Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo kaina: Rusija gamins automobilius be oro pagalvių, su mechaninėm pavarom ir karbiuratoriais

Europos Sąjungos ir kitų šalių ekonominės sankcijos, taikomos agresorei Rusijai, suparalyžiavo šios šalies automobilių pramonę. Rusija negauna technologijų ir atsarginių dalių.
Modernizuotas UAZ „Hunter“
Modernizuotas UAZ „Hunter“ / UAZ nuotr.

Tiesa, kai kurie ekspertai, kalbantys per Kremliaus „ruporus“, kartais ima aiškinti, kad tai – tik į gera. Pagaliau prasidės Rusijos technologijų atgimimas.

Kiti, vaikštantys žeme, sako, kad greičiausias išsigelbėjimas būtų arba „grįžimas į akmens amžių“, arba aklas kiniškų technologijų perėmimas. Nes dėl komplektacijos deficito ir ES embargo stoja konvejeriai, Rusijos automobilių pramonė ritasi žemyn kartu su rubliu.

Todėl, mąstantys dar blaiviau, prognozuoja tokį scenarijų. Elektromobilių plėtra Rusijoje sustos dėl visų aukščiau išvardytų priežasčių. Pavyzdžiui, net kai kurias įkrovos stoteles Rusija pirko iš Ukrainos... Todėl ukrainiečiai dabar gali jas nesunkiai „nulaužti“ ir netgi tokiu elektroniniu būdu pasiųsti V.Putiną velniop. Štai pavyzdys.

Rusijos portalas „Avtovzgliad“ svarsto, kokiu keliu dabar pasuks automobilių gamintojai: VAZ (LADA), GAZ (Volga), UAZ ir KAMAZ.

Pirmieji savo strategiją (jeigu ją taip galima pavadinti – red. past.) paskelbė KAMAZ. Direktorius Sergejus Kogoginas pareiškė, kad, atsitraukus „Daimler“, turi kitą planą. Koks jis nėra skelbiama. Tačiau akivaizdu, kad atsisakys gaminti naujausius KAMAZ modelius К4 ir К5. Ir grįš į XX a., surinkinės senovinį К3. Plačiau apie tai rašėme čia: KAMAZ galvoja gaminti 1970-ųjų variklius.

Kamos ir Neftekamsko gamyklos, surinkinėjusios autobusus, lieka be automatinių ir netgi mechaninių ZF pavarų dėžių. Be to, švedų įmonė SKF nutraukė guolių tiekimą. Knorr-Bremse nebetiekia stabdžių.

LADA automobilius gaminančioje VAZ gamykloje – dar blogiau. „Bosch“ nutraukus detalių tiekimą sustabdyta LADA Granta gamyba. O pagaminti automobiliai rinkoje pabrango daugiau nei 30 proc. (kai kurie milijonu rublių). Bet už tokią nelogišką kainą jų niekas nenori pirkti.

GAZ (Gorkio automobilių gamykla) skelbia pati gaminanti variklius, pavarų dėžes, tiltus ir t. t. Tačiau kur gaus detalių, pakeisiančių vakarietiškas, kol kas neskelbia.

Manoma, kad šios gamyklos dirbs tik tol, kol turės sutaupytų detalių. Atsargoms pasibaigus, laukia paralyžius. Vis dėlto „Avtovzgliad“ tvirtina, kad, pasitraukus „Ford Transit“, rusai be problemų galės įsigyti „Gazel“. Bet tokius pareiškimus, žinant situaciją, reikėtų vertinti nuosaikiai.

Prieštaringos žinios apie UAZ visureigių gamyklą. Vieni Rusijos žiniasklaidos protalai teigia, kad gamykla – pati stabiliausia šalyje. Kiti skelbia atvirkščiai – atsarginės detalės jau baigėsi.

Nes, tarkime, UAZ „Patriot“ sudaro iki 50 proc. importuojamų detalių! Tiesa, didelė jų dalis – iš Kinijos, o tai bent iš dalies gali išgelbėti gamybą. Tačiau juo rusai pakeis Bosch elektroniką, neaišku.

Naikinami aplinkosaugos reikalavimai

Beje, įdomus Rusijos valdžios žingsnis. Svarstoma galimybė panaikinti saugumo ir aplinkosaugos reikalavimus Rusijoje pagamintiems automobiliams. Kitaip tariant, svarbu, kad užsivestų ir važiuotų. Oro pagalvės – nebūtinos.

Jei būtų panaikinti minėti reikalavimai, AVTOVAZ galėtų gaminti senus VAZ ir NIVA modelius. Tačiau naujų (Vesta, Largus ir XRAY), prie kurių ranką pridėjo „Renault“, patys pagaminti neįstengs.

„Labiausiai trūksta elektronikos, guolių, automatinių pavarų dėžių“, – apibendrina portalas ir priduria, kad ir nudažyti automobilių Rusijos gamintojai negalės taip kokybiškai, kaip anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius