakalauskas, Pavel Klimashevsky ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, Saulius Šiaučiulis, Paulius Stonkus, Eugenijus Jonavičius, Edmundas Federavičius.

Tiesa, Kruizinių laivų terminale specialią „Songs of Summer and Love“ programą turėjo pristatyti atlikėjas iš Kroatijos Danielis Čačija, tačiau dėl netikėtai skubios gerklų operacijos, atlikėjas atšaukė visus savo artimiausiu metu numatytus koncertus.

Į Klaipėdą jis nebeatvyko, todėl organizatoriams teko keisti planus, jį pakeitė dainininkas ir kompozitorius, nuo 2016-ųjų Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui vadovaujantis Jonas Sakalauskas.

Ne vienerius metus įvairiose sunkiojo roko grupėse grojęs ir gospel ir jazz vokaliniuose ansambliuose dainavęs J.Sakalauskas su grupe nepaliko abejingų, o jo originalios, jau klasika tapusių kūrinių aranžuotės publikos buvo palydėtos gausiais aplodismentais.

Monikos Svėrytės nuotr./Jonas Sakalauskas
Monikos Svėrytės nuotr./Jonas Sakalauskas
Monikos Svėrytės nuotr./Jono Sakalausko pasirodymas
Monikos Svėrytės nuotr./Jono Sakalausko pasirodymas

Po lyriškų kūrinių Klaipėdos pilies džiazo festivalio publiką kaip reikiant išjudino Dublino gospelo choras, scenoje pasirodęs su daugiau nei 30 atlikėjų ir muzikantų.

Tarp jų – ir Dubline jau ne vienerius metus gyvenanti, tačiau dėl festivalio specialiai į Lietuvą grįžusi Raimonda Masiulytė-Ramchurn.

Šiandien Dublino gospelo choras vadinamas vienu garsiausių Airijos chorų, kuriame susijungia tiek bažnytinė muzika, tiek džiazo, soulo ir ritmenbliuzo garsai.

Visas šis muzikinis kokteilis skambėjo ir penktadienio vakarą. Energingas, kone pusantros valandos trukęs koncertas sužavėjo ne vieną. Išties, svečiai iš Airijos čia sukūrė stiprų, įdomų ir įkvepiantį pasirodymą.

„Skambant jų kūrybingoms šiuo metu populiarių muzikos hitų interpretacijoms net nepajauti, kai imi šokti ir dainuoti drauge“, – kolektyvui komplimentų negailėjo I.Grubliauskienė.

Monikos Svėrytės nuotr./Dublino gospelo choras
Monikos Svėrytės nuotr./Dublino gospelo choras
Monikos Svėrytės nuotr./Raimonda Masiulytė (viduryje)
Monikos Svėrytės nuotr./Raimonda Masiulytė (viduryje)

Iškart po to į sceną žengė viena labiausiai lauktų vakaro viešnių – bliuzo diva vadinama prancūzė Nina Attal. Kartu su keturių muzikantų grupe Klaipėdoje koncertuojančiai merginai – vos 25-eri, tačiau sėkmingos karjeros jai galėtų pavydėti ir dvigubai vyresni scenos kolegos.

Nina savo muzikinį kelią pradėjo dar būdama paauglė, gitara ji groja nuo 12 metų, nuo mažens domisi muzika. Dar mokykloje ji žavėjosi tokiomis bliuzo žvaigždėmis kaip B.B.King, Sharon Jones, gitaros virtuozu Larry Grahamu, o taip pat Lenny Kravitzu, Price‘u.

Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal
Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal

Nina siekė tapti profesionalia klasikinio bliuzo atlikėja, tačiau laikui bėgant save atrado funk ritmuose. Būdama 17-metė ji jau galėjo didžiuotis apdovanojimais prestižiniuose Prancūzijos konkursuose – 2009 metais buvo įvertinta jaunųjų talentų konkurse Paryžiuje, vėliau – Kahoro, Monrealio džiazo festivaliuose.

Netrukus muzikantė išleido populiarumo sulaukusį debiutinį albumą, subūrė grupę, su kuria sėkmingai koncertuoja jau kelerius metus.

Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal
Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal
Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal
Monikos Svėrytės nuotr./Nina Attal

Šiandien jos grafikas pilnai suplanuotas, išskirtinio balso savininkės Ninos biografijoje – daugiau nei 500 koncertų ir pasirodymų. Nina viena scena dalijosi ir su tokiomis populiarumą jau spėjusiomis užsitarnauti grupėmis kaip „Electro Deluxe Big Band“, praėjusiais metais koncertavusiais ir Klaipėdos miesto svečiams.

„Tai charizmatiškoji džiazo atlikėja ir gitaristė iš Prancūzijos, kuriai nėra ribų. Nei ant scenos, nei garso įrašų studijoje, nei kasdieniame gyvenime“, – taip ją pristatė festivalio vadovė I.Grubliauskienė.

Klaipėdos pilies džiazo festivalis programą pratęs ir šeštadienį. Tuomet klaipėdiečių ir miesto svečių lauks dar ne vienas Lietuvos ir užsienio atlikėjų pasirodymas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Klaipėdos pilies festivalio nepraleidžiantys Tarasovai prie džiazo muzikos pratina ir dukrą Gabrielę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius