Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 18

40 didžiausių žemvaldžių Lietuvoje: nuo R.Karbauskio iki švedų milijardierių šeimos

Jei visą Lietuvos dirbamą žemę išdalintume šalies gyventojams, kiekvienam atitektų maždaug po hektarą – šiek tiek mažiau nei užima Katedros aikštė. Tuo tarpu stambiausios žemės ūkio bendrovės, ūkininkai, verslininkai ir užsienio investuotojai šiandien valdo kur kas daugiau – po keliolika ar kelis tūkstančius hektarų. Sąrašo viršūnėje – ne tik politiko bei verslininko Ramūno Karbauskio šeima, bet ir didžiausia Vokietijos draudimo įmonė bei Švedijos milijardierių šeima. Tad, kas tie stambiausi šalies žemvaldžiai?
Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai
Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai / Shutterstock, BNS ir „Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.

Bandymas sužinoti, kas Lietuvoje įsigiję daugiausia žemės, primena dėlionę: po gabaliuką gali priklausyti kelioms dešimtims ar net šimtams skirtingų įmonių, iš kurių visi keliai veda į tą patį žemvaldį.

Nors informacija, kam Lietuvoje nuosavybės teise priklauso daugiausia žemės ūkio paskirties žemės, turėtų dominti ir valdžią, vis dvejojančią griežtinti ar lengvinti žemės įsigijimą, žurnalistai vieninteliai imasi šios dėlionės ir per šimtų įmonių akcininkus bando prisikapstyti iki tikrųjų žemės savininkų.

15min atlikta analizė, remiantis Registro centro skaičiavimais ir kitais duomenimis, atskleidžia, kad 40 stambiausių žemės savininkų Lietuvoje įsigiję beveik 104 tūkst. hektarų žemės.

Dar antra tiek ar net kelis kartus daugiau jie nuomojasi iš kitų. Šiame sąraše – turtingiausi lietuviai, didžiausios žemės ūkio bendrovės, ūkininkas, investiciniai fondai bei užsienio investuotojai.

Beje, 15min sudarytame 40-tuke užsieniečiai užima tik 10 pozicijų – dažniausiai tai Vokietijos ir Danijos bendrovės.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dirbama žemė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Dirbama žemė

Lietuvoje nuo 2006 metų egzistuoja draudimas įmonėms ir ūkininkams įsigyti daugiau nei 500 ha žemės, tad kaip stambiausiems žemvaldžiams pavyko sukaupti tokius plotus? Vieni šią žemę įsigijo dar prieš šį draudimą, kiti – pasinaudodami išlygomis gyvulininkystei ar žemių pirkimui per įmones.

Beje, šiais metais jau iš dviejų ministrų kabinetų atsklido idėja, jog 500 ha draudimas neveikia, tad jį geriau išvis panaikinti. Tai sukėlė pasipiktinimo bangą tarp smulkių ūkininkų.

Tarp didžiausių žemvaldžių – jau trys Karbauskiai

Pirmoje didžiausių žemės valdytojų Lietuvoje sąrašo vietoje – Karbauskių šeima.

Vien verslininkui ir politikui Ramūnui Karbauskiui priklausanti žemės ūkio produktų gamintoja „Agrokoncernas“ nuosavybės teise Lietuvoje turi apie 10 tūkst. hektarų žemės, rodo Registrų centro duomenys apie tiesiogiai ir netiesiogiai valdomą žemę.

Tačiau išanalizavus visų į 200 daugiausia žemės nuosavybės teise valdančių įmonių sąrašą patekusių įmonių akcininkus paaiškėjo, kad didžiausių žemvaldžių gretose rikiuojasi jau ne vienas Karbauskis: prie tėvo prisijungė abudu sūnūs – Justinas bei Mantas bei sesuo Jurgita Karbauskytė, įspūdingus žemių plotus valdantys per įmones.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./15min studijoje – Ramūnas Karbauskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./15min studijoje – Ramūnas Karbauskis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius