-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įspūdingų dangoraižių apsuptose Šnipiškėse gatves prižiūri „šnipodronas-barstytuvas“

Vilniaus savivaldybės pašonėje, miesto dalyje, kurią riboja Konstitucijos prospektas, Kalvarijų ir Žalgirio gatvės, žmonės jaučiasi, lyg gyventų gūdžiausiame kaime. Ypač žiemą, kai pasnigus ar pašalus, vadinamajame Skansene niekas nei gatvių valo, nei šaligatvius barsto. Gyventojai ta proga papokštauja – sukonstravo aparatą, kurį pavadino šnipodronu-barstytuvu.
Šnipodronas-barstytuvas
Šnipodronas-barstytuvas / „Facebook/Šnipiškiečiai“ nuotr.

Šnipiškių dalyje už Vilniaus miesto savivaldybės gyvenantys žmonės, vos pasnigus, prisimena – miestui jų rajonas, kurį jie linkę vadinti ne senuoju Skanseno vardu, o Šiaudine, nerūpi. Gatvės, kurių dauguma nėra asfaltuotos, nevalomos, o ir pabarstyti jas dažniausiai pamirštama. Štai šiemet pirmasis sniegas čia taip pat buvo paliktas nutirpti.

Net mišiniu neaprūpino

Šaligatviai irgi žiemą tokie, kad geriau jais nevaikščioti. Šiame rajone net nerasi kitur pūpsančių smėlio ir druskos krūvų, iš kurių mišinio pasisėmę žmonės patys galėtų pasibarstyti bent įėjimą į savo kiemą.

VIDEO: Šnipodronas-barstytuvas

Todėl rajono seniūnaitis Miroslavas Bielinis sukonstravo „kelių monstrą“ – prikabinus keistą aparatą prie visureigio, pasodinus į jį žmogų, kuris semtuvėliu barsto smėlį, Šnipiškės įgijo nuosavą barstytuvą. Pokštas išplito socialiniuose tinkluose, ne vieną privertęs nusijuokti.

Šiame rajone gyvenantis Gediminas 15min juokėsi: „Kantrybė baigėsi, tai patys barstytuvą pasidarėm“. Tačiau problema ne itin gyventojus linksmina: didžiulė teritorija visiškai šalia miesto centro, Šnipiškių dalis, dar vadinama Skansenu, nėra tinkamai prižiūrima.

Investicijos kaimynams nepadeda

„Domėjomės seniūnijoje, tai sužinojome, kad kelių valytuvai turėtų, kai sniego prikrenta itin daug, pravalyti. Barstyti kai kurias gatves irgi turėtų, bet niekas nebarsto. O patiems gyventojams kažką padaryti techninių galimybių nėra, nes net smėlio, sumaišyto su druska, krūvos nėra, kuri būna supilta kiekviename rajone. Seniūnija sako, kad neturi tam lėšų“, – teigė Gediminas.

Gyventojai sutinka, kad šis rajonas gana ilgai turėjo ne pačią geriausią reputaciją, nes jame buvo daug socialinių būstų ir pan. Tačiau dabar tai – vienas iš Vilniaus gyvenamųjų rajonų, kurio gyventojams tenka mokėti didelius žemės mokesčius. Anot Gedimino, vienus didžiausių Vilniuje. Be to, šalia dygsta įspūdingi nauji objektai – „Quadrum“, K9, „MG Valdos“ statomi „Japoniški sodai“ ir t.t. Kaip spėja gyventojai, miestas iš to turi naudos, tačiau artimiausi kaimynai vėl lieka pamiršti.

„Rajono priežiūrai kaip nebuvo pinigų nuo Nepriklausomybės paskelbimo, taip ir nėra. Rajonas ilgą laiką buvo probleminis, bet vieta, žemės kaina daro savo, po truputį čia pradeda keltis žmonės, kurių pajamos – didesnės nei vidutinės. Tie žmonės yra aktyvesni, jie nenusiteikę taikstytis su esama situacija“, – kalbėjo Gediminas.

Atsakymas – „rangovas informuotas“

Socialiniame tinkle „Facebook“ Šnipiškiečių grupė dalijasi ne tik Šnipodrono-barstytuvo vaizdo įrašu, bet ir atsakymu į jų skundą, kuris bendruomenę pasiekė iš Vilniaus savivaldybės. Gyventojai prašė pradėti barstyti Fino ir Šilutės gatves, kol nenutiko skaudžių nelaimių. Gautas atsakymas ne vieną prajuokino – trys valdininkai padėkojo už pranešimą ir teigė, kad „rangovas informuotas“.

Ne visos Šnipiškių rajono gatvės iki šiol buvo įtrauktos į prioritetinių pastoviai prižiūrimų gatvių sąrašą, – teigė V.Pauža.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vadovas Virginijus Pauža 15min teigė, kad Šnipiškių rajone tam tikra dalis gatvių bei privažiavimo kelių yra pakankamai siauri, gatvėmis nevyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas, arba automobilių eismas neintensyvus – per parą jomis pravažiuoja vos keliasdešimt automobilių, kai kurios gatvelės itin negausiai apgyvendintos.

„Dėl visų šių aplinkybių ne visos Šnipiškių rajono gatvės iki šiol buvo įtrauktos į prioritetinių pastoviai prižiūrimų gatvių sąrašą. Itin ekstremaliomis sąlygomis, stipriai apledėjus kelio dangai, gavus gyventojų pranešimus apie pavojų, pabarstomos ir gatvės, nesančios prioritetinių sąraše. Vilniečiai visada gali pranešti apie nenuvalytas, slidžias ir pavojų vairuotojams keliančias gatves tiek UAB „Grinda“ dispečerinei tarnybai 1355, tiek Vilniaus savivaldybės Statybos poskyrio vedėjai Danguolei Pakalniškytei tel. (8 5) 211 2118“, – teigė V.Pauža.

„Šnipiškių gatvės neliko pamirštos“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža

Pasak V.Paužos, minimos Šnipiškių gatvės neliko pamirštos – savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamentas pasirūpino, kad ir į neįtrauktas į sąrašą gatves, sulaukus gyventojų pranešimų, būtų atvežta smėlio ir druskos mišinio pabarstyti slidžias dangas.

„Minimu laikotarpiu buvo pasirūpinta, kad Giedraičių gatvėje stovėtų keturi maišai smėlio-druskos mišinio, kuriuo rajono gyventojai prireikus gali pasibarstyti takus ir gatveles, o UAB „Grinda“ iki šios savaitės pabaigos atveš dar 10 papildomų maišų mišinio. Kur mišinio labiausiai reikia, pataria pati bendruomenė, seniūnaičiai“, – kalbėjo departamento direktorius.

Už gatvių priežiūrą Vilniaus mieste ir jo apylinkėse atsakinga bendrovė „Grinda“ barsto Šnipiškėse esančias Žalgirio, Kalvarijų, Linkmenų, Giedraičių, Lvovo ir Utenos gatves, kurios yra įtrauktos į prižiūrimų gatvių sąrašą. Gavus gyventojų pranešimą dėl slidžių gatvių, kurios nėra įtrauktos į barstomų gatvių sąrašus, tokia gatvė patikrinama ir vieną kartą pabarstoma smėlio ir druskos mišiniu. Kaip tik pagal šią tvarką, atsižvelgus į gyventojų pranešimus, lapkričio 10 – 13 dienomis šlapiomis druskomis papildomai buvo barstomos ir Upės, Fino, Saracėnų, Ratnyčios gatvės.

„Natūralu, kad sostinė, turinti daugiau kaip 1000 km asfaltuotų gatvių, apie 500 km žvyrkelių, norėdama žiemos periodu laiku operatyviai nuvalyti ir pabarstyti gatves, kad didmiesčio gyvenimas nesustotų, turėjo nustatyti labai aiškius ir skaidrius kriterijus – kada, kur, kas ir kaip turi barstyti ir nuvalyti gatves, šaligatvius ir kiemus, kurie iš jų nuvalomi pirmiausiai ir kodėl. Už gatvių priežiūrą Vilniaus mieste ir jo apylinkėse atsakinga bendrovė „Grinda“, kuri pagal patvirtintus prioritetus barsto ir valo 539 gatves“, – sakė V.Pauža.

„Facebook/Šnipiškiečiai“ nuotr./Šnipodromas-barstytuvas
„Facebook/Šnipiškiečiai“ nuotr./Šnipodromas-barstytuvas

Priekaištų turi

Pirmiausia pasnigus valomos magistralinės gatvės ir gatvės, kuriomis vyksta tranzitinis ir viešojo transporto eismas. Tokių gatvių mieste – 298, jos barstomos šlapia druska. Likusios, aptarnaujančios ir kvartalinės gatvės barstomos smėlio ir druskos mišiniu, centrinės miesto dalies siauros gatvės barstomos druskomis.

Anot V.Paužos, įvertinus meteorologines prognozes, gatvės sostinėje barstomos dar prieš pradedant snigti. Nustojus snigti, įtrauktos į minėtą sąrašą gatvės visiškai nuvalomos ir pabarstomos per 8 valandas.

„Grinda“ pagal patvirtintus prioritetus barsto ir valo 539 gatves, – sakė V.Pauža.

„Už tai, kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalytos apsnigtos gatvės, šaligatviai, skverai, gyvenamųjų namų kiemai, laiptai, yra atsakingi miesto tvarkytojai – bendrovės „Mano aplinka“ ir „Stebulė“. Prie gatvių esantys šaligatviai turi būti valomi 11 kartų, kiemų šaligatviai – 9 kartus, o automobilių aikštelės kiemuose – 4 kartus per mėnesį. Pernai už nekokybiškai atliktą darbą Vilniaus miesto savivaldybė miestą prižiūrinčioms bendrovėms nesumokėjo daugiau kaip 151 tūkst. eurų. Šiais metais valymo kokybei taip pat bus skiriama daug dėmesio“, – teigė V.Pauža.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius irgi yra užsiminęs, kad šiemet pasnigus priekaištų gatvių tvarkytojams miesto savivaldybė turi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius