Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunietis įrodė, kad kelio ženklai – „nelegalūs“, tačiau protokolo vis tiek sulaukė – vos tik savivaldybė ištaisė klaidą

„Daug kas galėjo būti nubausti, vadovaujantis neteisingai savivaldybės įrengtais kelio ženklais. Tai skandalas“, – teigė į 15min besikreipęs S.J. Policijai jis įrodė, kad kelio ženklai yra klaidingi, tyrėja po mėnesio net informavo, kad protokolas nesurašytas, tačiau viskas staiga pasikeitė, savivaldybei ėmus ir ištaisius ketverius metus vyravusią klaidą, – skundo autoriui vis dėlto skirta bauda.
Kelio ženklai Jonavos gatvėje
Kelio ženklai Jonavos gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaune gyvenančiam S.J. susiklostė kuriozinė situacija. Sausio 23 dieną, šeštadienį, atvykęs į Senamiestyje vykstantį turgų ir pasistatęs automobilį Jonavos gatvėje, iškart išsukus iš Kauno pilies žiedo (už „Iki“ parduotuvės), sulaukė pranešimo, kad pažeidė parkavimo taisykles: toje zonoje statyti mašinas – draudžiama. Apie tai skelbė kelio ženklas „Sustoti draudžiama“ su papildoma lentele „Galiojimo zona į priekį ir atgal“ (rodyklės į viršų ir į apačią baltame fone). Iškart už šio ženklo buvo kitas ženklas – „Mokama parkavimo vieta“.

„Pažeidimą užfiksavusiam pareigūnui paaiškinau, kad kelio ženklai čia neteisingi. Kad „Sustoti draudžiama“ su papildoma lentele negalioja, jei prieš tai nėra pastatytas kelio ženklas „Sustoti draudžiama“ be lentelės, nurodantis kelio ženklo galiojimo pradžią. Tokia taisyklė nurodyta dar 2012 metų susisiekimo ministro įsakyme (dėl kelio ženklų įrengimo ir vertikaliojo ženklinimo taisyklių patvirtinimo – aut. past.). Savivaldybė įrengė kelio ženklą nelegaliai, nusižengdama ministro įsakymui.

Kaune Lietuvos įstatymai, matyt, negalioja, valdžia klaidina vairuotojus su kelio ženklais, kurių nėra Kelių eismo taisyklėse (KET). Policija gali traktuoti, kaip nori. Turbūt ne vienas vairuotojas dėl to buvo neteisėtai nubaustas. Ir tokių neteisingų kelio ženklų yra ir kitose Jonavos gatvės vietose. Mano supratimu, tai – skandalas. Vilniuje nėra tokių nesąmonių“, – problemą išdėstė S.J.

Skaitytojo nuotr./Kelio ženklai Jonavos gatvėje
Skaitytojo nuotr./Kelio ženklai Jonavos gatvėje

Jis mano, kad nepažeidė KET, jeigu nesivadovavo neteisėtai įrengtu kelio ženklu.

Kadangi automobilis priklausė įmonei, po kelių dienų S.J. sulaukė policijos pranešimo dėl užfiksuoto administracinio nusižengimo. Prašyta nurodyti, kas vairavo automobilį. Prasidėjo susirašinėjimas su tyrėja, kuriai jis pateikė visą reikalingą medžiagą, nusiuntė paaiškinimą su nuotraukomis, kad kelio ženklai toje vietoje – klaidingi.

Nesulaukė žinios mėnesį

Iš policijos S.J. nesulaukė žinios daugiau nei mėnesį, tad kovo 1 dieną nusprendė pats pasiteirauti tyrėjos, kaip vyksta tyrimas, ar bus imtasi kokių veiksmų dėl jo tariamo pažeidimo.

„Tyrėja atrašė kovo 2 dieną, kad baudžiamas nebūsiu, administracinė byla nepradėta („Sveiki, protokolas jums surašytas nėra. Kai gausiu informaciją, jus informuosiu taip pat,“ – tikslus tyrėjos laiško turinys, aut. past.). Kelio ženklas neteisėtas, nėra pagrindo mane bausti. Apsidžiaugiau“, – toliau pasakojo S.J.

Tačiau džiaugsmą po kelių dienų pakeitė nuostaba. Vos tik Kauno miesto savivaldybė ištaisė savo klaidą – po kelių dienų patvarkė kelio ženklus toje vietoje, S.J. sulaukė iš policijos pranešimo, kad vis dėlto jis turi susimokėti 15 eurų baudą.

„Tyrėja neva pasitikslino ir baudą man vis dėlto skirs. Kovo 15 dieną surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Palaukė, kol savivaldybė pagal mano raštą susitvarkys kelio ženklus, kaip priklauso, ir išrašė protokolą, praėjus beveik dviem mėnesiams nuo tariamo pažeidimo. Policija, kuri priėmė teisingą sprendimą, vėliau apsigalvojo. Maniau, kad kreipsis į savivaldybę: „Susitvarkykit ženklus“. Bet ne, lenda geriau į purvą. Išteps ir mane dabar tuo pačiu“, – gana absurdišką situaciją perteikė S.J.

Turi susimokėti, o tik tuomet nagrinės bylą

Skundo autorius sulaukė iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pranešimo, kad baudą turi susimokėti iki balandžio 14 dienos.

„O tardytoja man rašo, klausia, ar atvyksiu į žodinį bylos nagrinėjimą, kuris vyks balandžio 28 dieną. Turiu susimokėt, o dar net pasiteisinti neturėjau galimybės. Negalėjau protokole net savo pastabų pateikti. Iš viso tas protokolas surašytas abstrakčiai.

Keista, kai vairuotojams atsiunčia protokolą pirma, reikalauja susimokėti, o po to, jei nori, bylinėkis. Nemokėsiu aš tos baudos. Ir ne 15 eurų čia esmė. Skųsiu protokolą, nes jis surašytas pažeidžiant reikalavimus. Iš neteisės teisė neatsiranda. Juk jei savivaldybė pakeitė kelio ženklus, pripažino, kad neteisėtai buvo jie pastatyti. Policija tuomet neturi teisės manęs bausti“, – niršo S.J.

Savivaldybė pripažino klaidą

Užklausą dėl šios gana kuriozinės situacijos 15min nusiuntė Kauno miesto savivaldybei. Ši iš pradžių atsakiusi trumpai, kad baudos skyrimas – policijos reikalas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Matusevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Matusevičius

„Kaip pastebėjo pareiškėjas, lentelė po kelio ženklu, kuris pastatytas nuo 2016 metų, buvo įrengta netinkamai. Gavus pastebėjimą, papildoma lentelė išmontuota“, – toks buvo trumpas savivaldybės atsakymas.

Kaip telefonu žurnalistei pripažino Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius, ši situacija – gana sudėtinga, dažniausiai klaidų, įrengiant kelio ženklus, nepasitaiko.

„Abejoju, ar vairuotojai toje vietoje buvo baudžiami, nes jei būtų buvę baudžiami, jau anksčiau būtų mums tai išlindę. Be to, savaitgaliais, turgaus valandomis, buvo pasyviai žiūrima į ten statomus automobilius. Nebūdavo reakcijos. Be to, Viešosios tvarkos skyrius ne visada savaitgaliais dirbdavo. Matyt, buvo šįkart surengtas vienas iš COVID-19 reidų, siekiant nustatyti srautus Senamiestyje. Taip pat pamatė ir kelio ženklą“, – tai, kas įvyko, spėjo M.Matusevičius.

Kiek vėliau, pasigilinęs į šią situaciją, jis paaiškino, kad savivaldybė išties sulaukė iš policijos pranešimo, kad toje vietoje trūksta kelio ženklo, be to, jie įrengti klaidinančiai. Trūkumai, pasak M.Matusevičiaus, buvo ištaisyti.

Iš policijos taip pat sulaukta informacijos ir apie kitas Kauno vietas, kuriose įrengtas nepilnas komplektas kelio ženklų – tai, pasak savivaldybės atstovo, bus peržiūrėta ir ištaisyta.

„Kaune turime 17 tūkst. kelio ženklų, tikėtina, kad praleidome keletą, pasitaiko klaidų. Galime teigti, kad tai buvo klaida, – pripažino M.Matusevičius. – Ar tas žmogus gaus baudą, ar ne, spręs policijos pareigūnai“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio ženklai Jonavos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kelio ženklai Jonavos gatvėje

Teisėta, kol nustatyta, kad neteisėta

Savo poziciją šioje istorijoje pateikė ir Kauno apskrities policija.

„Surašydama administracinio nusižengimo protokolą, Kelių policijos valdybos administracinės veiklos skyriaus specialistė rėmėsi nuotraukomis ir duomenimis iš Kauno miesto savivaldybės ženklų registro. Pagal tai, įvertinus visas aplinkybes ir pažeidimo sudėtį, asmeniui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas su administraciniu nurodymu pagal Administracinių nusižengimų kodekso 417 str. 2 d. (dėl kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymo ar kito Kelių eismo taisyklių pažeidimo) ir paskirta 15 eurų bauda“, – rašoma Kauno apskrities policijos atsakyme 15min.

Policija pripažino, kad minėtoje vietoje trūko kelio ženklo Nr. 332, nurodančio sustoti ir stovėti draudimo zonos pradžią. Toje vietoje buvo įrengtas tik kelio ženklas Nr. 332 su papildoma lentele 807 „Galiojimo zona į priekį ir atgal“. Ženklo Nr. 332 su lentele Nr. 807 ar 808 neleidžiama naudoti, jeigu prieš tai nėra įrengtas ženklas Nr. 332, nurodantis zonos, kurioje draudžiama sustoti, pradžią. Sustojus už šio ženklo galiotų kelio ženklas kaip įprastai tik be papildomos lentelės. Taigi S.J. pateiktas pastebėjimas dėl klaidingų kelio ženklų buvo teisingas.

„Vairuotojai turi vadovautis kelio ženklais iki tol, kol bus nustatyta, kad jie neteisėti“, – informavo Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Sprendimo nebausti minimu atveju priimta nebuvo.

Pasak jos, kadangi nagrinėjant situaciją buvo pastebėta, jog trūko papildomo kelio ženklo, Kelių policijos valdyba apie tai informavo Kauno miesto savivaldybės administraciją. Ši papildė ženklinimą ir įsipareigojo peržiūrėti analogiškas vietas Jonavos gatvėje.

„Pagal numatytus terminus, iki sprendimo priėmimo administracinė teisena gali trukti dvejus metus. Sprendimo nebausti minimu atveju priimta nebuvo. Priėmus tokį sprendimą (nebausti), administracinės teisena yra nutraukiama. Jeigu asmuo nesutinka su siūlymu susimokėti paskirtą nuobaudą, tuomet turi teisę nemokėti, o dalyvauti bylos nagrinėjime. Priimtą nutarimą gali skųsti Kauno apylinkės teismui“, – tai, kad S.J. ne visai taip suprato tyrėjos jam skirtą el. laišką, paaiškino Kauno apskrities policijos atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius