Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 07

7 įdomūs faktai apie italų tanką „C1 Ariete“ galingas balistinis kompiuteris, reaguojantis net į oro sąlygas

„C1 Ariete“ yra itališkas pagrindinis kovos tankas. Jį naudoja tik Italija, todėl, tikėtina, apie šį tanką net nesate girdėję. Bet jis turi kelias įdomias savybes, apie kurias papasakosime.
Itališkas C1 Ariete tankas. (Esercito.difesa.it, Wikimedia (CC BY 2.5)
Itališkas „C1 Ariete“ tankas. (Esercito.difesa.it, Wikimedia (CC BY 2.5)

„C1 Ariete“ – tai itališkas trečios kartos pagrindinis kovos tankas, tarnaujantis nuo 1995 metų. CIO konsorciumas, kurį sudarė sunkvežimių gamintojas IVECO ir gynybos technologijų bendrovė OTO Melara, 1995–2002 metais pagaminto du šimtus „Ariete“ tankų. Ir tiek – daugiau jų niekas negamino ir negamins, nes juos naudoja tik Italija.

Šiame straipsnyje greitai perbėgsime įdomiausias tanko „Ariete“ detales. Jei Jums patinka skaityti apie tankus, užmeskite akį į panašų tekstą apie prancūzų „Leclerc“, paskaitykite apie japonų „Type 10“ ir sužinokite, kuo ypatingas Pirmojo pasaulinio karo metu sukurtas „Renault FT“.

Pirmas tankas po karo

Antrojo pasaulinio karo metu Italija gamino tankus, tačiau po karo ji gavo daug amerikietiškų „M47 Patton“, kurie tenkino Italijos gynybos poreikius. Laikui bėgant M47 turėjo būti keičiami „M60 Patton“ tankais, kuriuos minėta OTO Melara ėmėsi gaminti Italijoje. Tačiau M60 Italijos ginkluotųjų pajėgų labai nedžiugino ir 1970 metais Romoje buvo priimtas sprendimas pirkti naujus vokiškus „Leopard 1“. Netrukus Italija tapo didžiausia „Leopard 1“ pirkėja užsienyje ir, nuo 1974 metų, viena iš šio tipo tanko gamintojų. Italija buvo vienintelė šalis, gaminusi ir „M60 Patton“, ir tankus „Leopard 1“.

„Leopard 1“ tenkino Italijos gamybos poreikius, todėl nauji tankai nebuvo kuriami. Išskyrus OF-40 – OTO Melara 1980-1985 metais gamintą tanką, iš dalies pagrįstą „Leopard 1“ konstrukcija. Pati Italija nenaudojo OF-40 tankų – jie buvo eksportuoti į Jungtinius Arabų Emyratus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius