-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiurpūs filmo „Rozmari kūdikis“ prakeiksmo įrodymai: vien aukų skaičius daug ką pasako

1968 metais kino teatruose pasirodęs psichologinis siaubo filmas „Rozmari kūdikis“ („Rosemary's Baby“) apie nesėkmingą aktorių, dėl kruopelytės šlovė Šėtonui atidavusį žmonos įsčiose esantį kūdikį, JAV iškart tapo hitu. Tačiau sukurti šią juostą lengva nebuvo. Kalbama, kad vos tik buvo įjungtos pirmosios kameros, kūrybinę komandą užgriuvo negandos, o prakeiksmai persekiojo ir gerokai po juostos premjeros.

Taip vadinamas „Rozmari kūdikio“ prakeiksmas palietė daugumą prie filmo kūrimo prisidėjusių – negandos neaplenkė ir režisieriaus bei prodiuserių, taip pat istorijos autoriaus. Be to, kaip rašo „Ranker“, neišvengta ir aukų.

Gandai apie prakeiktas siaubo filmų aikšteles Holivude sklando nuo pat auksinių jo dienų, tačiau dažniausiai jie taip ir likdavo nepagrįsti. Kiek kitaip į visą tai pažvelgti priverčia su „Rozmari kūdikiu“ susijusios tragedijos.

Nužudyta režisieriaus žmona

Daugelis sutinka, kad labiausiai siaubo juostos prakeiksmas paveikė režisierių Romaną Polanskį. Pastarasis norėjo, kad „Rozmari kūdikyje“ filmuotųsi jo žmona Sharon Tate, tačiau tam pritarti labai nenorėjo prodiuseris Robertas Evansas, nagais ir dantimis kovojęs, jog vienas pagrindinių vaidmenų atitektų Miai Farrow.

R.Evanso atkaklumas nugalėjo. Sh.Tate pasirodė tik masinėje vakarėlio scenoje.

Praėjus metams po filmo premjeros pagrindiniam vaidmeniui siūlyta Sh.Tate buvo nužudyta vieno žymiausių 7-to dešimtmečio JAV nusikaltėlio Charleso Mansono įkurto kulto narių.

„Scanpix“ nuotr./Romanas Polanski ir Sharon Tate
„Scanpix“ nuotr./Romanas Polanski ir Sharon Tate

Kaip su filmu susijusi Johno Lennono mirtis?

„Dakota“ – vienas garsiausių pastatų Niujorke ne tik dėl to, kad jo eksterjeras buvo įamžintas „Rozmari kūdikyje“, bet ir dėl dar vienos ne ką šiurpesnės detalės.

1884 metais iškilęs gotikinio stiliaus „Dakota“ pastatas panašus į tokį, kuriame gyventų raganos. Apie viso filmavimo metu jame jaustą šiurpią atmosferą pasakojo ir prodiuseris R.Evansas. Galbūt J.Lennonas tiesiogiai su minėta siaubo juosta ir nėra susijęs, bet jis bičiuliavosi su ta pačia M.Farrow – pagrindine filmo aktore, o Mansono patikėtiniams nužudžius Sh.Tate, ant sienos krauju jie parašė „Helter Skelter“.

„Helter Skelter“ – dainos iš „The Beatles“ albumo „White Album“ pavadinimas.

VIDEO: The Beatles - Helter Skelter

Praėjus 11 metų po Sh.Tate nužudymo, šalia „Dakota“ pastato Marko Davido Chapmano buvo užpultas ir pats J.Lennonas. Kaip jau žinome, dainininkas neišgyveno.

Vida Press nuotr./„Dakota“ pastatas Niujorke 2005-aisiais
Vida Press nuotr./„Dakota“ pastatas Niujorke 2005-aisiais

Baigus darbus užgeso ir kompozitoriaus gyvybė

Būdamas vos 38-erių, filmo kompozitorius Krzysztofas Komedamas nukrito nuo uolos Los Andžele. Tai nutiko praėjus vos keliems mėnesiams po darbų „Rozmari kūdikiui“ užbaigimo.

K.Komedamas paniro į komą, tačiau iš jos nebepabudo ir mirė. Liūdna, bet dar ir šiurpas nukrės sužinojus, kad kompozitoriaus mirtis labai panaši į filmo personažo Rozmari bičiulio Hačo. Ar K.Komedamo žūtis – tamsią energiją pažadinusio filmo prakeiksmo rezultatas?

VIDEO: Šiurpūs filmo „Rozmari kūdikis“ prakeiksmo įrodymai: su filmavimu susijusių tragedijų TOP 5

M.Farrow darbo metu – skaudus smūgis

Palyginti su kitais, M.Farrow pasisekė labiausiai, jei galima taip teigti. Prieš gaudama vaidmenį „Rozmari kūdikyje“, aktorė labai norėjo nusifilmuoti kitame filme, kuriame vaidino ir jos tuometinis vyras Frankas Sinatra – „The Detective“ (jo prodiuseriu taip pat buvo R.Evansas).

F.Sinatra savo mylimosios širdį pirmą kartą sudaužė pasakęs, kad „nemato jos“ tame vaidmenyje, tačiau aktorė vis tiek nusprendė surizikuoti. Taigi, M.Farrow vienu metu filmavosi dviejuose filmuose.

Šiuos du darbus suderinti buvo nelengva. M.Farrow iš Niujorko skraidė į Los Andželą ir atvirkščiai, tačiau F.Sinatrai neatrodė, kad to pakanka ir vietoje to, kad drauge su mylimąja rastų išeitį, jis į „Rozmari kūdikio“ filmavimo aikštelę nusiuntė savo advokatus, kurie aktorei įteikė skyrybų dokumentus.

Sveikatos problemos ir kitų neapykanta

Williamas Castle’as – prodiuseris, kurio dėka Ira'o Levino romanas buvo perkeltas į kino ekranus. Galima teigti, kad tai jis atsakingas už „Rozmari kūdikio“ prakeiksmą, pakeitusį ar užbaigusį daugelio kino pasaulio žmonių gyvenimus.

Negandos neaplenkė ir jo paties. Po siaubo juostos premjeros W.Castle’ui buvo diagnozuoti akmenys inkstuose. Autobiografijoje jis tikino, kad per operaciją jam prasidėjo haliucinacijos, kurių metu matė scenas iš filmo ir net šaukė „Rozmari, dėl Dievo meilės, mesk tą peilį!“.

Jei to dar nebūtų gana, W.Castle’as tapo žmonių, patikėjusių, kad būtent jis Ameriką supažindino su satanizmu, taikiniu. Rašoma, kad prodiuseris per dieną gaudavo maždaug 50 neapykantos kupinų laiškų.

Viename jų buvo parašyta: „Tikintis raganavimu. Satanizmo šventovių garbintojas. Pranašauju, kad lėtai supūsi dėl ilgos ir skausmingos ligos, kurią pats sau užsitraukei.“

Sugriuvo rašytojo gyvenimas

Romanas „Rozmari kūdikis“ rašytojui I.Levinui atnešė šlovę. Jis tapo bestseleriu ir sulaukė garsių filmų prodiuserių dėmesio. Tačiau sukūrus juo paremtą juostą pradėjo byrėti ir jo gyvenimas.

1968-aisiais, tais pačiais metais, kai įvyko filmo premjera, jį paliko žmona. I.Leviną taip pat užsipuolė Katalikų bažnyčia. Nepaisant to, jog ne kartą neigė tikintis raganomis ir satanizmu, rašytojas vėliau prisipažino viso to pradėjęs bijoti.

Liūdniausia I.Levino nuopuolio dalis ta, kad praėjus 30 metų nuo „Rozmari kūdikio“ išleidimo, autorius pristatė tęsinį „Rozmari sūnus“. Jo įvertinimai – prasti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jaunosios siaubo filmų žvaigždės: kaip dabar atrodo kultinius personažus suvaidinę aktoriai?

Namas, kuriame filmuotas „Avinėlių tylėjimas“, ieško pirkėjo: ar išsaugotos šiurpios jo detalės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius