Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori susigrąžinti prarastą teisę vairuoti, tačiau karantinas kiša koją: „Abejoju, kad darbdavys lauks, kol viskas išsispręs“

Į redakciją kreipėsi skaitytojas Robertas, kuriam dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimo buvo atimta teisė vairuoti. Vyras su pažeidimu sutinka, buvo pasiruošęs pradėti mokymus, po kurių galėtų vėl sėsti prie vairo, tačiau karantinas pakoregavo planus. Praktiniai mokymai nevyksta, o vyras duoną uždirba vairuodamas, tad jis nežino, ar pavyks išsaugoti darbą. Atsakingos institucijos teigia, kad teks laukti karantino pabaigos arba jo sušvelninimo.
Vairuotojo pažymėjimas
Vairuotojo pažymėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Sausio 9 dieną sumokėjau baudą už greičio viršijimą – daugiau nei 50 km/val. Kadangi tai yra pirmas mano nusižengimas, gavau pusę minimalios baudos, t.y. 225 Eur. ir 1 mėn. yra atimta teisė vairuoti. Per tą mėnėsį turiu baigt papildomą kursą vairavimo mokykloje. T.y., kad galėčiau atgauti teises, turiu išklausyti teorinę bei praktinę dalis.

Sumokėjęs už tuos kursus sužinojau, kad vairavimo dalis šiuo metu yra negalima. Taip išeina, kad kol bus karantinas, tol negalėsiu susigrąžinti teisės vairuoti transporto priemonę“, – rašė Robertas.

Vyras stebėjosi ir tuo, kad pradedantiesiems vairuotojams suteikiama galimybė išklausyti teorinę dalį karantino metu, o važiavimo dalį atlikti vėliau. Tad išklausę dalį kurso jie gali sėsti prie vairo.

„Paskambinęs į „Regitrą“ išgirdau, kad pradedantiesiems vairuotojams yra taikomos laikinosios teisės. Tai reiškia, kad tie, kurie turi išklausyt tą pati kursą, turi galimybę atlikt praktinę dalį (vairavimą) vėliau. Prededantiesiems vairuotojams tokia galimybė yra atidėta, o dėl tokių vairuotojų kaip aš nėra nieko numatyta.

Suprantu mūsų Lietuvos Respublikos įstatymus taip, kad teisės atimamos mėnėsiui, o dėl dabartinės padėties, teks laukti galbūt ir 2, ir 3 mėnėsius, jeigu ne metus.

Dirbu vairuotoju ir šiuo metu privalėjau išeiti atostogų vienam mėnėsiui, kadangi alternatyvų darbe daugiau nėra, o dabar nori pratęsti karantiną iki vasario pabaigos (skaitytojo laiškas siųstas prieš paskelbiant apie karantino pratęsimą iki vasario 28 d. – red. past.) ir taip išeis, kad teises atgausiu ne anksčiau kovo mėnėsio, o su darbu, tikriausiai, teks atsisveikinti. Kitų alternatyvų nematau, ir abejoju kad mano darbdavys lauks, kol viskas išsispręs, kadangi niekas nežino, kas bus dar po mėnesio“, – rašė vyras.

Teks laukti karantino švelninimo

Kaip atsakyme 15min teigė Susisiekimo ministerija, tokiu atveju prasižengusiems vairuotojams teks apsišarvuoti kantrybe.

„Lietuvos teritorijoje paskelbto karantino metu nėra galimybės rengti praktinius vairavimo mokymus, todėl vairuotojas, dėl KET pažeidimo netekęs teisės vairuoti, šiuos mokymus galės atlikti tik pasibaigus karantinui ar sušvelninus jo sąlygas.

Atkreipiame dėmesį, kad teisė vairuoti transporto priemones atimama už šiurkščius KET pažeidimus, todėl ji negali būti grąžinta kitokia nei įstatymuose numatyta tvarka“, – rašė Susisiekimo ministerija.

Kaip atgauti prarastą teisę vairuoti?

„Regitros“ komunikacijos specialistė Emilija Bardauskienė teigia, kad vairuotojai, kurie dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo prarado teisę vairuoti, ją susigrąžinti „Regitroje“ gali prieš tai įgyvendinę tam tikrus reikalavimus. Kokie jie, priklauso nuo pažeidimo tipo ir teisės atėmimo termino.

Praradus teisę vairuoti trumpiau nei metams – tik papildomi mokymai.

Jei asmeniui buvo atimta teisė vairuoti trumpiau nei metams, tuomet reikia kreiptis į vairavimo mokyklą ir ten pabaigti papildomus mokymus. Laikyti egzaminų „Regitroje“ nereikia.

Neblaiviems vairuotojams - griežtesni reikalavimai

Tuo atveju, jei vairuotojas buvo neblaivus, papildomai reikia pasirūpinti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimu, išduotu pagal privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programą, o taip pat vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinine pažyma (ji turi būti išduota vėliau, nei buvo padarytas KET pažeidimas).

„Įgyvendinus minėtus reikalavimus, šiems asmenims teisė vairuoti yra sugrąžinama kaip įprastai – „Regitros“ padalinyje“, – aiškino specialistė.

O jei teisė vairuoti prarandama ilgiau nei metams – laukia papildomi mokymai ir pakartotiniai egzaminai.

Jei vairuotojams dėl KET pažeidimų atimta teisė vairuoti metams ar ilgiau, tokiu atveju vairavimo mokykloje jiems reikės pabaigti ne tik papildomus mokymus, bet ir išlaikyti teorijos bei praktikos egzaminus „Regitroje“.

Praktikos egzaminai kol kas nevyksta

„Šiuo metu teorijos egzaminai vyksta užtikrinant saugumo ir srautų valdymo reikalavimus. Tuo metu praktikos egzaminai atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimą nėra vykdomi. Juos išlaikyti bus galima pasibaigus karantino ribojimams.

Nuoširdžiai apgailestaujame ir suprantame, kad pokyčiai dėl paskelbto karantino klientams galėjo sukelti nepatogumų. Tačiau šalyje yra susiklosčiusi neeilinė situacija ir šiuo metu svarbiausias yra mūsų visų saugumas. Labai tikimės, kad priimti sprendimai leis greičiau suvaldyti COVID-19 plitimą, stabilizuoti situaciją visoje šalyje ir visos paslaugos vėl bus teikiamos sklandžiai“, – sakė E.Bardauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius