-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hario Poterio“ autorė J.K.Rowling užsitraukė internautų nemalonę – išvadinta transfobe

Populiarios knygų serijos apie magijos pasaulį autorė J.K.Rowling (54), išreiškusi palaikymą mokesčių ekspertei ir dėl pasakymo, kad „vyrai negali tapti moterimis“ atleistai iš darbo, internete išvadinta transfobe.
Rašytoja J.K.Rowling
Rašytoja J.K.Rowling / Vida Press nuotr.

„Hario Poterio“ knygų autorė sulaukė kritikos lavinos po to, kai įrašu tviteryje išreiškė palaikymą Mayai Forstater – dėl „įžeidžiančio“ turinio žinučių tame pačiame socialiniame tinkle, kuriose ji nepritaria vyriausybės planuojamoms reformoms dėl Lyčių pripažinimo sertifikatų, rašo „Daily Mail“.

J.K.Rowling po to internautai išvadino ne tik transfobe, bet ir „translyčius asmenis išskiriančia radikalia feministe“ (angl. trans exclusionary radical feminist arba TERF) – taip apibūdinamas asmuo, netikintis, kad translytėms moterims turėtų būti suteiktos tokios pat teisės kaip ir kitoms.

„Renkitės, kaip norite. Vadinkite save taip, kaip patinka. Miegokite su bet kuriuo su tuo sutinkančiu suaugusiu. Gyvenkite taikiai ir saugiai. Bet priversti moteris palikti darbus dėl teiginio, kad lytis yra tikra? #PalaikauMayą #TaiNePratybos“, – teigiama nemalonaus dėmesio rašytojai atnešusiame įraše.

Internautai neleido šiai kontroversiškai populiarų knygų autorės nuomonei nelikti nepastebėtai. Viena moteris, kurios translytis vaikas yra didelis „Hario Poterio“ gerbėjas, rašė: „Man skauda širdį matant tave dalijantis kažkuo leidžiančiu suprasti, kad diskriminacija prieš ją (dukrą – red. past.) yra atleistinas darbuotojo elgesys. Pačios patikimiausios pasaulinės medicinos organizacijos pripažįsta translyčius žmones. Prašau, pagaliau tai suprask.“

„Augau kaip translytis vaikas, skaičiau tavo knygas, kad pabėgčiau. Prieš priimdamas savo tokį, koks esu, dažnai pavadindavau save veikėjams duotais vardais. Šis sprendimas palaikyti manęs nekenčiančius žmones, kurie nori padaryti man žalos… Kodėl?“ – ant J.K.Rowling pyko kitas internautas.

„Centre of Global Development“ dirbusi M.Forstater socialiniame tinkle išreiškė nepritarimą reformoms, kurios lytį pakeitusiems asmenims leistų išrašyti oficialius Lyties pripažinimo sertifikatus. M.Forstater teigimu, kaip rašoma „Daily Mail“, „yra tik dvi lytys, vyras ir moteris“.

Įdarbinimo teisėjas Jamesas Tyleris turi nuspręsti, ar M.Forstater atleidimas iš darbo turi pagrindą. Jis pridūrė, kad ignoruoti translyčių žmonių teises yra neleistina, ypač jei tai gali sukelti „begalinį skausmą“.

„Jei asmuo iš vyro tapo moterimi ir turi Lyties pripažinimo sertifikatą, tas asmuo teisiškai yra moteris. To (M.Forstater) neturi teisės ignoruoti“, – sakė teisėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius