Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija išlydėjo princą Philipą amžino poilsio

Didžioji Britanija ir karališkosios šeimos nariai atsisveikino su princu Philipu. Šeštadienį jis palaidotas Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčioje. Princui iškelta kukli ceremonija, kurioje dalyvavo tik artimiausi žmonės.

Į laidotuves iš Amerikos atvyko princas Harry, šalia kurio ceremonijoje dalyvauja ir kiti karališkosios šeimos nariai bei princo giminaičiai. Tiesa, laidotuvėse Meghan Markle nepasirodė, nes dėl nėštumo gydytojas patarė neskristi.

Laidotuvių dieną princo Philipo karstas buvo nugabentas į Vindzoro pilį. Jo karstą dengė asmeninė vėliava, buvo padėta karinė jūrų laivyno admirolo kepurė bei specialus karinių jūro laivyno aukšto rango kardas.

„Scanpix“ nuotr./Princo Philipo laidotuvių akimirka
„Scanpix“ nuotr./Princo Philipo laidotuvių akimirka

Katafalką lydėjo jo ir karalienės vaikai – 70-metis princas Charlesas, 70 metų princesė Anne, 61 metų princas Andrew ir 57-erių princas Edwardas.

Iš paskos taip pat ėjo vaikaičiai princai 38 metų Williamas ir 36-erių Harry, nors jiedu nėjo greta. Kaip numatė protokolas, tarp brolių, kurių santykius aptemdė Harry sprendimas atsisakyti karališkųjų pareigų ir persikelti gyventi į Kaliforniją, ėjo jų pusbrolis 43-ejų Peteris Phillipsas, princesės Ann sūnus.

Ši akimirka pažadino 1997 metų prisiminimus, kai tuomet 15-metis Williamas ir 12-metis Harry drauge su seneliu Philipu į paskutinę kelionę lydėjo princų motiną princesę Dianą.

Prie Šv. Jurgio koplyčios jis buvo pagerbtas tylos minute. Po pamaldų kunigaikštis buvo palaidotas Šv. Jurgio koplyčios karališkame skliaute.

Per pamaldas Vindzoro vyriausiasis šventikas Davidas Conneris pagerbė Philipo „nepajudinamą lojalumą“ karalienei, kuriai kitą savaitę sukaks 95 metai, šaliai ir Sandraugai, taip pat jo „drąsą, tvirtybę ir tikėjimą“.

„Scanpix“ nuotr./Princo Philipo laidotuvių akimirka
„Scanpix“ nuotr./Princo Philipo laidotuvių akimirka

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby suasmenino maldą už kunigaikštį, pridėdamas padėką už „ryžtingą tikėjimą ir ištikimybę, už tvirtą pareigos ir sąžiningumo jausmą, už tarnavimą tautai ir Sandraugai bei už vadovavimo drąsą ir įkvėpimą“.

Dėl vyriausybės taisyklių, skirtų COVID-19 pandemijai pažaboti, teko skubiai koreguoti kruopščiai parengtą protokolą Antrojo pasaulinio karo metais Karališkajame kariniame laivyne tarnavusio kunigaikščio mirties atvejui, žinomą kaip „Forto tiltas“.

Tačiau iškilmingose laidotuvėse vis tiek dalyvavo virš 700 ginkluotųjų pajėgų, su kuriomis buvo susijęs velionis, narių.

Visuomenės narių buvo paprašyta nedalyvauti jokiuose laidotuvių renginiuose, laikantis visuomenės sveikatos reikalavimų, o karališkoji šeima paprašė žmonių nepalikti gėlių ir dovanų karališkose rezidencijose.

Princo Philipo laidotuvių akimirkos – 15min specialioje laidoje:

VIDEO: Pasaulis atsisveikina su princu Philipu: tiesioginė laidotuvių transliacija ir speciali laida iš 15min studijos

Dauguma britų monarchų amžinojo poilsio atgulė Vestminsterio abatijoje arba St. George'o koplyčioje, išskyrus karalienę Victorią ir princą Albertą, palaidotus Frogmore soduose esančiame mauzoliejuje. Karalienė Victoria nusprendė būti palaidota šalia savo vyro, mirusio 40 metų anksčiau 1861 m. gruodžio 14 d.

Po pranešimo apie Edinburgo hercogo mirtį iki pusės nuleistos visos šalies vėliavos, žinių reporteriai vilki juodus drabužius, o parlamento nariai ryši juodus raiščius ant rankų.

Princo Philipo laidotuvių akimirkos – galerijoje:

15min primena, kad balandžio 9 dieną Didžiosios Britanijos karališkoji šeima paskelbė, kad mirė karalienės Elizabeth II sutuoktinis, Edinburgo hercogas Philipas, kuriam buvo 99-eri.

Liūdna žinia Bakingamo rūmai pasidalijo oficialiame britų karališkosios šeimos tinklalapyje.

„Su giliu sielvartu Jos Didenybė karalienė praneša apie mylimo vyro, Jo Karališkosios Didenybės, princo Philipo, Edinburgo hercogo mirtį. Jo Karališkosios Didenybės gyvybė užgeso ramiai šį rytą Vindsoro pilyje. Karališkoji šeima gedi drauge su žmonėmis visame pasaulyje“, – buvo rašoma jame.

Vida Press nuotr./Princo Philipo gyvenimo akimirkos
Vida Press nuotr./Princo Philipo gyvenimo akimirkos

Kovo viduryje princas Philipas buvo išrašytas iš ligoninės po keturias savaites trukusio gydymo, įskaitant sėkmingą širdies procedūrą.

Princas Philipas į Karaliaus Edwardo VII ligoninę buvo paguldytas vasario 16 dieną ir gydytas dėl kažkokios infekcijos. Vėliau jis buvo trumpam perkeltas į specializuotą kardiologijos skyrių Šv. Baltramiejaus ligoninėje, o iš ten – sugrąžintas į Karaliaus Edwardo VII ligoninę.

Princo biografija

Princas Philipas gimė Korfu saloje 1921 metų birželio 10 dieną ir buvo vienintelis Graikijos princo Andriejaus, Graikijos karaliaus Konstantino jaunesniojo brolio, ir princesės Alice Battenberg sūnus.

Kai jam buvo vos pusantrų metų, jis ir jo šeima buvo evakuoti britų Karališkojo karinio jūrų laivyno laivu iš politiškai nestabilios Graikijos. Pasakojama, kad vaikas buvo nešamas iš apelsinų dėžės padarytoje lovytėje.

Šeima apsigyveno Paryžiuje, išsiuntė septynerių metų sulaukusį Philipą į parengiamąją mokyklą Anglijoje, o tada – į vidurinę mokyklą Škotijoje.

1939 metais kilus Antrajam pasauliniam karui jis tapo Karališkojo karinio jūrų laivyno kadetu, o paskui tarnavo karo laivuose Indijos vandenyne ir Viduržemio jūroje.

1945 metais jis jau buvo vyresnysis leitenantas ir matė Japonijos kapituliaciją Tokijo įlankoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Philipas

Philipas ir tuomet dar princesė Elizabeth, būsimoji karalienė, buvo oficialiai supažindinti 1939 metų liepą, kai jos tėvas, karalius George'as VI, su šeima lankėsi Karališkojo karinio jūrų laivyno koledže Dartmute Anglijos pietinėje pakrantėje.

Karo metu jie palaikė ryšį ir keliskart buvo susitikę. Bet tik 1947 metų liepą buvo paskelbta apie jų sužadėtuves. Jie susituokė tų metų lapkričio 20 dieną Londono Vestminsterio abatijoje.

Rožėmis išsiuvinėtą, 10 tūkst. perlų ir kristalų išpuoštą atlasinę suknelę vilkėjusi princesė tą dieną spindėte spindėjo.

Garsusis britų politikas Winstonas Churchillis, kurio vadovaujama Konservatorių partija tuo metu buvo opozicijoje, pavadino šias nelengvu pokario metu surengtas prašmatnias vestuves „spalvų blykstelėjimu sunkiame kelyje, kuriuo einame“.

Dar neišblėsus prisiminimams apie neseniai pasibaigusį karą ir nuogąstaujant dėl antivokiškų nuotaikų, keli princo Philipo giminaičiai vokiečiai, tarp jų – trys jo seserys – į iškilmes pakviesti nebuvo.

Princo Philipo gyvenimo akimirkos – vaizdo įraše:

Prieš vestuves Didžiosios Britanijos karalienė motina paklausė būsimojo žento, ar jis brangins jos dukterį.

„Ar branginsiu Lilibet? Kažin ar tas žodis išreiškia, kas yra manyje,“ – atsakė jis, pavadindamas būsimą monarchę vardu, kuriuo ją vaikystėje vadino šeimos nariai.

Jis pridūrė, kad „besąlygiškai įsimylėjo“ būsimąją žmoną.

Princo Philipo karjera kariniame jūrų laivyne nutrūko jo žmonai po karaliaus Jurgio VI mirties 1952 metais įžengus į sostą, bet jis sakė: „Būnant karalienės sutuoktiniu man atrodė, kad pirmoji mano pareiga yra geriausiai, kaip tik galėjau, tarnauti jai.“

Laisvalaikiu jis buvo geras raitelis, atstovaudavo Britanijai tarptautinėse ristūnų lenktynėse.

Jis taip pat globojo virtinę organizacijų, tarp jų – gamtosaugos grupę WWF, ir yra Kembridžo ir Edinburgo universitetų garbės rektorius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Diena turėjo būti džiugi: princo Charleso ir Camillos vestuvių metines aptemdė jo tėvo mirtis

TAIP PAT SKAITYKITE: Skaičiuojama, kiek kainuos princo Philipo laidotuvės: išleis mažiau nei tada, kai laidojo karalienės motiną

TAIP PAT SKAITYKITE: Britai gedi mirusio princo Philipo: prie Bakingamo rūmų nešamos gėlės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius