Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Amerikos Topmodeliai“: Tyros Banks teroras, blizgantis fasadas ir voratinkliais apipinti užkulisiai

„America's Next Top Model“ šou – viena populiariausių ir ilgiausiai trukusių televizijos laidų Jungtinių Amerikos Valstijų istorijoje. Užgimęs kaip atsargi žymaus supermodelio Tyros Banks idėja, projektas netrukus ėmė augti, vystytis ir franšizės principu plėstis po įvairius kontinentus, taip užimdamas viso pasaulio televizijas. 24 sezonai ir 15 metų eteryje yra išties įspūdingas terminas, jau nekalbant apie skaičius šou dalyvavusių modelių, vizažo ir šukuosenų meistrų, fotografų, teisėjų, kurie prisidėjo prie šio televizinio projekto.
Tyra Banks
Tyra Banks / Vida Press nuotr.

Neįtikėtinos sėkmės sulaukęs projektas daugeliui apie modelio karjerą svajojančių merginų atrodė kaip svajonės išsipildymas. Žymiausių fotografų blyksčių šviesoje norėjusios atsidurti merginos net nenutuokė, kad po daugelio metų, jau pasibaigus šou, ne viena iš jų kalbės apie patirtas psichologines traumas ir terorą iš pačios projekto sumanytojos ir vedėjos Tyros Banks.

Viskas prasidėjo 2003 metais, kai tuo metu dar visai šviežias sumanymas sukombinuoti realybės šou ir modelių konkursą pasiekė televizijos eterį. Ir nors idėja tiek reitingų, tiek susidomėjimo prasme, regis, iš karto pasiteisino, tačiau kontroversijos šešėlis projektą lydėjo nuo pačių pradžių.

Žinoma, vienas iš pagrindinių prieštaros taškų buvo kūno kulto sureikšminimas projekte. Daugeliui kilo klausimas, ar jaunoms merginoms, stebinčioms projektą, yra diegiamas teisingas grožio suvokimas. Ir nors beveik kiekviename sezone dalyvaudavo bent po vieną apkūnesnę merginą, visgi rampų šviesos sukdavosi į lieknutes, aukštas dalyves. Įvairovė, kurios neva siekė prodiuseriai, formuodami dalyvių sąstatą pasirodė labiau butaforinė negu nuoširdi.

Ir čia galima kalbėti ne tik apie kūno formų įvairumą, tačiau ir apie rasinio pagrindo skandalus

Ir čia galima kalbėti ne tik apie kūno formų įvairumą, tačiau ir apie rasinio pagrindo skandalus. Kontroversiškų momentų netrūko fotosesijų metu. Ketvirtame sezone žiūrovams pro akis nepraslydo fotosesija, kurioje merginoms buvo liepta įkūnyti skirtingų rasių atstoves, ant rankų laikančias kūdikį. Panaši fotosesija buvo atliekama ir trylikto sezono metu, kai nepasimokę iš praeities klaidų, prodiuseriai dalyves grimavo tarsi jos būtų dviejų skirtingų rūšių palikuonės.

„Scanpix“ nuotr./„Amerikos topmodelių“ plakatas
„Scanpix“ nuotr./„Amerikos topmodelių“ plakatas

Žinant, kokia jautri yra rasinė tema tiek tarp žiūrovų, tiek tarp iš įvairių kraštų atvykusių dalyvių, galima daryti prielaidą, kad šou stokojo taktiškumo, juolab kad ir žiūrovai dažnai kritikuodavo fotosesijų sumanymus.

Atjautos stygiaus buvo pastebima ir kitų epizodų metu. Ypač išaušus vadinamų pagražinimų ar pasikeitimų (angl. makeover) laikui. Siekiant paversti dalyves labiau tinkamomis mados industrijai, maždaug trečios serijos metu jos būdavo siunčiamos į grožio saloną, kur stilistai perdažydavo plaukus, pakeisdavo šukuoseną ar kirpimą. Žinoma, netrūko ir drastiškų pasikeitimų dažniausiai prieš merginų valią.

Nors ašarų ir pykčio priepuolių pasitaikydavo beveik kiekviename sezone, tačiau tik paskutiniojo – 24 – sezono dalyvė Jeana Turner prabilo apie Tyros manipuliacijas. Mergina turėjo įgimtą plikimą ir ligą, neleidusią plaukams augti apskritai – netgi merginos antakiai nebuvo natūralūs. Dėl šio sindromo Jeana labai kompleksavo, tad nešiojo ilgų juodų plaukų peruką. Visų pirma, jai buvo žadama, kad Jeana ir po išvaizdos pokyčių gaus peruką, sukurtą specialiai jai, tačiau galiausiai buvo nuimtas senasis, o mergina nuskusta plikai.

Tik paskutiniojo – 24 – sezono dalyvė Jeana Turner prabilo apie Tyros manipuliacijas

Jeana ir tapo pirmąja Tyros Banks nuodėmių mazgo atrišėja, prabilusia ne tik apie šou vedėjos melą, bet ir apie nepaliaujamą supermodelio terorą merginoms, psichologinį smurtą, spaudimą. „Youtube“ kanale Oliver TwiXt daugelis buvusių dalyvių atsiliepia apie „Topmodelių“ patirtį kaip traumuojančią ir pažeidusią jų psichinę sveikatą.

9 sezono dalyvė Jenah prabilo apie potrauminio streso sutrikimus, 18 sezono dalyvavusi Alisha White taip pat antrina, kad pagrindinė sukrėtimų priežastis buvo būtent Tyros Banks elgsena ir manipuliacijos. Abi merginos pripažįsta, kad šou prasivėrusias psichines žaizdas po projekto gydėsi dar ne vienerius metus. Tiesa, už psichologinį smurtą atsakomybę, anot buvusių dalyvių, turėtų prisiimti ne tik Tyra, tačiau ir visa kūrybinės komanda bei žiuri nariai.

Vida Press nuotr./6 sezono nugalėtoja Danielle Evans ir Tyra Banks
Vida Press nuotr./6 sezono nugalėtoja Danielle Evans ir Tyra Banks

Ne paslaptis, kad prieš realybės šou merginoms yra atliekami psichologiniai ir fiziniai testai, kurių užduotis yra patikrinti merginų atsparumą stresui, įtampai. Taip yra pasirenkami ir taikiniai, aukos, kurioms bus taikomas didžiausias spaudimas.

Projekto pradžioje, žinoma, merginos pasirašo sutartis, jog dar kurį laiką po šou nekalbės apie vidinę mados projekto virtuvę. Visgi kalbančiųjų tiek minėtame „Youtube“ kanale, tiek kitose platformose pastaruoju metu daugėja. Prabilo ir žiuri nariai Jay Manuelis bei Nigelis Barkeris.

Ne paslaptis, kad prieš realybės šou merginoms yra atliekami psichologiniai, fiziniai testai, kurie patikrina merginų atsparumą stresui, įtampai. Taip yra pasirenkamos aukos, kurioms bus taikomas didžiausias spaudimas

Jay Manuelis pabrėžė šou vyravusią Tyros Banks vienvaldystę ir tai, kaip merginų išvaizdos keitimų metu Tyra paskutinę akimirką galėdavo savavališkai nuspręsti nukirpti ar perdažyti dalyvę visai kitaip nei buvo tartasi su komanda. Tiek Jay, tiek kiti į kameras turėdavo šypsotis ir girti Tyros sprendimą, nors suprasdavo, kad įvaizdis atrodo prastai, o kartais net tragiškai blogai.

Kita vertus, matyt, visų blogybių krauti vien ant Tyros Banks nereikėtų. Juk prie projekto dirbo dešimtys žmonių, tad nederėtų nusiplauti rankų, jeigu dešimtį metų jie, būdami šio šou dalimi, tylėjo ir taip pakluso žaidimo taisyklėms.

Vida Press nuotr./5 sezono nugalėtoja Nicole Linkletter ir Tyra Banks
Vida Press nuotr./5 sezono nugalėtoja Nicole Linkletter ir Tyra Banks

„Topmodeliai“ tikrajame mados pasaulyje visada turėjo nekokią reputaciją. Labai retai merginos iš šou mados pasaulyje pasiekdavo daug ar žengdavo žymiausių prekių ženklų podiumais – tokius pavyzdžius būtų galima skaičiuoti ant rankų pirštų. Visgi daugelis dizainerių į projektą nežvelgė patikimai ir interpretavo jį kaip eilinį televizijos realybės šou, o ne tikrų supermodelių kalvę.

Kol kas belieka tik spėlioti, ar šou grįš, ir jeigu taip, ar jame pasirodys Tyra Banks, tačiau šešėlis jau yra mestas. Uždangai prasiskleidus ir viešumoje pasirodžius visoms detalėms, gerokai ėmė klibėti tiek paties projekto, tiek jo galvos – Tyros Banks – autoritetas. Pasirodo, kad blizgantis mados podiumas tėra fasadas, maskuojantis purvinus, traumuojančius, voratinkliais apipintus užkulisius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius